Hopp til innhold

Slik knebles meningsmotstanderne på Facebook

Meningsmotstandere blir utestengt ved hjelp av masseaksjoner. Alle rapporterer alle, og ytringsfriheten er utsatt.

Facebook-hovedkvarteret

Facebook-hovedkvarteret.

Foto: BECK DIEFENBACH / Reuters

NRK.no har den siste tiden skrevet flere saker om rapporteringskrigen som foregår på Facebook. I diskusjoner om omstridte temaer, som islam eller alternativmedisin, blir brukere, som ellers fører en normal diskusjonstone, utestengt.

Utestengelsen kan vare fra ett døgn til flere dager, og i siste instans permanent.

Utestengt ni ganger

Yousef Assidiq

Konvertitt og samfunnsdebattant Yousef Assidiq.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

En av dem er samfunnsdebattant og konvertitt Yousef Assidiq, som jevnlig er i opphetede diskusjoner med islamkritiske miljøer. Han er blitt utestengt ni ganger de siste to månedene.

På sin Facebookkonto lenket han til en annen diskusjon, der det ble uttrykt at alle muslimer burde lobotomeres. Det endte med at Assidiq ble utestengt, mens lobotomikommentaren fremdeles fikk ligge.

Fenomenet kalles masserapportering, og brukes mer og mer aktivt, men Facebook vil ikke bekrefte at det eksisterer. I Dublin sitter tre-fire nordmenn og administrerer rapporterte innlegg fra nesten tre millioner norske Facebook-kontoer.

Ifølge Facebooks policy-ansvarlige i Norden, Thomas Myrup Kristensen går dette teamet manuelt gjennom alle rapporterte innlegg. Kristensen hevder Facebook ikke bruker noen form for automatisk utestengelse, men at alle saksbehandlere går ut fra nettstedets regler for debatt.

– Om mange rapporterer noe, kan det i visse tilfeller indikere at noe er tidskritisk og bør prioriteres, men det er i seg selv ikke en avgjørende faktor, sier Kristensen i en epost til NRK.no.

LES OGSÅ: Bekymret over moralsensur på nett
LES OGSÅ: Danmarks kulturminister tar Apples nakensensur til topps i EU

Utestengt da han lenket til hets av seg selv

Didrik Søderlind

Didrik Søderlind, rådgiver i Human-Etisk forbund.

Foto: Arnfinn Pettersen

Didrik Søderlind, rådgiver i Human-Etisk forbund, har tidligere uttrykt bekymring for ytringsfriheten på Facebook. Han opplevde det samme som Assidiq, da han lenket til en samtale der to meningsmotstandere på det groveste hetset Søderlind.

Også det holdt til at Søderlind ble utestengt for 24 timer.

– Jeg driver aktivt som samfunnsdebattant, med temaer som til tider har høy temperatur, og det er lav terskel for å rapportere inn. Jeg frykter det går automatikk i sånne rapporteringer, og at nye klager kan føre til at jeg blir utestengt permanent, sier Søderlind.

NRK.no har fått et skred av henvendelser om denne typen utestengelse. De fleste mener dette er et lite kjent våpen store grupper av meningsfeller kan bruke for å stilne sine motstandere på det sosiale nettstedet, som store deler av den norske befolkningen er medlem av.

Even Gran

Even Gran, leder for aksjonen «Ingen liker å bli lurt» i regi av Human-Etisk forbund.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Even Gran er leder for «Ingen liker å bli lurt»-aksjonen, en aksjon i regi av Human-Etisk forbund. Det er en nettside som er kritisk til deler av alternativbevegelsen, og som jevnlig opplever sterk uenighet om sakene de legger ut.

– Jeg er vant med politisk debatt. Debatten hos oss er helt normal, offentlig utveksling, hvor man er uenige. Det skiller seg ikke fra det du hører hver eneste dag, på Dagsnytt 18 og andre debattprogrammer. Det er iallfall målet, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ: Advarer mot ny Breivik
LES OGSÅ: Frykter for ytringsfriheten på Facebook

Islamkritiker drapstruet forsøkt utestengt

Ronny Alte

Islamkritiker og tidligere NDL-leder Ronny Alte.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

På den andre siden av spekteret sitter Ronny Alte, islamkritiker og tidligere leder av Norwegian Defense League. Han er ikke blitt utestengt, men han er fullt klar over krigen som foregår på Facebook. Han er også blitt forsøkt utestengt en rekke ganger.

