Hopp til innhold

Et rødglødende kulturliv

Det er opplagt mange grunner til at norske kunstnere stemmer rødt. Men det er også urovekkende at kunstnerne stemmer så likt.

Kulturlivet støtter de rødgrønne

Statsminister Jens Stoltenberg (f.v.), kulturminister Hadia Tajik, partileder i SV Audun Lysbakken og partileder i senterpartiet Liv Signe Navarsete under lanseringen av Kulturløftet 3. Flertallet av norske kunstnere ønsker at denne gjengen fortsetter etter valget.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Ytring valgkommentar

Det er ikke sikkert det blir så lett å være kulturminister i en blåblå regjering. Kulturlivet er iallfall i rødglødende beredskap.

Og selvsagt kommer det ikke som noen bombe, men det er altså slik at kulturfeltet er temmelig helrødt. Bare les her; 76,1 prosent blant ansatte, styremedlemmer og ledelse ved mer enn 220 norske kulturinstitusjoner stemmer på enten Ap, SV eller Rødt, mens for eksempel Frp bare får ynkelige 0,26 prosent av stemmene.

82,6 prosent av stemmene

«Kulturundersøkinga», fra Universitet i Bergen, ble tatt opp i vinter. Nå i sommer inkluderte norske kunstnere Miljøpartiet De Grønne blant sine favoritter i en undersøkelse gjort av Kulturhuset her i NRK. Til sammen sanket de tre røde partiene og MDG 82,6 prosent av kunstnerens stemmer!
Og i går fikk NRKs Kulturnytt svar på en undersøkelse der vi stilte velgerne ett eneste spørsmål; «Hvor viktig er kulturpolitiske spørsmål for ditt partivalg?» De utspurte fikk deretter fem svaralternativer; Fra «Svært lite viktig» til «Svært viktig».
Vi spurte ikke om interesse for kunst og kultur, vi kom ikke med noen definisjon av kulturpolitikk og vi rangerte heller ikke kultur i forhold til for eksempel helse og skole.

LES OGSÅ: Den nye grønne kunstnerbølgen

HØR RADIOINNSLAGET: På Kulturnytt

AP kan for eksempel smykke seg med at 13 prosent av deres velgere tillegger partiets kulturpolitikk svært stor betydning. Bare 4 prosent av Høyrevelgerne tenker det samme.

Men slik var resultatet:
9 prosent av de spurte mener kulturpolitiske spørsmål er «svært viktig» for deres partivalg. 25 prosent finner det «viktig», mens 30 prosent er «indifferente» og 34 prosent opplever at kultur ikke er spesielt viktig i partivalg-sammenheng. Og igjen er det de rødgrønne som har størst appell til de kulturpolitisk engasjerte.
Ap kan for eksempel smykke seg med at 13 prosent av deres velgere tillegger partiets kulturpolitikk svært stor betydning. Bare 4 prosent av Høyrevelgerne tenker det samme.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook

Kulturløftet-strategien har fungert

Det er godt mulig at Høyres lave score i denne undersøkelsen skyldes et fundamentalt annerledes syn på kulturpolitikkens rolle, men målingen viser at uansett hvilken kulturpolitikk partiet skal bedrive i regjeringsposisjon, så har den ikke nådd frem til velgerne.

Det har derimot de rødgrønnes. Strategien bak begrepet Kulturløftet har fungert. Begrepet har tatt bolig, og dessuten har velgerne fått med seg måltallet 1 prosent – altså at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur innen 2014.

Det er opplagt mange grunner til at norske kunstnere stemmer rødt. Det handler om selvforståelse, det handler om inntekter og mye mer, men det handler også om – vil jeg si – en bortimot urovekkende ensartethet.

Nå har snart 1500 kunstnere og kulturarbeidere skrevet under på oppropet Kulturkampen, der målet er «et fortsatt kulturløft», med andre ord en rødgrønn regjering. Her er navn på teatersjefer, styreledere, museumsdirektører, musikere, skuespillere og forfattere.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Urovekkende ensartethet

Det er opplagt mange grunner til at norske kunstnere stemmer rødt. Det handler om selvforståelse, det handler om inntekter og mye mer, men det handler også om – vil jeg si – en bortimot urovekkende ensartethet.
«Det er kanskje farlig å si det», sier forfatteren Henning Bergsvåg til Bergens Tidende, «men for meg er det vanskelig å forstå hvordan man kan være forfatter samtidig som man er Frp-er.»

Ja, det er ikke bare farlig å si sånt, det er dumt, det er innskrenket og det er egentlig også ganske typisk. Særlig fordi det kommer fra en kunstner som har som jobb å tolke hele spektret av det å være menneske i Norge per dags dato.

FØLG VALGKAMPEN: NRK Valg på Facebook

Hvem blir kulturminister?

Hvem blir kulturminister i Norge etter valget? Uansett, det kommer til å bli en tøff runde. I alle fall hvis man har som mål å vri eller vende på den rådende kulturpolitikken. H, V og Frp vil alle at staten skal ha mindre dominans over kulturlivet, både som bidragsytere og ideologer, og de vil alle ha spredning av den rådende kulturmakten.

H, V og FrP vil alle at staten skal ha mindre dominans over kulturlivet, både som bidragsytere og ideologer, og de vil alle ha spredning av den rådende kulturmakten.

Så får vi se hvem som skal sette dette ut i praksis. Det blir ikke en FrP’er. Det er sikkert. Det kan bli en svært kunnskapsrik kulturpolitiker fra Høyre, Olemic Thommessen. Han nyter respekt blant kunstnere, han kjenner dem og han kjenner måten et sterkt og samlet norsk kulturliv er organisert på. Men kommer han fra en regjering der Frp er representert – kommer Kultur-Norge til å bruke alt de har av profilert stemmebruk mot ham. Er Thommessen mannen som kan stå imot? Han og partiets kulturpolitikk har vært urovekkende fraværende i denne valgkampen også.

Den som får det lettest i rollen som ny kulturminister, er en Trine Skei Grande i en regjering med H og KrF. Hun og partiet Venstre har profilert seg med en gjennomtenkt kulturpolitikk i valgkampen, også er de et aktivt grønt parti. Med kulturpartiet KrF ved sin side, bør forholdene ligge til rette for en kulturpolitikk som kan rette opp der de rødgrønne har sviktet; med mer kunst og kvalitet, kulturskoler, bibliotek og bedre leve- og arbeidsvilkår for kunstnerne. Det er mye å ta tak i.