Hopp til innhold

Dette er Wikipedias søppeltømmere

Titusenvis av frivillige fra hele verden skriver og forbedrer nettleksikonet Wikipedia fortløpende. Men det er de såkalte bottene som rydder opp i alt søppelet som kommer.

ClueBot

ClueBot gjorde 1,6 millioner endringer på ulike Wikipedia-artikler i løpet av tre og et halvt år. Den er senere erstattet av etterfølgeren ClueBot NG.

– Penis er det mannlige kjønnsorganet, sto det en periode på en Wikipedia-side.

Selv om utsagnet unektelig er riktig, så hørte det ikke hjemme på den engelske siden om høyesterett. Derfor ble bidraget til den anonyme Wikipedia-brukeren fra South Carolina i USA fjernet i løpet av sekunder, skriver BBC.

Den raske oppryddingen kan vi takke ClueBot NG for, et av de mange dataprogrammene som bidrar til å hindre hærverk på nettleksikonet.

Vedlikeholder 22,8 millioner artikler

Jarle Vines

Jarle Vines er leder for Wikimedia Norge,en stiftelsen som støtter den norske utgaven av Wikipedia.

Foto: Eirin Larsen / NRK

ClueBot NG er en såkalt bot, et dataprogram som automatisk tråler gjennom Wikipedia hele tiden. I alt finnes det 22,8 millioner artikler på fordelt på 285 forskjellige språk, og boten gjør en uvurderlig jobb i både opprydding og vedlikehold.

– Hvis et bilde blir slettet fra databasen Wikimedia Commons, er det boter som sletter alle lenker til bildet fra de forskjellige Wikipedia-sidene.

Slik forklarer Jarle Vines en av de mange bruksområdene til boter. Han er leder for Wikimedia Norge, en stiftelsen som støtter den norske utgaven av Wikipedia.

Det er spesielt i repetitive og tidkrevende handlinger som blir gjort av de uslitelige programmene, som å sammenstille artikler på ulike språk, lete etter stoff som bryter opphavsretten og samle data som kan brukes som utgangspunkt for artikler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ikke i tvilstilfeller

Boten Rambot skrev sin første artikkel i 2002, året etter at nettleksikonet startet opp. Den samlet sammen data fra amerikanske folketellinger, og opprettet til sammen 30.000 artikler om amerikanske byer.

Selv om botene brukes til oppgaver, så er det fortsatt en god stund til man kan se et helt leksikon drevet av boter. Til det er de for dumme, mener Vines.

– Selv om man tidvis har brukt boter til å opprette artikle, så har det også skapt mye debatt innad i miljøet. Konklusjonen ble at boter alene ikke er egnet til å produsere artikler. Resultatet ble rett og slett for dårlig.

Les også:

Han er heller ikke redd for at botene skal gå berserk og ødelegge det arbeidet som blir gjort av 32.760 frivillige hver måned. Boten blir nemlig både skrevet og kontrollert av de samme som styrer nettleksikonet.

– En bot og dens virkemåte må godkjennes av oss før den får lov til å gjøre noe, sier Vines til NRK.no