Hopp til innhold
Kommentar

En utsatt mann

Vil Stein Olav Henrichsen fortsatt sitte som direktør for Munch-museet når dagen er omme, spør Agnes Moxnes, NRKs kulturkommentator.

Stein Olav Henrichsen

Vil denne mannen fortsatt lede Munch-museet fremover? Det stormer rundt Stein Olav Henrichsen for tiden.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Påstander om økonomisk rot, mangel på tillit fra de ansatte, ønsker om ekstern gransking, nedbemanning, bekymringsmeldinger og varsler. I ettermiddag inviteres det til høring om tilstanden ved Munch-museet. Det blir ingen god dag på jobben for museets direktør, men spørsmålet er; har han jobb etter klokken 15.30 i dag?

Direktør Stein Olav Henrichsen finner garantert stor trøst i at kunstkritikere gir tommelen opp for det siste årets utstillinger ved Munch-museet. Morgenbladets Ingvild Krogvig skriver: «Sammen med Det moderne øye og Pubertet føyer utstillingen – Fra Munch til Slettemark – seg inn i perleraden av utstillinger Munch-museet har levert det siste året, et utstillingsprogram så sterkt at museet antagelig aldri har oppvist maken i sitt snart femtiårige liv.»

Indre uro

Henrichsen finner nok også trøst i at år med fallende besøkstall ser ut til å ha snudd. Absolutt ikke så mye. Absolutt ikke det museumsledelsen hadde som visjon for 2012 – men likevel. Det skjer ting på Munch-museet.

Det sørgelige for Stein Olav Henrichsen er at det som skjer av gode ting, forsvinner i støy og indre uro.

Agnes Moxnes, NRKs kulturkommentator

Men det sørgelige for Stein Olav Henrichsen er at det som skjer av gode ting, forsvinner i støy og indre uro. At museet må spare inn 12 millioner i inneværende år er urovekkende nok. Men når meldingen kommer om at 16 av 71 stillinger ryker i Munchåret 2013, er signalet overtydelig om at noe er som det ikke skal være.
Men hva gikk galt, og hvem sitt ansvar er det?

LES: – Bli enige, så spleiser vi

En stat i staten

Det finnes ikke et menneske som ikke hadde unnet Munch-museet ro nå. Etter ti år med interne stridigheter, nedskjæringer og krangling mellom kunstfaglig ekspertise og kommunale tallknekkere, ble museet i 2010 gjort om til egen etat. En liten stat i staten. Hensikten var at det skulle bygges tillit mellom ledelse og ansatte, og at den nytilsatte sjefen, Stein Olav Henrichsen, skulle lede museet mot nye høyder i et bygg kalt Lambda på brygga ved siden av Operaen i Bjørvika. Slik gikk det ikke. Mens forventningene til et nytt museum ble trappet ned, trappet personalkonfliktene seg opp. Høsten 2012 meldte fem varslere seg via kommunens varslingsportal.

Mens forventningene til et nytt museum ble trappet ned, trappet personalkonfliktene seg opp.

Agnes Moxnes, NRKs kulturkommentator

Samtlige varslere var kritiske til Henrichsens lederstil. Foreløpig, ett år senere, er fortsatt ikke konklusjonen på klagene offentliggjort. Vi vet ikke om det var hold i dem. Det vi derimot vet er at akkurat nå, i går og i dag, er det ramlet inn mange nye varsler til Henrichsens overordnede.

Mistillit

Samtidig har 46 av de 71 ansatte, det vil si de fleste utenfor ledergruppen, underskrevet en bekymringsmelding som handler om slett behandling av både personale og økonomi. De ansatte ber kommunen gripe inn og granske forholdene ved museet. Det er sterk kost! Her ber de ansatte kommunen frata Munch-etaten myndighet.

Stein Olav Henrichsen og hans ledelse nyter dermed absolutt ingen tillit blant sine egne. Og skulle kommunen etterkomme de ansattes ønske, har han heller ikke tillit hos dem.

Selv om høringen i Oslo Rådhus egentlig skal handle om økonomisk styring, så kommer mistilliten fra de ansatte til å bli synliggjort i ettermiddag. Men må han gå?

LES: Ansatte ved Munch-museet skuffet over sjefen

Ledelsesmøte på kaffebar

I NRK Kulturnytt fredag ettermiddag understreket byrådsleder Stian Berger Røsland at Munch-museets direktør har hans fulle tillit. Antageligvis er byrådslederen fullt klar over at administrasjonen i Oslo kommune ikke har gjort det lett for Stein Olav Henrichsen. Byråkrater som i mange år hadde hatt ansvaret for Oslos og Norges mest berømte kunstner, jublet ikke da han ble ansatt. Selv vil Henrichsen sikkert si at han er blitt og blir motarbeidet.

Stein Olav Henrichsen og hans ledelse nyter dermed absolutt ingen tillit blant sine egne.

Agnes Moxnes, NRKs kulturkommentator

Han kan ha rett i det. Da tre av kommunens Munch-aktører senhøsten 2011 skulle ha et møte om Stein Olav Henrichsen og hans evner – eller manglende evner – til å lede museet, ble møtet holdt på en kaffebar ved siden av Rådhuset. For en som satt ved nabobordet var det ingen tvil om hva møtedeltakerne mente om direktøren, og undertonen for samtalen var krystallklar; hvordan bli kvitt ham? En forbausende historie, som i alle fall viser at det ikke bare er på sosiale medier folk mangler alminnelig folkeskikk.

LES: Munch-ansatte reagerer

Trenger en rengjøring

I denne saken er tillitsbruddene mange, og jeg tenker på Tammy Wynette:

When nights are cold and lonely
Stand by your man
And tell the world you love him
Keep giving all the love you can
Stand by your man

Klokken 15.30 i ettermiddag starter høringene i Oslo Rådhus. Munch-museet og kulturbyråden har på det tidspunktet sikkert samkjørt sine forklaringer på hvorfor det er brukt 5,7 millioner kroner mer i løpet av 2011 enn man hadde til rådighet. Sannsynligvis er Stein Olav Henrichsen direktør ved museet også etter denne ettermiddagen. Men han er en sjef uten tillit og antageligvis en sjef på lånt tid.

Oslo kommune trenger ikke bare et nytt hus til den gedigne Munch-samlingen sin, de trenger også en skikkelig rengjøring med påfølgende utlufting. Hvis ikke slites museet helt i stykker.