Hopp til innhold

Lette etter kreftkur - fant grønnere måte å produsere nylon på

Dagens nylonproduksjon bidrar til den globale oppvarmingen. Kreftforskere snublet nærmest over en måte å lage nylon både grønnere og billigere enn i dag.

Forskere

Illustrasjonsbilde. Forskere som egentlig var på jakt etter bedre behandlingsmåter mot kreft, fant noe ganske annet.

Foto: Colourbox.com

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Nylonstrømpebukser er kanskje det man aller mest forbinder med nylon, men materialet brukes blant annet også i bildeler og møbelstoff. Ifølge Royal Society of Chemistry produseres i dag 5,5 millioner tonn nylon årlig på verdensbasis.

Adipinsyre er et viktig utgangsstoff for fremstillingen av nylon, i tillegg til et mye brukt kjemikalie globalt. Nå fremstilles adipinsyre av fossilt brennstoff, og forurensingen fra dette bidrar til den globale oppvarmingen.

Forskere ved Duke University's Medical Center, som vanligvis leter etter bedre behandlingsmetoder mot kreft, snublet nærmest over et molekyl som gjør det mulig å produsere nylon på en mer miljøvennlig og billigere måte enn i dag.

– I laben vår studerer vi genetiske endringer som får friskt vev til å bli dårlig og utvikle seg til tumorer. Målet med forskningen er å bli i stand til å utvikle bedre behandling mot kreft ved å lære mer om hvordan tumorer utvikler seg.

– Litt av det vi lærte i denne prosessen baner veien for å produsere nylon på en bedre måte, sier Zachary J. Reitman, medisinprofessor ved Duke University i en pressemelding.

Han er hovedforfatter av forskernes rapport om funnet, som stod offentliggjort i Nature Chemical Biology på søndag. Red Orbit skriver at nylonproduksjonen har vært avhengig av fossilt brennstoff i nesten 80 år, helt siden kjemikeren Wallace Carother fant opp nylon i 1935.

Kreftmutasjon gir adipinsyre-produksjon

beige stockings

En av nøkkelkomponentene i nylonstrømper dannes av fossilt brennstoff.

Foto: Colourbox.com

– Vi oppdaget likheter mellom kreftforskning og biokjemisk ingeniørarbeid. Begge feltene er helt avhengige av enzymer, molekyler som konverterer et lite kjemikalie om til et annet, sier Reitman.

Enzymer spiller en enorm rolle i både friskt vev og tumorer, men blir også brukt til å gjøre organisk materiale om til syntetisk, slik som adipinsyre.

I dag studeres flere tilnærmingsmåter til miljøvennlig adipinsyre-produksjon. En av de mest lovende måtene benytter serier av enzymer til å gjøre billig sukker om til adipinsyre.

Et viktig enzym i serien, som kalles et 2-hydroxyadipat dehydrogenase, har aldri før kunnet bli produsert. Det har gjort at linja med enzymer har manglet et ledd.

Det er her Duke-professorenes kreftforskning kommer inn i bildet. I 2008 og 2009 identifiserte de en genetisk mutasjon i forskjellige hjernetumorer. Denne mutasjonen endrer funksjonen til et enzym kjent som isotratdehydrogenase; det manglende leddet i enzymlinja.

Gjennom en rekke skritt brukte forskerne dette enzymet til å produsere adipinsyre - noe som igjen kan gi mer miljøvennlig nylonproduksjon.

Utfordringen nå er å finne en måte å gjenskape dette i stor skala.

Oppvaskbørste

Oppvaskkoster er blant annet laget av nylon.

Foto: Wikimedia commons

– Tekstilbransjen en av de verste

Maiken Pollestad Sele, fungerende daglig leder i den ideelle organisasjonen Oikos, forteller at tekstilbransjen er en av de verste når det gjelder miljøkonsekvenser og brudd på menneskerettigheter.

– Og innen tekstilbransjen er nylonproduksjonen en av de verste produksjonene. Nye, grønnere måter å lage nylon på kan derfor være et viktig miljøbidrag, sier hun til NRK.no.

For at nye produksjonsmetoder virkelig skal kunne ha positiv effekt, sier hun at de bør sjekkes nøye på forhånd.

– Dersom noen tar patent og ikke vil dele metoder med andre, kan positive effekter bli begrenset.

Ifølge Hai Yan, patologiprofessor ved Duke University og seniorforfatter av studien, demonstrerer forskningen hvordan investering i medisinsk forskning kan brukes til å løse betydelige problemer på andre områder.

– Funnene våre er resultatet av at en kreftforsker har tenkt utenfor boksen for å produsere et nytt enzym og lage et grunnsubstans til nylonproduksjon, sier han.