Hopp til innhold
Kronikk

Er de voksne verst på nett?

Foreldre forstår ikke grunnleggende spilleregler i sosiale medier, og det blir fort en belastning for barna. Vi i Redd Barna spurte dem hva de ønsket seg fra foreldrene. Her er deres råd.

Ung kvinne sjekker facebookapp på mobil

«Ungdom ønsker først og fremst å være sosiale med venner og kjente, uten at foreldre følger med», skriver Kaja Hegg fra Redd Barna.

Foto: Jan Haas / NTB scanpix

I Redd Barnas nettvettarbeid møter vi jevnlig ungdom for å høre hva de mener foreldre og andre voksne kan gjøre for å støtte dem til å bruke sosiale medier på en trygg og ansvarlig måte.

Flere og flere barn og unge forteller oss at foreldre ikke behersker nettvett. Ungdom forteller om foreldre som deler altfor mange bilder på åpne fora, tagger barnebilder av sine tenåringsbarn, og at foreldrene kommenterer barnas blogger eller statusoppdateringer på nettet.

Ungdom opplever foreldre som beskriver skilsmisser, forholdet til svigerforeldre, legger ut festbilder eller skriver i sosiale medier at en nabo har valgt et stygt navn på barnet sitt. En spesielt sårbar gruppe er barn under offentlig omsorg, hvor foreldre påfører ungdom store belastninger gjennom å være pågående og aktive i ungdommenes sosiale liv på nettet.

LES OGSÅ: Sju ting voksne ikke bør gjøre på Facebook.

Råd fra ungdom

Så hva bør foreldre gjøre? Basert på vårt eget nettvettarbeid og et prosjekt hos danske Redd Barna, kan vi oppsummere følgende råd fra ungdom til foreldre.

Råd 1: Hold en lav profil i sosiale medier
Foreldre bør lære seg å forstå de ulike plattformene bedre, de bør lære seg hva som er greit å dele i åpne fora, og hva som passer bedre å dele i lukkede grupper. Ungdom ønsker at man spør om lov før man deler bilder og tagger bilder av barna, slik at de selv kan bestemme hvilke bilder av dem selv andre får tilgang på. De ber også foreldre om ikke å være for aktive i kommentarfeltene i ungdommenes statusoppdateringer.

Flere og flere barn og unge forteller oss at foreldre ikke behersker nettvett.

Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna


Råd 2: Snakk med ungdom

Ungdom ønsker først og fremst å være sosiale med venner og kjente, uten at foreldre følger med. Men ungdom ønsker at voksne skal være til stede som samtalepartner om vanskelige opplevelser de har hatt på nettet, som mobbing eller misforståelser som fører til konflikter.

Råd 3: Gi relevante råd om tidsbruk

Gi gjerne råd om hvor mye tid ungdommen bruker på sosiale medier, men ungdom ønsker ikke bare brått å få beskjed om å skru av. Det er viktig at foreldre forstår hvor viktige sosialt spill og sosiale medier er, og at det kan være store sosiale omkostninger om man blir stengt ute fra det fellesskapet. Det bør legge grunnlaget for en samtale om tidsbruk.

LES OGSÅ: Barn er flaue over foreldre på sosiale medier

Råd 4: Ikke vær bekymret for nettkontakt med venner

Ungdom forteller oss at spill og sosiale medier er sosialt, og en naturlig måte å omgås på. Derfor mener de at voksne ikke må være bekymret når venner treffes foran skjermen. Samtidig understreker ungdommene at det er viktig å være bekymret hvis en ungdom aldri går ut og treffer venner.

Råd 5: Sikkerhetsfilter gir ikke trygghet

Det er fint for små barn å ha sikkerhetsfiltre, men det fungerer ikke på ungdom. Ungdom får tak i det de vil se uansett, påpeker de. Og filtrene kan stenge ungdommene ute fra viktige sosiale arenaer. Det viktigste voksne kan gjøre er å ha en dialog om for eksempel voldelig eller pornografisk innhold, og sammen kan man komme fram til hva som er sunt og skadelig, og hvilke forhåndsregler man kan ta.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Et foreldreansvar

Redd Barna mener at vi må ta ungdoms innspill på alvor og bruke det som utgangspunkt for dialog med dem. Det igjen kan berede grunnlag for at voksne kan følge opp sin viktige oppgave med å gi ungdom bedre støtte, veiledning og grenser på nettet, og ikke minst være gode rollemodeller for barna.