Hopp til innhold

– Pokerspillere overvurderer viktigheten av å være dyktig

Flaks betyr mer en ferdighet rundt pokerbordet, sier en ny rapport . Norgesmesteren er ikke enig.

Poker

Ligner poker mest på sjakk eller på rulett når det kommer til betydningen av ferdigheter? 'Rulett' sies det i en ny rapport.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / AFP

Er poker først og fremst et sjansespill eller et ferdighetsspill? De lærde strides.

"Et ferdighetsspill", sa en dommer i en rettsak i Brooklyn forrige uke.

"Et sjansespill", skriver professor Gerhard Meyer i en ny rapport.

Nærmere rulett enn sjakk

At rulett er et rent sjansespill og sjakk et rent ferdighetsspill er det vanskelig å krangle på.

Det er heller ikke mye tvil om at poker - som så mange andre spill - befinner seg et sted i mellom de to ytterpunktene på sjanse-/ferdighet-skalaen.

Gerhard Meyer - professor ved universitetet i Bremen - tar til orde for at poker befinner seg nærmere rulett enn det pokerspillere selv liker å tro.

Ved hjelp av en kvasi-eksperimentell undersøkelse mener han å kunne vise at flaks er den viktigste faktoren i poker - ikke ferdigheter.

Dårlige spillere best med gode kort

Professor Meyer fikk med seg 300 pokerspillere som ble delt inn i to grupper - "eksperter" og "gjennomsnittlige". Disse spilte 60 hender hver på seksmannsbord.

Kortene de fikk utdelt var ikke tilfeldige, hver spiller fikk 20 gode hender, 20 middels hender og 20 dårlige hender - uten at de visste at det var sånn.

Det viste seg at ekspertspillerne tapte minst penger på de dårlige hendene. Men de gjorde det ikke noe bedre på middels hender, og de i utgangspunktet dårligste spillerne gjorde det best på gode hender.

– Resultatene viser at poker - i hvert fall under visse forhold - bør betegnes som et spill basert på tilfeldigeter, pokerspillere overvurderer viktigheten av å være dyktig, konkluderer Meyer.

Poker

Her ser vi at de gjennomsnittlige spillerne kom best ut av det etter at 300 spillere hadde spilt 60 hender hver.

Foto: G. Meyer

– De beste vinner i lengden

Steffen Retterholt - som tidliger i år ble norgesmester i poker - er ikke imponert av undersøkelsens omfang.

– Et utvalg på 300 personer som spiller 60 hender hver er alt for lite. Da vil betydningen av flaks være markant større enn hvis de hadde spilt flere hender, sier han til NRK.no.

Han forteller at en erfaren spiller kanskje vil spille på 20 prosent av hendene man får delt ved et seksmannsbord.

– En uerfaren pokerspiller vil nok spille flere hender og ta større risiko - på et så lite antall hender er det derfor naturlig at en uerfaren spiller kan vinne mest.

bloggen Neuroskeptic blir det også poengtert at spillerne selv var ansvarlige for å vurdere hvor gode de var, noe som ikke nødvendigvis gir et riktig bilde på situasjonen.

Jennifer Oulette trekker i Huffington Post frem flere studier som motsier Meyer. Les hennes bloggpost her.

Retterholt er tydelig på at erfaring vinner i det lange løp.

– På lang sikt så vil en erfaren spiller ta igjen en uerfarene på vinnraten. Altså kan flaks bety mer enn dyktighet når det er snakk om et mindre antall hender, men dyktighet er utslagsgivende i lengden.