Hopp til innhold
Kommentar

En æra av Kim

BEIJING (NRK): Nord-Korea står venneløs i verden etter atomprøvesprengninger. Under helgens partikongress ønsker leder Kim Jong-un å vise omverdenen at han har mange venner blant sitt folk.

Paradepiker med granater

«I hele landet er vanlige arbeidsfolk oppfordret til «70 dagers innsats» – å jobbe ekstra hardt uten fridager i månedene før kongressen starter. Det skal vise lojalitet og takknemlighet til Kim Jong-un», skriver NRKs Asia-korrespondent. Han besøkte Nord-Korea i oktober 2015. Bildet viser paradepiker med granater. Jentene er rundt 15 år.

Foto: Peter Svaar / NRK

Fem år etter at han arvet makten iscenesetter Kim Jong-un denne helgen starten på sin æra i nordkoreansk politikk. Helgens partikongress er landets viktigste politiske massemønstring på en generasjon, og kan bli fulgt av enda en atomprøvesprengning.

Fakkelbærerne i Pyongyang har øvd på formasjonene i månedsvis. Gatene er feid, og husfasadene har fått et malingsstrøk.

I hele landet er vanlige arbeidsfolk oppfordret til «70 dagers innsats» – å jobbe ekstra hardt uten fridager i månedene før kongressen starter. Det skal vise lojalitet og takknemlighet til Kim Jong-un.

FØLG DEBATTEN: Facebook

Nøye regissert

Det er selvfølgelig ingenting spontant over det som vil utspille seg i Pyongyang de neste dagene. Partikongressen er et stramt regissert teaterstykke:

Kim Jong-un spiller selv alle ledende roller, og partikongressens viktigste funksjon er å sementere hans lederposisjon, og vise frem for både befolkningen og omverden at Marskalk Kim tilsynelatende nyter absolutt lojalitet i partiet, i hæren og i de brede lag av folket.

Kim Jong-un spiller selv alle ledende roller, og partikongressens viktigste funksjon er å sementere hans lederposisjon.

Peter Svaar

Det er et historisk sus over denne kongressen, som ikke bare blir Kim Jong-uns første som landets leder, men faktisk også den første kongressen i hans levetid.

Den forrige kongressen ble holdt i oktober 1980. Der ble den unge Kim Jong-il lansert som arvtaker etter sin far, Nord-Koreas «evige president» og landsfader, Kim Il-sung. På benkeradene satt utsendinger fra alle de gamle sovjetrepublikkene og sosialiststatene.

Jugoslavia, Romania og Cuba var nære venner og allierte: Nicolae Ceausescu ble så inspirert av personkulten rundt Kim Il-sung at han tok den med seg hjem til Romania etterpå.

Isolert og venneløst

Men idet årets kongress åpner, er Nord-Korea mer isolert og venneløst enn noen gang. Ikke bare fordi muren har falt. Atomprogrammet har ført til at Nord-Korea nå er under de strengeste FN-sanksjoner noensinne, og har også brakt forholdet til Kina til et historisk nullpunkt.

At både landet og partiet har greid seg godt i de 36 årene som har gått siden sist, forteller mye om hvordan denne helgens toppmøte handler om symbolikk mer enn om å bryne politiske standpunkter.

Het oppvarming

Oppvarmingen til kongressen har vært dramatisk.

6. januar gjennomførte Nord-Korea sin fjerde atomprøvesprengning, og hevdet – til hoderysting fra internasjonale eksperter – at de hadde testet sin første hydrogenbombe.

I februar ble en «satellitt» skutt opp, som var et nytt brudd på flere sikkerhetsrådsresolusjoner mot landets atomprogram og det de selv hevder er et romprogram.

I de siste to ukene har Nord-Korea gjennomført flere mislykkede missiltester. Sørkoreansk etterretning sier en femte atomprøvesprenging kan komme når som helst, basert på analyser av satellittbilder fra atomanlegget i Punggye-ri.

FØLG DEBATTEN: NRKYtring på Twitter

Paradoksal politikk

FNs sikkerhetsråd har de siste månedene vedtatt enda strengere sanksjoner mot regimet, og for første gang har også landets desidert viktigste handelspartner, Kina, tydelig signalisert at de faktisk vil følge opp sanksjonene.

Atomtestene har gjort landet mer isolert enn noen gang, og vil ramme økonomien enda hardere fremover.

Peter Svaar

Prøvesprengningene og oppskytingene har i vesentlig grad vært beregnet på Kim Jong-uns hjemmepublikum før denne helgens kongress:

Kim Jong-uns politiske prosjekt har vært et skifte fra farens og bestefarens Songgun-linje – «militæret først» – til byungjin – en politikk som innebærer å sette atomprogrammet og økonomiske reformer først.

Paradokset er selvsagt at det ene slår det andre i hjel. Atomtestene har gjort landet mer isolert enn noen gang, og vil ramme økonomien enda hardere fremover.

Industrisonen Kaesong, der sørkoreanske bedrifter produserte varer med nordkoreanske arbeidere, var en viktig kilde for utenlandsk valuta. Men den er de siste månedene stengt for godt på grunn av den spente situasjonen.

Hva skjer etterpå?

Det interessante spørsmålet nå er på mange måter hva som skjer når denne kongressen er ferdig om noen dager. Vinterens atomtester har vært knyttet nettopp til partikongressen.

Men når Kim Jong-un har fått alle de politiske verv og applausrunder han ønsket seg, og delegatene har reist hjem igjen med kofferten full av konjakk og rause luksusgaver – hvilket ansikt vil Nord-Korea da vise verden?

Dét blir virkelig spennende å se.

Korrespondent Peter Svaar besøkte Nord-Korea i forbindelse med feiringen av jubileet til kommunistpartiet.

Korrespondent Peter Svaar besøkte Nord-Korea i forbindelse med feiringen av jubileet til kommunistpartiet.