Hopp til innhold

Tester ut Mars-mat på Hawaii

Neste år skal en gruppe frivillige tilbringe fire måneder nær en lavastrøm på Hawaii for å leve mest mulig som astronauter. Målet: å finne ut hvilken mat som er best egnet på tur til Mars.

Mars

Mars med Jorda i bakgrunnen. Kostholdet til astronauter spiller inn for suksessen til romturer. Derfor skal NASA støtte et prosjekt på Hawaii som går ut på å teste hvilken mat som egner seg best på turer til Mars.

Foto: Getty Images

Gruppa med frivillige skal bo på en Mars-simulert base, og studiet begynner i starten av 2013.

På denne basen skal de ha på seg simulerte romdrakter og i størst mulig grad leve som om de er på nettopp Mars. Hvorfor? For å finne den best egnede maten på framtidige turer til planeten.

De frivillige skal ta med seg en blanding av maten NASA-astronauter spiser i dag, og tørrvarer som mel, sukker og frysetørket mat. Ut fra dette skal de sette sammen sine egne måltider.

– Kostholdet til astronauter på tur i rommet er selvsagt viktig, fordi man ikke har råd til at de underernæres eller blir syke, forteller Pål Brekke, seniorrådgiver i Norsk Romsenter, til NRK.no.

– Maten spiller inn for turens suksess

Pål Brekke

Pål Brekke, seniorrådgiver i Norsk Romsenter, synes studien er artig. Han forteller at maten like gjerne kunne vært testet ut på Svalbard.

Foto: romsenter.no

Målet er altså å finne den beste og billigste måten å gi astronauter solide, næringsrike måltider de ikke vil gå lei av på turer til Mars. En tur dit kan tross alt ta noen år.

USA Today skriver at hvis astronauter en dag drar dit, kan de godt mulig bruke tre år: seks måneder på å reise hver vei og to år på selve planeten.

Studien på Hawaii er en del av et treårig prosjekt NASA støtter. Forskere fra Cornell University og University of Hawaii-Manoa står for gjennomføringen.

– Det er viktig å sørge for at astronauter spiser bra. Det har en del å si for at oppdrag i rommet skal lykkes og for astronautenes sikkerhet, sier Jean Hunter, biologiprofessor og miljøingeniør ved Cornell University.

På Brekke forteller at astronauter på tur i rommet stort sett har med seg frysetørket mat som tilsettes vann og varmes opp.

– Ellers går det mye i "lekker" mat som de spiser av tuber. De kan nok selv velge litt forskjellige smaker som skal sendes med, ut fra hva de liker.

Flere Mars-lignende steder på Hawaii

Ifølge Brekke kunne studien like gjerne vært utført på Svalbard som på Hawaii.

– Testingen må foregå på et isolert sted med lite eller ingen planter. Miljøet må være røft, slik som på Mars. Derfor kunne de like godt ha det lagt det til Svalbard, der NASA tester sine Mars-rovere.

Det er ennå ikke helt bestemt hvor på Hawaii de frivillige skal bo.
– Men det er mange steder på øygruppa som ligner ganske mye på Mars på ulike måter, sier Kim Binstead, forsker ved NASA-instituttet ved University of Hawaii.

Brekke kjenner ikke til at det er gjort lignende studier i forkant av andre romturer, men forteller at Norge ligger langt framme når det gjelder å få planter til å vokse i verdensrommet.

Foreløpig har ikke NASA noen planer om turer til Mars.
– NASA holder imidlertid på å utvikle en rakett for lange romavstander, slik som til Månen eller Mars, sier J.D. Harrington, talsmann for organisasjonen.

Helst forskere og ingeniører

Frivillighetsgruppa skal for det meste bestå av ingeniører og forskere, men kvaliteter som å være sympatisk og sorgløs vektlegges også. I tillegg er det er krav at de frivillige er interessert i og glad i å lage mat, og i tillegg er friske.

Føler du at du passer inn under denne beskrivelsen? Søknadsfristen går i så fall ut 29. februar. Du kan lese mer og søke her.

De utvalgte skal dra til Cornell University denne sommeren for å trene på å tilberede mat med de samme forsyningene som de vil få på Hawaii.