Hopp til innhold
Kronikk

Demokrati gjelder kanskje ikke for russere

Norge og EU er i ferd med å bryte med sine egne demokratiske prinsipper ved å nekte en russisk journalist innreise.

Dmitri Kiseljov

Dmitri Kiseljov har noen holdninger vi oppfatter som avskyelige, men han er fremdeles journalist, og innreiseforbudet mot ham er et brudd på pressefriheten, mener kronikkforfatteren.

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / Afp

Den russiske journalisten og medielederen Dimitrij Kiseljov er nektet innreise til EU og Norge. Han skal være den eneste russiske journalisten som er kommet på EU sin sanksjonsliste over russiske maktmennesker som er uønsket i vest, som følge av Russland annektering av Krimhalvøya.

Kiseljov blir regnet som en av det det russiske regimets varmeste forsvarere og han omtales ofte som Putins talsmann. Han har blant annet uttalt at homofile «bør nektes å donere blod og sæd» og at «hjertene deres, dersom de dør i bilulykker, bør graves ned eller brennes, siden de ikke er i stand til å forlenge noes liv». Dette er holdninger vi oppfatter som avskyelige, men han er journalist og dette handler om pressefrihet.

Mektig mediemann

Kiseljovs topposisjon i russisk medieindustri gjør han til en mektig mann. Han er generaldirektør i det internasjonale nyhetsbyrået «Russia Today». Han leder videre ukemagasinet «Ukens nyheter» på riksdekkende fjernsyn og deltar ofte i offentlige debatter.

Vi liker det ikke i vest, men gir det oss rett til å nekte ham innreise og forsvare sitt syn?

Morten Ruud

Han er blant de mest kritiske i Russland til det nye regimet i Ukraina, og han forsvarer Russland annektering av Krim.

EU begrunner sin beslutning for å nekte Kiseljov innreise med at han er «… sentral i den statlige propagandaen som støtter utplasseringen av russiske styrker i Ukraina».

Det liker ikke vi i vest. Men gir det oss rett til å nekte ham innreise og utdype og forsvare sitt syn?

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Invitert til Kirkenes

Journalistnettverket Barents Press, som jeg selv er en del av, har invitert Kiseljov til årsmøtet i Kirkenes i slutten av april. Dit får ikke Kiseljov lov til å dra. Han var invitert til å snakke nettopp om vilkårene for ytringsfrihet i sitt hjemland.

Journalistnettverket som har deltakere i Norge, Sverige, Finland og Russland har i mange år jobbet for at vestlige journalister skal få enklere regler å forholde seg til når de skal inn i Russland og jobbe.

Videre har norske myndigheter vært en sterk kritiker av forskjellige, nye russiske lover den siste tiden som innskrenker ytringsfriheten, herunder agentlover og anti-homolover, som også gjør det straffbart å omtale dette.

Å nekte innreise for journalister hører ikke hjemme i et demokrati som Norge.

Morten Ruud

Nå er EU og Norge inne på en farlig vei i forhold til vår fremste byggestein i demokratiet, nemlig ytringsfriheten og herunder journalisters rett til fri bevegelse. Dette er en prinsipiell sak, hvor journalister fra Norge og EU i neste omgang kan være de som blir nektet innreise til Russland.

Å nekte innreise for journalister hører ikke hjemme i et demokrati som Norge, ei heller i Russland.

Det er å håpe at norske myndigheter tenker seg om og omgjør beslutningen og også gjør sitt for å påvirke EU til å gjøre det samme.