Hopp til innhold

Derfor hater vi å se bilder av oss selv

De fleste av oss får en dårlig følelse i magen når vi ser bilder av oss selv. Nå forklarer forfatteren Duncan Davidson ved det prestisjetunge nettstedet TED hvorfor vi ikke liker å se på oss selv.

Teenage Girl Mirror

Når vi ser oss selv i speilet er det et flatt og speilvendt bilde vi ser.

Foto: Colourbox

– Det er ofte at folk ser et bilde og reagerer med avsky, selv om alle andre som ser bildet synes det er flott

Duncan Davidson er forfatter og fotograf for det prestisjetunge nettstedet TED. Han er vant til å ta bilder av folk, og forteller at mange misliker å se bilder av seg selv.

I en ny presentasjon hevder han at grunnen til dette er at vi har et annet bilde av oss selv enn det bildet resten av verden har.

– Stort sett ser vi bare oss selv i speilet på badet, noe som gir et speilvendt bilde. Du er den eneste som har dette bildet av deg selv, og vanlige bilder gjengir ikke det.

Stemmer ikke helt

Når vi ser et fotografi av oss selv sammenligner vi det med det mentale bildet vi har, og hvis denne sammenligningen ikke stemmer blir det fort kluss.

– Når vi ser et bilde av oss selv, så ser det nesten riktig ut, men ikke helt. Så derfor avviser vi det.

Selv om mennesket er ganske symmetrisk, så er det mange små detaljer som ikke stemmer mellom et speilvendt og et rettvendt bilde. Vår speilvendte bevissthet er så sterk at det rettvendte inntrykket oppleves som galt, argumenterer han.

– Speilbildet har to problemer

Bruno Laeng

Bruno Laeng er professor ved Universitetet i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

Bruno Laeng er professor ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, og er langt på vei enig i Davidsons hypotese.

– Vårt bilde av oss selv er i stor grad skapt av vårt eget speilbilde, men det er to ting som skjer når man ser i et speil: du ser rett på speilet, og du får dermed en liten synsvinkel og et bilde som oppfattes som veldig flatt. I tillegg blir bildet speilvendt, noe som ikke stemmer over ens med hvordan resten av verden ser deg.

Dermed er det to ulike forhold som bidrar til at vårt bilde av oss selv ikke stemmer med hvordan vi blir sett av andre, og ifølge Laeng forsterker disse hverandre.

Flate ansikter

Det tredimensjonale ansiktet kan gjengis på ulike måter når det skal presenteres på en todimensjonal flate som et speil eller lerret, og Laeng mener denne presentasjonen er viktig for hvorvidt et bilde er godt eller ikke.

– Mange fotografier blir tatt av dårlige fotografer med utstyr som ikke egner seg. Hvis du tar et bilde av en person rett forfra så vil det oppleves som flatt og uttrykksløst, sier han til NRK.no

Selv om en dyktig fotograf ikke kan fjerne problemene knyttet til speilvendte bilder, så kan hun bidra til at bildet blir litt mindre mislikt.

– Den typiske synsvinkelen når du tar et godt portrettbilde er at den som blir avbildet ser litt vekk fra kamerat. På denne måten kommer konturene i ansiktet bedre frem, og man får et riktigere inntrykk av hvordan hodet faktisk ser ut.

– Kjendiser ser også i speil

Hvis teoriene til Laeng og Davidson stemmer, så burde kjendiser og andre som ofte blir avbildet bli mer komfortable med å se bilder av seg selv. Laeng mener at dette ikke nødvendigvis er tilfellet.

– Skuespillere ser kanskje enda mer på seg selv i speilet enn det vanlige folk gjør. De øver gjerne mye foran speil når de skal få til de riktige ansiktsuttrykkene, så jeg tror ikke de blir så påvirket av å se seg selv på noen bilder.

Uavhengig av om vi er kjendiser eller ikke, så mener Davidson at det er en ting som kan sikre at dine bilder blir så bra som mulig; Få noen andre til å avgjøre.

– Hvis du ser et bilde av deg selv som du avskyr, men som alle andre liker, så bør du stole på de andre. De vet bedre enn deg hvordan du ser ut.

Se hele presentasjonen her:

Duncan Davidson mener at vi misliker å se bilder av oss selv fordi bildene ikke stemmer med våre mentale bilder av oss selv.