Hopp til innhold

Viktig pris til EU

Dagens Nobelpris setter EU inn i et større perspektiv enn vi er vant til. Fremfor å gå i skyttergravene for en ny medlemskapsdebatt, bør det politiske Norge gjøre det samme, skriver Høyre-leder Erna Solberg.

Erna Solberg

Europa er i krise, men EU er bygge på verdier som kan føre verdensdelen gjennom krisen. Uten EU, hadde Europa i dag vært dårligere stilt, mener Erna Solberg.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kronikkvignett Ytring

Årets fredspris er en viktig anerkjennelse av EU som fredsprosjekt og det kontinuerlige arbeidet for å fremme demokrati, rettsstat og menneskerettigheter på kontinentet vårt.

Årets Nobels fredspris er en hyllest til grunntankene som har styrt europeisk politikk gjennom over 60 år: Frihet, rettstat og menneskerettigheter. EU som fredsprosjekt i etterkrigstidens Europa er uten historiske paralleller.

Etter murens fall i 1989 har EU fungert sterkt stabiliserende og demokratiserende overfor stater i nærområdet. Det europeiske felleskapet har sikret fravær av krig og dype konflikter mellom medlemslandene.

SE OGSÅ: Samleside om Nobel fredspris 2012

En hyllest til frihet

Årets Nobels fredspris er en hyllest til grunntankene som har styrt europeisk politikk gjennom over 60 år: Frihet, rettstat og menneskerettigheter. EU som fredsprosjekt i etterkrigstidens Europa er uten historiske paralleller.

Det er viktig å presisere at Nobels fredspris ble tildelt EU som fredsprosjekt, og jeg mener at konsekvensene av krisen i dagens Europa hadde vært langt større uten EU som stabiliserende kraft.

Prisen er en anerkjennelse av den jobben grunnleggerne av det europeiske prosjektet stod for. En generasjon politiske ledere, som Robert Schuman, Jean Monnet, Konrad Adenauer og Alcide De Gasperi, gikk sammen for å forene tidligere fiender. Fred gjennom samarbeid og integrasjon skulle avløse verdenskrigenes herjinger.

En ledende global aktør

Senere var EU viktig i gjenforeningen av Europa etter Den kalde krigen og kommunismens fall. Det er ikke mange år siden man kjempet med våpen på Balkan. Nå er landene på vei inn i EU med sikkerhet som et fundament for vekst som den viktigste motivasjonen for å bli medlemmer i fellesskapet.

Selv om Norge ikke er medlem av EU, deler vi EUs verdisett og idealer. At fredsprisen gikk til EU i år kan forhåpentligvis rette søkelyset på disse verdiene og idealene.

Fra å være en kull- og stålunion med seks medlemsland, utgjør EU i dag 27 land. 27 land som, til tross for ulike politiske ståsteder, kommer til enighet for å løse felles problemer. EU har vokst til å bli en ledende global aktør på områder som rettssikkerhet, utviklingshjelp, miljøvern og klimaendringer.

Pristildelingen er derfor viktig også utenfor Europas grenser. Fremveksten av EU har tjent som eksempel for nye regionale organisasjoner som bidrar til bedre organisering av det internasjonale systemet.

En tøff periode

Det europeiske kontinentet, og EUs medlemsland, er inne i en tøff periode. Gjeldskrise og økonomisk stagnasjon har fått politiske konsekvenser, men bildet er ikke entydig. Noen regjeringer har blitt byttet ut, mens andre har fått fornyet tillit.

Det er viktig å presisere at Nobels fredspris ble tildelt EU som fredsprosjekt, og jeg mener at konsekvensene av krisen i dagens Europa hadde vært langt større uten EU som stabiliserende kraft.

Verdier for kriseløsning

Samtidig er tildelingen et viktig signal til de som ønsker å bryte ned de verdiene som er bygget opp over tid, til dem som ønsker et renasjonalisert og lukket Europa. EU er bygget på verdier som vil bidra til å føre Europa gjennom krisen. Det har historien vist tidligere.

Denne krisen byr på særskilte utfordringer for både EU og nasjonalstatene. Ekstremisme og populisme har vist seg på gatene i flere hovedsteder. Det setter et ekstraordinært press på makthaverne som må vise evne og vilje til å bygge tillit til befolkningen og sikre legitimitet i samfunnet.

Et større perspektiv

Dagens pris setter EU inn i et større perspektiv enn vi ofte har gjort i Norge. Fremfor å gå i skyttergravene for en ny medlemskapsdebatt, bør det politiske Norge gjøre det samme.

Selv om Norge ikke er medlem av EU, deler vi EUs verdisett og idealer. At fredsprisen gikk til EU i år kan forhåpentligvis rette søkelyset på disse verdiene og idealene, både for oss i Norge, våre europeiske naboer og resten av verden.