Hopp til innhold

- Det nye tallet på rødlista er veldig stort

Den nyeste oppdateringen av den internasjonale rødlista viser at nesten 64.000 dyrearter er på lista. – Et veldig stort tall, sier zoolog.

Australsk kjempeblekksprut

Den australske kjempeblekkspruten er et av nesten 2000 nye dyrearter som har blitt vurdert på den globale rødlista.

Foto: Wikimedia commons

Omkring 2000 nye arter er vurdert fra i fjor. Det gjør at det totale antallet vurderte dyrearter på rødlista nå er oppe i 63.839. Til sammenligning finnes det mellom 1,5 og 2 millioner beskrevne arter på Jorda.

– Tallet på rødlista dyrearter er veldig stort. Det er deprimerende på én måte, mens det på den annen side gjør at vi får oppmerksomhet omkring truede dyr, sier Petter Bøckman, zoolog ved Universitetet i Oslo, til NRK.no.

Bøckman mener tallet er en ganske naturlig konsekvens av at vi blir flere mennesker på Jorda. Ifølge ham skjuler det seg også mørketall bak det offisielle tallet.

– Vi vet for eksempel lite om små dyr som insekter og mark. Tradisjonelt har vi brydd oss mest om å bevare de store og lett synlige dyrene som elefant, panda og fjellrev.

Cirka 40 prosent av artene på lista er amfibier, en tredjedel koralldyr, en fjerdedel pattedyr og 13 prosent fugler. Ifølge BBC utgjør disse andelene få endringer fra de siste årene.

Dverggås

Dverggåsa er en av dyrene på den internasjonale rødlista som finnes i Norge, og som har fått en ny vurdering.

Foto: wikimedia commons

Offentliggjort på Rio+20

Det er International Union for Conservation for Nature (IUCN) som hvert år utarbeider lista over hvilke av verdens dyr som er mest utrydningstruet. Det har de gjort siden 1963.

Årets internasjonale rødliste ble offentliggjort på tirsdag, på klimakonferansen Rio+20. Et av temaene her var "grønn økonomi", en økonomi som utnytter naturressursene klokere og i tillegg ivaretar dem.

– En bærekraftig framtid kan ikke oppnås uten å bevare det biologiske mangfoldet. Ikke bare for naturens skyld, men også for de syv milliardene menneskene som er avhengig av den, sa IUCN-direktøren Julia-Marton Lefevre her.

Hun mente oppdateringen av rødlista var en sterk oppfordring til verdens ledere samlet i Rio, om å sikre nettverket av liv på planeten.

– Rødliste og rødlisting av arter er et godt verktøy for kunnskap og forvaltning av dyrearter. så får det være opp til myndighetene å iverksette tiltak for denne forvaltningen, sier Snorre Henriksen, rådgiver i Artsdatabanken.

Flest truede dyr i Øst-Asia

Ifølge Bøckman har Øst-Asia antakeligvis vært stedet med flest utrydningstruede arter så lenge menneskene har fantes. Asia er også et av stedene i verden med størst biologisk mangfold.

Oppdateringen av rødlista viser at Øst-Asia fastholder denne posisjonen.

– Asia har store områder med kombinasjonen av høyt biologisk mangfold og sterkt voksende befolkning. Asia har ikke den samme tradisjonen med å ta vare dyr som den vestlige verden. Der blir de sett på som nyttedyr.

– Den asiatiske folkemedisinen er også en grunn til at Øst-Asia er stedet med flest truede dyrearter, sier Bøckman.

Kongekobraen, verdens største giftige slange, er nå betydelig truet. Den er på lista fordi den blir jaktet på for kjøttet, skinnet, og kjæledyrhandelens skyld.

Til forskjell fra kongekobraen er den største trusselen for dyr på verdensbasis tap av habitater.

16 dyr i Norge ny status

16 av artene på den internasjonale rødlista finnes i Norge og har fått en ny vurdering.

– Noen av disse har en annen status i Norge enn globalt, for eksempel dverggåsa. 61 dverggjess, størstedelen av den samlede europeiske bestanden, er observert på Valdakmyra i Finnmark. Den er derfor kritisk truet i Norge, men bare sårbar globalt, sier Snorre Henriksen.

Et annet eksempel han trekker fram er havellen (Clangula hyemalis).

– Den er sårbar globalt, men livskraftig i Norge.

Myanmarsk stumpneseape

Dette bildet av den myanmarske stumpeneseapen er en konstruksjon, basert på et dødt kadaver av arten og Yunnan-stumpneseapen. Når det regner nyser apen, fordi den da får vann i den lille oppadvendte nesa si.

Foto: Thomas Geissman

Oppdaget i fjor – rett på lista

En av de asiatiske apene som er på lista er den myanmarske stumpneseapen (Rhinopithecus Strykeri), som ble oppdaget så sent som i 2010.

Denne apen ble umiddelbart ført inn på den internasjonale rødlista. Svært få mennesker har sett den med sine egne øyne.

Hundre fuglearter fra Amazonas som tidligere var klassifisert som sårbare, er nå i klassen for utrydningstruede eller kritisk utrydningstruede dyr.