Ifølge Alte finnes det egne grupper som er opprettet for å masserapportere ham og hans meningsfeller.

– Disse folka her går sammen i grupper og poster det de finner, klipper ut skjermbildene, og redigerer. De tar ut det har lyst til, og tar ut kommentarer helt ut av sin sammenheng. Det er en bestemt person de er ute etter, og som de da rapporterer. Det er særlig tre som får gjennomgå, to i tillegg til meg, sier han.

Etter det NRK.no erfarer, blir også mange av Altes meningsfeller utsatt for samme behandling han beskyldes for å stå for.

Alte har fått en rekke advarsler fra Facebook, men han har så langt bare fått én karantene fra nettsamfunnet. Han mener det er et mirakel at han fortsatt har Facebook-kontoen intakt.

– Har du rapportert selv?

– Ja, jeg har rapportert tre stykker, som har gitt klokkerene drapstrusler som har gått på meg eller min familie.

LES OGSÅ: – Jeg forlater NDL for å renvaske navnet mitt
LES OGSÅ:
Tar avstand fra de ytterliggående

– En bevisst jakt på enkeltprofiler

Alte beskyldes mange steder på nettet for selv å stå bak masserapportering, men han sier til NRK.no at han aldri har organisert noe slikt. Da NRK.no gjorde et enkelt søk etter slike rapporteringsgrupper, kom det opp mange treff på grupper tilknyttet EDL, den britiske søsterorganisasjonen av Norwegian Defense League, som Alte tidligere ledet.

– Det foreligger veldig mange rapporteringsgrupper, men mange av dem er ikke startet av EDL, men av venstreekstreme grupper.

Mener du at EDL ikke har denne typen grupper?

– EDL har masserapporteringsgrupper, men det er de nødt til å ha. Det foregår en bevisst jakt på enkeltprofiler, som for eksempel min. Et par av oss islamkritikere har vært for aktive på rapporteringsbiten, men vi har tatt et oppgjør med dem og bedt dem om å la være, sier Alte.

– Ytringsfriheten blir bremset på denne måten?

– Det er nok et bevis på måten de opererer på. Når de går tomme for argumenter, griper de til andre våpen. De rapporterer, eller drar opp rasismekortet. De bruker det tilnærmet som et politisk våpen, og et kneblingsvåpen. De bruker masserapportering som et våpen for å kneble oss.

– Hva synes du om diskusjonen på Facebook?

– Ingenting er mer oppklarende enn en heftig diskusjon på nettet, der alle kan lese diskusjonen om den ikke rapporteres eller slettes. Å diskutere på nettet er både høl i hue og fornuftig på en gang.

LES OGSÅ: Facebooks verste fiende trenger 1,5 millioner til rettssak
LES OGSÅ: Vil varetektsfengsle islamistleder

– Et forretningsmessig problem for Facebook

Øyvind Strømmen portrett

Øyvind Strømmen, forfatter og ekspert på ekstremisme.

Foto: Arne Daniel Haldorsen / NRK

Men spørsmålet er fortsatt hvem som startet trenden med masserapportering for å stilne motstandere. Øyvind Strømmen er ekspert på ekstremistiske grupperinger, og han mener framgangsmåten har vært normal i EDL, og at det har spredd seg til Norge.

– Hvis mange klager på en person fanges det opp automatisk, og Facebooks kontrollmekanismer ser ut til å være særdeles lite gode. Selv ganske små grupper kan få til en hel del på denne måten, og tilsvarende problem kan man finne i automatiserte systemer brukt andre steder, sier Strømmen til NRK.no.

Strømmen mener rapporteringen er et forretningsmessig problem for Facebook.

– Samtidig vitner det om at ytringsfrihetens fane heves høyt av folk som deretter gjør det de kan for å sabotere andres ytringsfrihet. Det er et paradoks, for ikke å si en understrekning av avstanden mellom retorikk og politisk innhold, sier han.

– For en del mennesker ser det ut som ytringsfrihet er et ord de benytter om sin innbilte rett til ikke å bli motsagt, sier han.

LES OGSÅ: – Munnkurv et økende problem
LES OGSÅ: Twitter blokkerer nynazistkonto for tyske brukere

Kommentarfeltet under artikkelen vil være stengt etter midnatt.