Hopp til innhold

Supergigant funnet i havdypet

Tangloppa er mer enn ti ganger så stort som sine «vanlige» artsfrender. – Som å finne en 30 centimeter lang kakerlakk, sier forsker.

Photo of the supergiant amphipod.

Begrepet gigant er ikke dekkende nok for det nye funnet – forskerne kaller den 'supergigant'. Denne er 28 centimeter – den største på 34 centimeter ble kun fanga på film.

Foto: Oceanlab, University of Aberdeen

Tanglopper er i seg selv lite oppsiktsvekkende på dypt hav. Men 7 kilometer under havoverflata utenfor New Zealand er det nå funnet flere eksemplarer som har fått forskerne til virkelig å sperre opp øynene.

Vanligvis varierer tangloppas størrelse mellom noen millimeter og 3 centimeter, mens den største av de nyoppdaga gigantene måler hele 34 centimeter.

– Som å finne en 30 centimeter lang kakerlakk

Kermadec-gropa er over en mil dyp – og det er her de unormalt store tangloppene har holdt til. Forskere fra University of Aberdeen og NIWA (National Institute of Water & Atmospheric research) senka feller med kamera nesten ned til bunnen av gropa.

På 7 kilometers dyp håpa de på å få tak i noen dyphavssneglefisker. Lettelsen var stor da fellene kom tilbake til overflata med sneglefisker i – disse har ikke blitt fanga siden femtitallet.

Den første positive overraskelsen ble kjapt avløst av en enda større overraskelse.

– Jeg tenkte "hva i all verden er det der" da jeg så ei tangloppe som var større enn det jeg trodde var mulig. Det var litt som å finne en 30 centimeter lang kakerlakk, sier Alan Jamieson som leda forskergruppa til universitetets nettsted.

Alan Jamieson with one of the supergiant amphipods

Alan Jamieson poserer stolt med en av tangloppene som ble med opp til overflata.

Foto: Oceanlab, University of Aberdeen

– Viser hvor lite vi vet

Sju svære tanglopper ble med opp til overflata – der trykket er tusen ganger mindre enn de er vant med på sju kilometers dyp.

Den største som ble fanga var på 28 centimeter – kjempen på 34 centimeter måtte de nøye seg med å fange på film.

Svære tanglopper har blitt kalt supergiganter siden amerikanske forskere oppdaga noen som var langt større enn vanlig utenfor Hawaii på åttitallet. Men ingen har noensinne funnet noen på størrelse med dem som bor utenfor New Zealand.

– Dette viser at man finner mer jo mer man leter. Det at et såpass bemerkelsesverdig og stort dyr har vært uoppdaga så lenge sier mye om hvor lite vi vet om hva som befinner seg i dypene utenfor New Zealand, sier Ashley Rowden fra NIWA til Oceanlab.

Hvorfor så store?

Jamieson forteller at de har vært like dypt i Kermadec-gropa uten å finne noe lignende ved to tidligere anledninger.

– Vi dro til og med ned med feller og kamera igjen et par dager etter at vi gjorde funnene, da så vi ingenting. De var der den ene dagen, men var sporløst forsvunnet like etter.

Neste utfordring for Jamieson og resten av forskergjengen er å finne ut om de nyoppdaga gigantene er samme art som de som ble funnet utenfor Hawaii.

Så må de finne svar på hvorfor akkurat disse – av mange hundre tanglopper som lever på dypt vann – har blitt så store.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.