Hopp til innhold

Anonymous hacket svenske sykehus

Julian Assange-tilhengerne har fått tilgang til pasientinformasjon om flere hundre tusen mennesker. – Vi kommer ikke til å overgi Julian Assange, var deres budskap.

Anonoymous truer Sverige med nettangrep

Nok en gang truer Anonymous Sverige med nettangrep. Denne gangen er det svenske sykehus i Trollhättan, Vänersborg og Uddevalla som har blitt utsatt for hacking.

Foto: Skjermdump / YouTube

Julian Assange, februar 2012

Anonymous har angrepet flere svenske sykehus, for å støtte den australske journalisten Julian Assange.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

21. august fikk Västra Götaland fylkeskommune beskjed om at flere av deres sider var blitt hacket, og informasjon om flere hundre tusen pasienter lekket.

Informasjonen på hjemmesidene deres var byttet ut med følgende beskjed til svenske og britiske myndigheter:

– Vi kommer ikke til å overgi Julian Assange, stod det skrevet i rødt, signert Anonymous.

Den omfattende sikkerhetsutredningen som har funnet sted etter angrepet har vist at hackergruppen Anonymous har fått tilgang til informasjon om flere hundre tusen pasienter, skriver Expressen.

– Det dreier seg om tilgang til flere hundre tusen pasientdata fra tidlig på 1990-tallet (muligens enda tidligere) til 31.09.2009, heter det i rapporten som er merket «KONFIDENSIELT».

Et annet problem som blir trukket frem i rapporten, er at Anonymous kan ha hatt mulighet til å forandre informasjon i pasient-journalsystemet.

Fikk info om sykdommer og hvilken avdeling som ble besøkt

Hackere klarte å bryte seg inn i og gjennomsøke 40 databaser under angrepet. Saken er blitt meldt til politiet som «mistenkt hacking».

– Det kan være noen ting som kan knyttes til en sykdom og hvilken avdeling de besøkte. Men ikke selve pasientjournalen, sier IT-direktør i fylkeskommunen, Göran Ejbyfeldt.

Utredingen viser at IT-sikkerheten hadde store brister, som hackerne viste om på forhånd. De kunne operere fylkeskommunens web-server som om det var deres egen.

Etter angrepene ble det brukt store krefter og mye tid på å tette hullene i systemet. Nå mener Ejbyfeldt at problemet er løst og hullene er tettet.

– Med hensyn til akkurat dette tilfellet er problemet løst, sier han.