Hopp til innhold
Kronikk

Feige leger dreper pasienter

Vi leger må slutte å være snille og hyggelige, og si ifra om farlig overvekt. Jobben vår er jo å redde liv.

Fedme

Leger tør ikke kommentere på vekten til overvektige pasienter. «Kanskje en løsning er å veie alle som kommer innom kontoret. Pasienter med over 25 i KMI kan få med seg en brosjyre med informasjon om risikoen de løper og oppskriften på å redusere den», skriver kronikkforfatter.

Foto: Scanpix

Fedme og inaktivitet er den store elefanten på legekontoret vi ikke tør å snakke om. Slik kan det ikke fortsette. Vi snyter pasientene for god helse og 10–15 verdifulle leveår. Det er ikke et spørsmål om utseende og selvtillit, men om liv og død.

Tør ikke si ifra om overvekt

Som lege blir jeg nesten overveldet av mengden overvektige på legekontoret. Det er trist å møte dem. Ikke bare fordi de åpenbart mistrives i egen kropp og skammer seg over overvekten, men fordi jeg ser at de lever betydelig kortere og er mer preget av sykdom i den levetiden de har. Barna deres viser ofte tegn til å være på vei i samme retning. Det er mitt klare inntrykk at pasientene ikke vet hvor helseskadelig dette er. Likevel tør jeg ikke si ifra. Undersøkelser viser at jeg ikke er alene om å feige ut.

Vi ønsker å være snille og hyggelige, og gir medisiner som demper skadevirkningene av overvekten. Det er en bjørnetjeneste som bidrar til å forkorte pasientens liv.

Torkil Færø

Tabuet om å ikke kommentere folks vekt påvirker også oss leger. Vi ønsker å være snille og hyggelige og velger ofte den enkleste utveien, som er medisiner som demper skadevirkningene av overvekten og stillesittingen. Men det løser ikke problemet. Vi gjør pasientene en bjørnetjeneste som bidrar til å forkorte livene deres. Det må vi slutte med.

Like overvektige som amerikanerne

Fedmetsunamien er over oss: Et eksempel er den grundige helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) som viser at en av fire har en KMI (kroppsmasseindeks) over 30. For en 180 centimeter høy mann betyr det at han bærer på mer enn 20 kilo for mye, altså mer enn du kan sende i bagasjen med Norwegian.

Kun én av fire menn og én av tre kvinner holder anbefalt vekt på under KMI 25; vi er dermed blitt like overvektige som amerikanerne.

Overvekt kan føre til kreft

Undersøkelser viser at opptil ett av tre tilfeller av kreft og hjerte/karsykdom skyldes overvekt og inaktivitet.

Overvekt kombinert med inaktivitet er altså like farlig som å røyke.

Torkil Færø

Tallene tyder på at 7.000 krefttilfeller, og minst like mange hjerteinfarkt/slag, kunne vært unngått årlig. Overvekt kombinert med inaktivitet er altså like farlig som å røyke. Det fører til at hjertemuskelen blir for svak, og at blodårene tetter seg med forkalkede fettstoffer. I tillegg til å øke faren for kreft og hjertesykdom er det en rekke andre sykdomstilstander som forverres, blant annet ryggsmerter, leddsmerter, benskjørhet, diabetes, KOLS, fibromyalgi, angst og depresjoner.

Altfor mange går på medisiner

Når livsstilssykdommene leder pasientene til legekontoret, gjør lege og pasient oftest bare et halvhjertet forsøk på å bedre mosjon og kosthold. Bare én av 20 klarer å legge om livsstilen. Resultatet er at 800.000 nordmenn går på blodtrykksmedisin og 450.000 på kolesterolsenkende.

Vi må ikke lure pasientene til å tro at medisiner er like effektivt som å legge om livsstilen. Vi gjør folk sykere og sender dem til en tidlig grav.

Torkil Færø

Dette er ofte starten på en livslang medisinering, der det jevnlig må legges til nye medikamenter. Etter hvert blir det nærmest et måltid av medisiner. Konsekvensene av dette har legene ærlig talt ikke full oversikt over. De eneste som tjener på denne situasjonen er legemiddelindustrien. Vi må ikke lure pasientene til å tro at medisiner er like effektivt som å legge om livsstilen. Selv om vi mener godt, gjør vi folk sykere og sender dem til en tidlig grav.

Advarsler på potetgullposen

Så hva kan vi gjøre? Kanskje en løsning er å veie alle som kommer innom kontoret. Pasienter med over 25 i KMI kan få med seg en brosjyre med informasjon om risikoen de løper, og oppskriften på å redusere den.

Helsemyndighetene bør absolutt kjøre kampanjer på samme måte som de gjorde mot røyking. Potetgullposen kan for eksempel merkes med: «Fedme dreper». På colaflasken kan det stå: «Hver slurk skader barnet ditt». Utgiftene til momsfritak på trening, frukt og grønnsaker kan tjenes inn på helsebudsjettet. De mange kunnskapsrike fysioterapeutene kan lede gratis treningsgrupper som legene kan henvise til.

På colaflasken kan det stå: "Hver slurk skader barnet ditt".

Torkil Færø

For å hjelpe pasientene til å leve lengre og friskere må leger og helsemyndighetene bli flinkere til å formidle følgende: Du trenger et sterkt hjerte og rene blodårer som effektivt forsyner vitale organer med nok oksygen, næringsstoffer og immunforsvarsceller, mens avfallsstoffer fraktes tilbake.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter og NRK Debatt på Facebook.

Vær modig og gjør jobben din

Rådene vi bør gi er ikke kompliserte: Beveg deg så mye du kan i hverdagen, gå en tur på minst en halvtime daglig, mosjoner såpass at du holder vekten innen normalområdet for din høyde, spis mer fisk, fiber, frukt, bær og grønnsaker, mindre søtsaker og bearbeidet kjøtt, bruk vann som tørstedrikk.

Det er pasientene som betaler dyrt for oss legers unnfallenhet. Vi må bli modige og si ifra for å redde liv. Det er tross alt jobben vår. Det er også mitt nyttårsforsett. Godt friskt år!