Hopp til innhold
Kronikk

Dyra betaler prisen for billig kjøtt

Åpne grenser og internasjonal handel skal gi oss billigere mat, hevder Sylvi Listhaug. Dette vil gå på bekostning av dyrevelferd og folkehelse.

det store svinerige

Danmark Radios dokumentar «Det store Svinerige» har skapt voldsom debatt i Danmark. Den fungerer også som en advarsel til norske landbrukspolitikere, mener kronikkforfatterne.

Foto: Faksimile / DR1

Etter at Danmarks Radio nylig viste dokumentaren «Det Store Svinerige» (se den her!), hvor danske griser følges fra fødsel til slakt, har debatten om dyrevelferd rast i Danmark.

Filmen har fått skryt fra landbruket for å vise et nøkternt bilde av dansk svineproduksjon, mens politikerne reagerte sterkt på hvordan landets 30 millioner griser blir produsert.

Ni millioner dør årlig

Danske purker står fastlåst halvparten av livet sitt uten annen mulighet for bevegelse enn å legge seg ned eller reise seg. Argumentet for rutinen er å forhindre at purka ikke legger seg på spedgrisene.

Kastrering foregår uten bedøvelse eller smertelindring.

På tross av dette dør ni millioner smågris i Danmark årlig, fordi man har avlet fram purker som får mange flere spedgris enn de har spener til.

Danske smågriser får halene sine kuttet av, på toss av at dette er forbudt i EU, fordi bingene er så små og dyra har så lite å drive med, at de begynner å spise halene til hverandre. Kastrering foregår uten bedøvelse eller smertelindring.

Restistente seksdoblet

I Danmark flokkmedisineres griser med antibiotika. Får grisene diaré kan hele binger medisineres gjennom fôret. Forekomsten av multiresistente bakterier (MRSA) i Danmark er seksdoblet fra 2010 til 2012, og hver tiende pakke kjøtt som ble solgt i

88 prosent av alle danske slaktegriser testet positivt for multiresistente bakterier i 2012.

2011 inneholdt antibiotikaresistente bakterier. 88 prosent av alle slaktegrisene på danske slakterier testet positivt for MRSA i 2012.

På tross av alt dette er Danmark blant de flinkeste i klassen på det internasjonale markedet der svinekjøtt skal produseres til lavest mulig pris.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Norge lavest i Europa

I Norge, derimot, konkurrerer vi ikke på det internasjonale markedet. Og her har vi allerede på plass løsningene som danske politiker skriker etter.
Siden 2000 har vi hatt løsdrift på alle purker i norske grisehus. Når purka skal grise, går hun løs og har tilgang til materialer som gjør at hun kan utøve sin naturlige adferd med å bygge rede før grising.

I Norge er det forbudt å klippe av grisehaler. Kastrering skal gjøres av veterinær med bedøvelse.

I Norge er det forbudt å klippe av grisehaler. Kastrering skal gjøres av veterinær med bedøvelse. Norge har det laveste forbruket av antibiotika i Europa. EU-organet European Medicines Agencys publiserte nylig en undersøkelse som viser at danskene bruker ti ganger så mye antibiotika per kilo kjøtt, Tyskland femti ganger så mye og enkelte middelhavsland opptil hundre ganger så mye.

I fjor fikk vi de første tilfellene av MRSA på svin i Norge. Vi førsøker nå som det første landet i verden å sanere for MRSA.

HØR OGSÅ: Intervju med Siri Marthinsen i NOAH

Verdensmarkedet betaler ikke for dyrevelferd

Hva skjer om vi liberaliserer handelen med mat, som Sylvi Listhaug nylig tok til orde for på et ministermøte i WTO? Hva skjer om norske svinebønder skal konkurrere på et internasjonalt marked, der vårt eneste handelsfortrinn er dyrevelferd? Vi kan jo se til Sverige.

De har tilnærmet norske regler for løsdrift og arealkrav. De bruker «bare» tre ganger så mye antibiotika som vi gjør. Og siden de ble EU-medlemmer i 1994 har produksjonen i Sverige stupt fra 4 millioner griser til om lag 2,5 millioner i dag. Verdensmarkedet betaler ikke for dyrevelferd og lavt antibiotikaforbruk.