Hopp til innhold

Gjennombrudd i kampen mot Alzheimers

Svenske forskere kan ha funnet en vaksine mot demenssykdommen Alzheimers. En studie viser at hele 80 prosent av pasientene fikk gode resultater av vaksinen.

På sykehjem

Alzheimers sykdom er en av de vanligste årsakene til demens. Nå er svenske leger på sporet av en effektiv vaksine.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Går det som de svenske forskerne håper, kan vaksinen være godkjent og klar til bruk om fem år.

Også for ti år siden var europeiske og amerikanske forskerne på sporet av en vaksine. Men da ble arbeidet stanset fordi behandlingen ga alvorlige bivirkninger og dødsfall.

Nå har svenske forskere modifisert vaksinen slik at den ikke er skadelig. Pasientene får en sprøyte med en liten mengde av stoffet beta-amyloid, som allerede finnes i hjernen hos mennesker med Alzheimers.

Dette gjør at immunsystemet utvikler antistoffer, som via blodet tar seg inn i hjernen der det renser bort de skadelige substansene.

LES OGSÅ:

Kan lindres men ikke kureres

En tre år lang studie av 58 svenske pasienter viser at vaksinen ser ut til å ha best effekt på lette til moderate varianter av sykdommen. Hos 80 prosent av pasientene ble det dannet egne beskyttende antistoffer i hjernen.

Alzheimers sykdom påvirker nervecellene i hjernen, og fører til varierende grad av demens. Sykdommen utvikler seg langsomt.

I dag kan Alzheimers lindres og til en viss grad bremses, men det finnes foreløpig ingen kur. Men nå kan kuren altså være funnet.

LES OGSÅ:

– Den viktigste brikken

– Jeg håper dette er en viktig brikke i puslespillet for å finne en løsning. Men flere biter må også falle på plass i en slags medisinsk cocktail, slik det er vanlig i behandlingen av andre sykdommer. Denne vaksinen er den absolutt viktigste brikken, sier geriatriprofessor Bengt Winblad på Karolinska Institutet til SVT.

Han tror vaksinen kan bli en vellykket metode for behandlingen av milde og moderate varianter av Alzheimers.

Winblad har gjennomført den nye studien sammen med flere av Sveriges ledende vitenskapsfolk i forskernettverket Swedish Brain Power. Resultatene er nylig publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet Neurology.

Dreper hjerneceller

De ytre membranene i menneskehjernen har et protein som kalles APP (amyloid prekursorprotein). Hos friske brytes dette proteinet ned, men hos dem som rammes av Alzheimers er det noe som går feil.

Hos de syke dannes i stedet det skadelige stoffet beta-amyloid, som klumper seg sammen og dreper hjerneceller. Den nye vaksinen er altså et lovende botemiddel mot denne prosessen.

Det nye legemiddelet skal nå testes på flere personer før det eventuelt kan slippes ut på markedet, skriver Dagens Nyheter.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)