Hopp til innhold

Slik kan fremtidens internett se ut

Et internasjonalt samarbeidsprosjekt bruker 3D-teknologi for å finne ut av hvordan morgendagens internett kan gjøres sikrere og mer brukervennlig. Deler av det omfattende prosjektet utføres i Norge

Et norsk-tysk forskningsteam har bygget en verden i virtual reality for å finne ut av hvordan morgendagens internett vil se ut.

Prosjektet er døpt Utrust It, (ordspill på at du kan stole på teknologien, journ. anm.), og skal finne ut av hvordan nettet kan gjøres sikrere, og hvordan vi best kan forberede oss på å møte nye teknologiske utfordringer i hverdagen.

– Vi omgir oss med ulike typer elektroniske enheter, som nøkkelkort, kjøleskap eller bomstasjoner. Disse vil utveksle informasjon gjennom internett, og vår oppgave er å gjøre dette sikkert og forståelig for brukerne, forklarer Kristin Skeide Fuglerud, som er en av lederne for prosjektet i Norge.

Øker realismen med virtual reality

Et eksempel på hvordan fremtidige teknologiutveklslinger vil fungere kan være at du har vaskemaskinen koblet mot nettet. Der sjekker den til enhver tid strømprisene, og kan dermed anbefale å ta klesvasken når prisen er på det laveste.

Men når teknologier smeltes sammen på denne måten, stilles også brukerne overfor nye utfordringer.

– Vi bruker VR for å gi en så realistisk opplevelse som mulig. Dette er den første av tre faser, og vi skal utvide prosjektet for å gjøre det mer og mer realistisk videre, sier Fuglerud.

Kristin Skeide Fuglerud

Kristin Skeide Fuglerud mener prosjektet kan ha mye å si for hvordan vi vil takle teknologiutfordringene.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Testet på skoleelever

Forskerne bruker virtuelle fremstillinger av såkalte smart-hus for å teste ut hvordan brukerne reagerer på de daglige gjøremålene de vil møte om noen år.

I Norge var det elever ved Sogn videregående skole i Oslo som fikk tilbringe noen timer i den digitale fremstillingen av fremtidens smart-hus.

Utstyrt med 3D-briller og bevegelsessensorer måtte testpersonene ta en rekke avgjørelser, og det hele ble nøye registrert av representanter fra forskningsstasjonen i Tyskland og samarbeidspartnerne ved Norsk Regnesentral.

Hjelper med Minecraft

Testpersonene måtte blant annet bestemme seg for om de ville gi en besøkende tilgang til huset ved å gi ham en elektronisk nøkkel. De måtte også gjøre en vurdering på om det var greit at medisinskapet bestilte ny medisin da det begynte å bli tomt.

På arbeidsplassen måtte de blant annet bruke smarttelefonen til å registrere seg ved inngangen, starte en presentasjon på møterommet og betale for en kaffe.

– Jeg har spilt en del Minecraft, så selve opplevelsen var ikke så uvant. Det var jo litt vanskelig å bevege seg i starten, men det gikk greit med litt trening, sier forsøkskanin Pål Anders Eilertsen til NRK.no.

Han var den siste av 44 tyske og norske testpersoner som måtte manøvrere seg gjennom den virtuelle hverdagen ved hjelp av mobiltelefon og nettbrett.

– Umulig å spå

Fuglerud og hennes kolleger er innforstått med at det er vanskelig å vite hvordan morgendagens teknologi vil spille sammen. Men de peker på flere områder hvor det er fordelaktig at vi er tidlig ute med å stå rustet til å møte eventuelle problemer.

– Ingen vet jo hvordan fremtidens internett vil se ut, men det er en del utfordringer som vi kan se konturene av alt i dag, så det er dette vi prøver å forberede oss til gjennom Utrust It.

– Smart-hus vil bli en stor del av omsorgsvesenet i fremtiden, og så dette er viktige steg for å stå rustet til å ta imot eldrebølgen, mener hun.

Utrust It er i hovedsak finansiert av EU, og i Norge er det Norsk Regnesentral som er involvert i prosjektet. Budsjettrammen er på ca. 3,1 millioner euro, og neste fase i prosjektet er å bygge opp et smart-hus der det skal forskes videre på hvordan vi best kan forberede oss på å møte fremtidens teknologiske utfordringer.