Hopp til innhold

Frykter for ytringsfriheten på Facebook

Rådgiver i Human-Etisk forbund ble stengt ute fra å kommentere på Facebook i 24 timer, etter at han ble rapportert inn for upassende innlegg. Han mistenker en samordnet aksjon fra ekstreme meningsmotstandere, og nå slår han alarm for ytringsfriheten på Facebook.

Didrik Søderlind

Didrik Søderlind er rådgiver i Human-Etisk forbund, og en av moderatorene i nettkampanjen «Ingen liker å bli lurt». Han frykter å bli utestengt fra Facebook etter at han flere ganger er blitt rapportert inn på det han mener er helt feil grunnlag.

Foto: Arnfinn Pettersen

Didrik Søderlind ble tidligere denne uken sperret fra å kommentere på Facebook, etter at to av hans innlegg ble rapportert inn som støtende. Begge kommentarene omhandlet samme person, som Søderlind i lang tid har hatt en konflikt med.

En av kommentarene som ble meldt inn, var en kommentar der Søderlind hadde lenket til en samtale som handlet om ham selv, der to av hans argeste kritikere omtalte hans kroppsfunksjoner svært detaljert.

LES OGSÅ: Raymond Johansen: Vi må bli flinkere til å ta til motmæle
LES OGSÅ: – Ekstremisme på internett må kartlegges

Ekstrem språkbruk

Språkbruken er til tider svært ekstrem, så ekstrem at det vil være etisk betenkelig å gjengi deler av den her. Denne retorikken er blitt brukt i lang tid av samme personer, mot medlemmer av skepsisbevegelsen og miljøet rundt Human-Etisk forbund, ifølge dokumentasjon som er gjort tilgjengelig for NRK.no.

Søderlind arbeider for Human-Etisk forbund, og han deltar på Facebooksiden «Ingen liker å bli lurt», som ifølge egen beskrivelse er «en kampanje mot klarsynte, alternativmedisinere, krystallhealere og andre som utnytter folks tvil, sorg og håp med grunnløse påstander.»

LES OGSÅ: – Umulig å stoppe nettekstremister
LES OGSÅ: – Har blitt truet etter utspill om pelsdyr

Frykter å bli utestengt

Til tider har temperaturen vært svært høy, men det er første gang Søderlind er blitt utestengt. Han ser svært alvorlig på avgjørelsen hos Facebook, ettersom han er avhengig av Facebook i jobben sin, og ettersom han driver kampanjen ”Ingen liker å bli lurt” i regi av Human-Etisk forbund på samme tjeneste.

– Jeg er avhengig av Facebook i jobben min, derfor er det meget betenkelig at rapportering kan føre til utestengelse. Jeg driver aktivt som samfunnsdebattant, med temaer som til tider har høy temperatur, og det er lav terskel for å rapportere inn. Jeg frykter det går automatikk i sånne rapporteringer, og at nye klager kan føre til at jeg blir utestengt permanent, sier Søderlind.

– Hva bør Facebook gjøre?

– Det hadde kanskje vært en idé å la mennesker som er særlig utsatt for rapportering, som profilerte samfunnsdebattanter eller mennesker som jobber opp mot ekstremisme, få eventuelle rapporteringer vurdert av en moderator, ikke en datamaskin, sier han.

Googler man «masserapportering», får man en rekke treff på mennesker som beveger seg i deler av samfunnnsdebatten der temperaturen gjerne er høy. Et annet eksempel er Youssef Assidiq, som ble slettet permanent fra Facebook etter en lang konflikt med brukere fra SIAN og Norwegian Defense League.

Han skrev en kronikk om utestengelsen i Dagsavisen, der han kritiserte Facebooks avgjørelse.

LES OGSÅ: Vil inkludere nettdebatter i DLD
LES OGSÅ: Nettdebatten fortsatt aggressiv

– Saksbehandlere jobber med hver enkelt sak

Men alle innlegg modereres av saksbehandlere, ifølge Jan Fredriksson, talsmann for Facebook i Norden.

– Alle rapporteringer fra Norden håndteres i første hånd av Facebooks saksbehandlere som arbeider i Dublin i Irland. Disse saksbehandlerne bruker Facebooks brukervilkår når de modererer. Det finnes enkelte rapporteringer som prioriteres, men da gjelder det heller typer hendelser enn hvem som rapporterer. Men Facebook vokser stadig, og da vokser teamet som modererer også, skriver Fredriksson i en epost til NRK.no.

– Dette er en samfunnsdebatt med sterke stemmer, både for og mot Hvordan ser Facebook på denne typen debatter?

– Facebook blander seg ikke inn i ulike typer meninger. Facebook vil være en plattform der meninger fritt kan utveksles. Ytringsfrihet er viktig, men det følger med et ansvar for å holde seg til de regler som Facebook har laget, sier Fredriksson.

Reglene er ifølge Fredriksson skapt med tanke på at det finnes medlemmer ned mot 13 år, og på at medlemmer fra hele verden skal kunne bruke Facebook som plattform.

LES OGSÅ: Truet av nettekstremister
LES OGSÅ: – De snakker ikke for oss

– Eksempelvis er det ikke ok å true eller bakvaske andre, eller å bruke hatord. Men det finnes også innhold som kan være kontroversielt for visse mennesker, uten at det er forbudt på Facebook, sier Fredriksson.

– Hvordan kan personer som Søderlind dekke seg, om de deltar i samfunnsdebatt og ofte blir rapportert inn?

– Vi uttaler oss ikke om enkelttilfeller, ettersom det ville krevd en mye dypere bakgrunnsinformasjon enn den vi har. Derimot oppfordrer vi generelt til en ansvarsfull og konstruktiv dialog mellom mennesker. Derfor finnes ”community rules”, som saksbehandlerne går ut fra når de håndterer rapporteringer. Det gjelder alle brukere og alle grupper, sier Fredriksson.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh