Hopp til innhold

Hvem er jeg…?

Født sånn eller blitt sånn? Dette høyaktuelle spørsmålet har forskere i en årrekke prøvd å finne ut av. I hvert fall når det gjelder sangfugler i Bærum.

Kjøttmeis
Foto: Roar Hansen

Hør Verdt å vite Spesial om kryssfostring og fuglesang.

Nærmere fem hundre fuglekasser har forskerne satt ut ved Dæhlivannet i Bærum. I den frodige, og kalkrike edelløvskogen kryssbyttes egg fra blåmeis, kjøttmeis og svarthvit fluesnapper. Resultatet er en mengde mer eller mindre forvirrede småfugler som roter til både kvitring og kjærlighetsliv.

Ane Eriksen

Ane Eriksen inspiserer en av de 500 fuglekassene som ar satt ut.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Ane Eriksen er nå i ferd med å avslutte sin doktorgrad der hun har sett på hvordan sangen påvirkes av det å vokse opp hos en annen art. Utstyrt med kikkert og spesialmikrofon har hun grytidlig om morgenen vært ute i skogen for å plukke opp sangen til akkurat de kryssfostrede individene hun er interessert i.

Kjøttmeis vokst opp hos blåmeis.

Kjøttmeis
Foto: Per Magnussen, Fall

Eksempelet Ane Eriksen spiller av for Verdt å vite viser oss en sang som for så vidt er en blåmeistrille, men allikevel nokså kjøttmeisaktig. -Den samme trillen, men en kort versjon, slår hun fast, -i tillegg setter han flere sammen i stedet for å synge en lang. Og det siste er jo typisk kjøttmeis.

Konklusjon: Her har nok både læring og arv spilt en rolle.

Svarthvit fluesnapper vokst opp hos blåmeis

Slipp meg inn - fluesnapper
Foto: John Magnus Embretsen, Våler

Denne karen synger en perfekt blåmeistrille, men legger gjerne til, enten foran eller bak, litt ekte fluesnappersang.

Hva med gjøken?
-Her ligger ”koko-ene” kun i arvematerialet, kan Ane Eriksen fortelle. Gjøksangen påvirkes ikke av hva slags sang fosterforeldrene har.