Hopp til innhold
Kommentar

Lyden av Ytring

Ytring har fornyet NRKs debattilbud på nett. Denne helga får du det samme i en radio nær deg.

NRK-huset Marienlyst

Det NRK skal i gang med nå er å fornye måten vi løser fordypningsoppdraget på. Denne helga lanserer vi Ytring på P2 fra klokka 11–12.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Å miste noe man liker godt er veldig kjedelig. Også når det er snakk om et radioprogram.

Derfor er det lett å skjønne at noen reagerer når Søndagsavisa erstattes av et nytt tilbud.

Søndagsavisa har nemlig vært et godt program, en institusjon i kirketida ledet av profilerte programledere som Erling Lægreid, Hans-Wilhelm Steinfeld og Eva Nordlund.

De har, sammen med alle de andre programlederne gjennom åra, gitt dybde til ukas fellessaker og folk tid til å snakke ut.

Søndagsavisa har vært et godt program, en institusjon i kirketida ledet av profilerte programledere.

Halvor Finess Tretvoll, Redaksjonssjef i NRK Debatt

Søndagsavisa har vært et populært P2-tilbud.

Som nå er borte. Over. Ferdig.

Heldigvis går kvalitetene i programmet aldri av moten. I alle fall ikke hos oss. Vi må bare la de komme til uttrykk på noen nye måter.

Samme oppdrag

Vi står nemlig midt i en rivende medieutvikling. Publikum har alt fått nye medievaner. Og de vil få noen enda nyere i morgen.

De siste åra har også lyttertallene dalt noe. Det er i ferd med å oppstå nye forventninger til innholdet vårt.

ØYAFESTIVALEN

Musiker og sosiolog Knut Schreiner, kjent fra Turboneger og Kåre and the Cavemen, skal ta for seg musikk med betydning i det nye i Ytring på NRK P2. Her er Schreiner på Øyafestivalen i 2009.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Vi tror at folk har behov for mer enn konfrontasjoner det er vanskelig å bli klokere av, politikere som slår hverandre i hodet med tall og innøvde soundbites, de samme gamle fjesene og den forutsigbare posisjoneringen.

Vi tror at det er et sug etter forståelse i aktuelle samfunnsspørsmål. Derfor vi vil satse enda sterkere på å utforske dilemmaene i nyhetssakene, det som egentlig står på spill i debattene og det som skjuler seg bak frasene.

Nytt radioprogram

På nett har Ytring utvidet NRKs fordypningsjournalistikk. Vi plukker opp samtaletemaer ute blant folk, løfter fram nye stemmer og presenterer – på vårt beste – noen virkelig overraskende perspektiver.

Publikum har alt fått nye medievaner. Og de vil få noen enda nyere i morgen

Halvor Finess Tretvoll, Redaksjonssjef i NRK Debatt

Dette tar vi med oss til et radioapparat nær deg denne helga. Ytring-redaksjonen skal nemlig lansere et helt nytt program som får den beste sendetimen i uka på P2.

Vi vil utforske en mer fortellende form enn det som er vanlig i nyhetssaker og skarpe debatter. Sakene våre skal berøre og gi opplevelser. Samtidig skal vi være aktuelle og ligge tett på det som rører seg i tida.

Når det skjer noe stort eller betydningsfullt, skal vi selvsagt også forteller deg om det.

Hvor mye vil du ofre?

I helgas premieresending vil borre i spørsmålet om hvor mye vi er villige til å ofre selv for å hjelpe andre i nød. Bakgrunnen er flyktningkrisa i Europa og fredagens forslag fra regjeringen om hvem som skal betale regninga her hjemme.

Harald Eia forteller hvorfor menn setter så mye større pris på ros fra andre menn – enn fra kvinner. Han er en av våre nye spaltister.

Det er også Turboneger-gitarist Knut Schreiner. Han skal koble knallgode låter med både god og ikke fullt så god politikk.

Folk skal med

Vi vil også høre din stemme.

Dette har vært en kjerne i Ytring-prosjektet fra begynnelsen. Når nettdebatten bryter sammen i sjikane fra noen og tilbaketrekning hos andre, mister vi en gyllen mulighet til å utvide samfunnsdebatten.

Vi vil satse sterkere på å utforske dilemmaene i nyhetssakene, det som egentlig står på spill i debattene og det som skjuler seg bak frasene.

Halvor Finess Tretvoll, Redaksjonssjef i NRK Debatt

På nett gjør det vi kan for å redusere hets, hatefulle utsagn og trolling. Og vi gjør det vi kan for å stagge det negative inntrykket mange har av nettdebattanter i sin alminnelighet.

Vårt svar har vært en kombinasjon av pisk, gulrot og innstendige oppfordringer. Kommentarfeltregler er helt nødvendig, men i tillegg må de som faktisk bidrar til samtalen belønnes.

På nettet vil det aldri være mangel på plass. Men det er mangel på oppmerksomhet. Å rope høyest, men versaler og skjellsord, har derfor blitt en alt for vanlig strategi.

Vi vil høre din stemme

Vi trekker istedenfor fram de beste bidragene fra kommentarfeltet, de som gir økt kunnskap, et friskt blikk eller en vektig innvending.

Vi presenterer – på vårt beste – noen virkelig overraskende perspektiver. Det tar vi med til et radioapparat nær deg denne helga.

Halvor Finess Tretvoll, Redaksjonssjef i NRK Debatt

Vi tror at det styrker samtalen når folk faktisk får svar fra den som har skrevet en kronikk. Derfor jobber vi mye med å få våre skribenter til å delta i kommentarfeltet etter publisering.

Det relevante blir dermed sett, hørt og tatt på alvor. Det andre får ikke den samme oppmerksomheten.

Harald Eia

Harald Eia har også en fast spalte i det nye programmet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Med radioprogrammet gir vi dette en ny dimensjon. Vi inviterer leserne våre til å si sin mening på utvalgte kronikker.

Les inn med mobiltelefonen din, og send oss resultatet på e-post! Denne uka vil vi høre din stemme i denne saken. Og du kan lese mer om hvordan du går fram her.

Fornyelse er ikke forflatning

Slik vil vi løfte den offentlige samtalen, utvide forståelse av nyhetene og bygger bro mellom radioen og framtidas mediebruk.

Når det er snakk om endringer i NRKs tilbud, oppstår det gjerne en bekymring for forflatning og fordumming. Denne misforståelsen vil vi til livs.

Når det er snakk om endringer i NRKs tilbud, oppstår det gjerne en bekymring for forflatning og fordumming. Denne misforståelsen vil vi til livs.

Halvor Finess Tretvoll, Redaksjonssjef i NRK Debatt

Det vi skal i gang med nå er ikke å ofre kvalitetsjournalistikken til fordel for overfladisk og kjapp nyhetsformidling. Det er å fornye måten vi løser fordypningsoppdraget på.

Innhold som står ut

Det er ingenting i medieutviklingen som tilsier at vi skal slutte med bakgrunn, innsikt og forståelse. I den stadig skarpere kampen om folks tid og oppmerksomhet, blir én ting viktigere enn alt annet: Publikum vil ha kvalitet – innhold som virkelig står ut.

Med Ytrings nye radioprogram skal vi gjøre vårt beste for å innfri.

Så tune in! På søndag, i radioen eller spilleren, for å høre lyden av Ytring.