Hopp til innhold
Kronikk

Dyrenes megafoner

Vi har makt til å gjøre det rette. Det er å la pelsen bli hos dem som er den rettmessige eier av den.

Fakkeltog mot pels i Oslo

Lørdag arrangeres fakkeltog mot pelsdyroppdrett i flere norske byer. Her ser vi demonstranter fra et tidligere år. «Nå har over 100.000 nordmenn signerer NOAHs opprop mot pelsdyroppdrett, og sender sin appell til statsministeren om å legge ned pelsdyrfarmene for godt», skriver Shabana Rehman.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ord kan kjøpes. Ord kan ødelegge deg. Ord kan drepe. Ord kan også frigjøre, glede, vise vei. Vi har en levende debatt om ytringsfrihet og sterke talspersoner for hvorfor denne retten er livsviktig for utviklingen av våre samfunn. For sosiale endringer. For viktige politiske beslutninger, for rettferdighet og for å vise vår motstand mot det vi opplever som galt. Men skal det frie ord kun gjelde for mennesker?

Ordets makt

Rart spørsmål tenker du kanskje. Det er jo bare arten mennesket som har ordets makt. Individets rettigheter beskytter vi med våre egne liv, vi beskytter demokratiet der alle skal ha rett til å si hva de mener, alle skal ha rett til å søke og drømme om det gode liv og ha de samme mulighetene.

En flott egenskap hos vår art er at vi har evnen og muligheten til å tale for andres rett.

Shabana Rehman

Men muligheter ut fra hvilket utgangspunkt? Det vi enes om er jo at vi har og skal ha noen grunnleggende rettigheter fordi vi er mennesker. En flott egenskap hos vår art er at vi har evnen til og muligheten for å tale andres rett. Ikke minst er det også til tider helt nødvendig at vi reiser oss opp og åpner munnen, og bruker vår makt til å tale, på vegne av dem som ikke tilhører vår art, de som ikke snakker vårt språk, de som ikke kan frigjøre seg fra den systematiske volden som blir begått mot dem.

Det finnes millioner av individer som ikke kan gjøre noe med at vår art har bestemt seg for å ta fra dem alle deres rettigheter, tråkke på verdigheten deres, ta fra dem det naturen har gitt dem – pelsen deres – fordi de ikke har dette vi selv verdsetter så høyt; vår talerett. Svært mange av oss erkjenner denne makten. Erkjenner at makt gir ikke rett. Rett til å fengsle millioner av uskyldige vesener med den samme lengselen etter frihet som oss. Dere naturgitte rett til et liv i frihet. Slik de er skapt til. Slik det er ment å være.

Kjendiser mot pels

Derfor taler vi på vegne av dem. 200 sitater er samlet inn av dyrerettighetsorganisasjonen NOAH, fra 200 kjente samfunnsprofiler. Disse sitatene vil for alltid være til stede i norsk offentlighet og minne om det vi innerst inne vet er galt å gjøre mot et dyr. Sperre det inne hele sitt liv, i et trangt bur, kun for å ta livet av det og bruke pelsen til pynt.

Det rette er å velge noe annet enn vold. Det er å la pelsen bli.

Shabana Rehman

Hvem er bak disse ordene, bak sitatene, hvilke mennesker er det? Du kjenner dem. Du vet om dem. Du har lest bøkene deres, du har sett filmene, du har ledd av humoren deres, du har nynnet til musikken deres, du har beundret maleriene de har malt, skulpturene de har laget, tegningene de har tegnet. De skaper kulturen rundt deg, de reflekterer og speiler ditt liv, det samfunnet du er en del av, det demokratiet du er beskyttet av. Mennesker som har innflytelse, som har ordene, som har talenter på mange ulike felter, som har kjempet og jobbet seg frem til en plass i offentligheten, som har tenkt, skrevet, talt høyt. Til deg. For deg. Med deg.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter og NRK Debatt på Facebook.

Makt til å gjøre det rette

Nå gir de ordene sine til de som aldri vil kunne gjøre det samme som dem, eller deg. Føre sin egen sak. Dette er noe av det viktigste man kan gjøre når man tilhører menneskeslekten. Vi har makt til å gjøre det rette. Og det rette, det er å velge noe annet enn vold. Det er å gå i en annen retning. Det er å la pelsen bli, hos dem som er den rettmessige eier av den - pelsdyrene.

Derfor kjære leser, ber jeg deg om å lese de ordene som er sagt av vår art, til å beskytte andre arter. De som i dag urettmessig bures inne, og dømmes til å eksistere fanget i ikke-liv til vi ikke trenger dem lenger og kan kaste vekk innholdet. Innholdet er ikke kjøtt og blod, innholdet er det livet du ser i øynene deres. Det som gjør at de har behov. Det som gjør at de kan kalles levende, følende individer. Det innholdet har vi på vår samvittighet, når vi enda ikke, som samfunn har klart å befri disse samvittighetsfangene våre fra disse menneskeskapte fengsler, pelsdyrfarmene.

Klart for nye tog

I 12 år har NOAHs fakkeltog mot pels gått gjennom norske byer. Det er blitt til Europas største markering for dyrs rettigheter. Flere kjente mennesker vil holde appell i år; langrennsløper Vibeke Skofterud, NEMI skaper Lise Myhre, designer Kjell Nordstrøm, forfatter Simon Stranger, artisten Tooji, musiker Magnus Eliassen, og sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen.

Nå har over 100.000 nordmenn signert NOAHs opprop mot pelsdyroppdrett.

Shabana Rehman

I skrivende stund har 11.000 mennesker meldt seg på over 24 byer i Norge. Dette er en ny rekord. Motstanden vokser. Når folk vet, og har erkjent, bryr de seg. Og når de først bryr seg, snur de seg ikke vekk, selv om beslutningstakerne gang på gang forsøker å lukke øynene. Nå har over 100.000 nordmenn signert NOAHs opprop mot pelsdyroppdrett, og sender sin appell til statsministeren om å legge ned pelsdyrfarmene for godt. Uten markedsføringsstøtte, uten statsstøtte, har NOAH på vegne av dyrene samlet opinionen mot pels, ut fra ren folkeopplysning.

Tid for å handle

Opplyste beslutninger skal bygge fundamentet for vårt demokrati. Rettferdighet må gjelde for både to og firbeinte. Det er derfor vi er så mange som gir vår stemme og vår tid. Folket har skjønt det. Beslutningstakerne vet det. Når skal de også skjønne at de må handle nå?

HØR OGSÅ Ytrings sendinger på radio – hver søndag kl. 11.03 på P2 og i nettspilleren når du vil.