Hopp til innhold

CIA berget spionbilder fra havdypet

Fallskjermen åpnet seg ikke da spionsatelitten sendte Sovjetbilder tilbake til amerikanerne. Nå har CIA frigitt bilder fra den kompliserte redningsoperasjonen.

Stadig flere dokumenter fra den kalde krigens dager dukker nå opp i USA. I år har det gått 40 år siden det amerikanske militæret ble satt på prøve på havdypet midt i Stillehavet.

Denne gangen er det detaljene rundt redningen av en fotokapsel fra den første spionsatellitten av typen Hexagon som er blitt publisert via CIAs hjemmesider. Hexagon var et spionsatellittprogram drevet av amerikanerne fra 1971 og 1986, og har hele tiden siden vært en stor hemmelighet. Det var først i fjor høst at satellitten ble vist fram åpent for publikum.

Programmet drev overvåkning av Sovjet, Kina og andre hot spots for den amerikanske administrasjonen. Hver satellitt som ble skutt opp, hadde med seg fire filmruller. Når bildene var brukt opp, ble fotorullen lagret i en «bøtte», som så ble sluppet ned mot jordoverflaten. I riktig høyde skulle en fallskjerm åpne seg, og et spesialkonstruert fly hanke inn fallskjermen fra lufta.

LES OGSÅ: Før kastet de stein, nå styrer de tanks
LES OGSÅ: «Kun for dine øyne»

Traff vannet med 2600 G

Men ikke 10. juli 1971. Fallskjermen løste seg ikke ut da filmrullen var på vei tilbake til amerikanerne. Bøtta, som inneholdt med potensielt svært viktig informasjon, smalt rett i vannoverflaten ute i Stillehavet, med en kraft på rundt 2600 G.

I vannoverflaten lå fallskjermen og fløt. På 5000 meters dyp lå resten av bøtta.

Det framprovoserte en storstilt redningsoperasjon. Dypvannsfarkosten, eller batyskafen, Trieste II ble etter hvert satt inn i søket, som tok mange måneder. Først november samme år fikk Trieste II sine to første forsøk, som var mislykket på grunn av dårlig vær.

LES OGSÅ: Den fjernstyrte krigen
LES OGSÅ: Polske leiarar snakkar ut om hemmeleg CIA-fengsel

Filmen likevel ødelagt

Problemene beskrives i de frigitte dokumentene: «Vi hadde mange utfordringer, blant dem å finne selve objektet. Vi visste ikke hvor skadet kapselen var av møtet med vannoverflaten, eller av sjøvannet, ingen objekter på denne størrelsen var noensinne blitt lokalisert på radar, og Trieste II var ikke testet på større dyp enn 10 000 fot (3000 meter, journ. anm.)».

Til tross for utfordringene, lot filmrullen seg til sist redde opp fra dypet i april 1972. Men de enorme kreftene og trykket hadde ødelagt mesteparten av filmen, og det var bare åtte meter film igjen.

«Men så var det bra for motivasjonen», konkluderer rapporten fra CIA tørt.

LES OGSÅ: CIA-sjefen jubler over disse
LES OGSÅ: – Verden har aldri vært nærmere atomkrig
LES OGSÅ: Han truet flyktningansatte i Bodø på livet – nå kommer filmen om djevelens dobbeltgjenger