Hopp til innhold

Batman kan fly - men ikke lande

Gothams sjøloppnevnte natteravn hadde nok ikke kommet levende fra en kappebasert flytur.

FILM-BATMAN/

Så lenge Batman holder seg i lufta går det greit. Landinga er det verre med.

Foto: HO / REUTERS

Det er ikke fallet som dreper deg, men landinga.

Akkurat dette er det vanskelig å argumentere mot, og nå har en ny rapport vist at Batmans landinger faktisk ville ha drept ham - på tross av flyvekappa.

Lander i 80 km/t

Fire masterstudenter i fysikk ved University of Leicester har tatt superhelten på alvor, og publisert studien "Trajectory of a falling Batman" som ser nærmere på flyveegenskapene hans.

De har tatt utgangspunkt i at den kappekledde er 1.88 meter høy, og dermed regna seg fram til at kappa har et vingespenn på 4.69 meter - omtrent halvparten av en hangglider.

Her kan du lese hele rapporten

Hvis Batman kaster seg ut fra et tak 150 meter over bakken vil han helt fint klare å utnytte kappas glievne til å fly 350 meter.

Problemet oppstår når han skal lande, for det blir han nødt til å gjøre på et tidspunkt der hastigheten hans er oppe i 80 km/t.

– Batmans kappe er åpenbart ikke noe trygt framkomstmiddel - med mindre man har en måte å bremse landinga på, som for eksempel en fallskjerm, konkluderer rapporten.

– For lite i forhold til vekta

Espen Fadnes

Espen Fadnes bruker heller sin egen vingedrakt enn Batmans.

Foto: Remi Sagen / NRK

Memory cloth-kappa som Bruce Wayne fikk i The Dark Knight er lagd av et fleksibelt materiale som blir stivt når det trigges av strøm fra en mikrokrets i Batmans hanske.

Dermed imiterer den bæreegenskapene til vingedraktene som brukes av vingedrakthoppere.

Espen Fadnes er verdens nest raskeste vingedrakthopper, og ser flere problemer med Batmans drakt.

– For det første er Batmans vingeareal for lite i forhold til vekta hans - han får for høy fart. For det andre er vingeprofilen for lite aerodynamisk, sier han til NRK.no.

– Kunne ordna seg en større drakt

Fadnes forteller at vingedrakthoppere utenfor Gotham har et vingespenn som strekker seg fra utstrakt hånd til utstrakt hånd - altså snaut to meter i de fleste tilfeller.

– Det går alt for fort mot bakken, og selv med en hastighet på 20-30 km/t under landing vil du kunne få store skader. Derfor bruker vi fallskjerm som metodikk - en trygg og god måte som nok vil være den foretrukne landingsmetoden i overskuelig framtid.

David Marshall - en av rapportens forfattere - har flere forslag som gjør Batman i stand til å bekjempe kriminalitet uten å bryte fysikkens lover.

– Han kunne fått seg en større vingedrakt. Ellers så kunne han eventuelt ha brukt aktiv propulsjon på samme måte som et jetfly, sier han ifølge Wired.

En annen mulighet er å lande i pappkasser - noe Gary Connery nettopp gjorde.

Han ble det første menneske som har kommet seg helskinna ned fra et helikopter bare ved hjelp av ei vingedrakt.

Se Gary Connerys hopp her:

Finale mot Supermann

20. juli kommer den siste filmen i Christopher Nolans Batman-trilogi - The Dark Knight Rises.

Før den tid jobber superhelten med å vinne finalen i Filmpolitiets superheltcup - med Supermann som motstander.

Stem på din favorittsuperhelt her

Det er vanskelig å vite om Leicester-studentenes potensielt pinlige avsløringer vil ha noe å si for utfallet av konkurransen.

Hvis Batman-fans der ute er redd for det, kan de jo eventuelt forske litt på bæreevnen til Supermanns røde kappe - sannsynligheten er stor for at han kommer enda dårligere ut.