Hopp til innhold

Over tusen potensielt utslettende asteroider nær Jorda

NASA har kartlagt alle asteroider som befinner seg i baner relativt nær vår egen planet. – Før eller senere vil en av disse treffe oss, forsikrer Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Asteroide

Selv små asteroider på rundt hundre meter i diameter ville satt betydelige spor hvis de krasjet på Jorda.

Foto: NASA

For tre år siden beordret den amerikanske kongressen NASA til å finne 90 prosent av objektene nær Jorda som hadde minst én kilometers radius.

Undersøkelsen er nå er nå fullført, og 93 prosent av objektene er gjort rede for, fortalte NASA-astronom Amy Mainzer under den store American Geophysical Union-konferansen i San Francisco tirsdag, ifølge Reuters.

– Krasj lite sannsynlig

Ved hjelp av det nylig pensjonerte WISE-teleskopet, fant forskerne også rundt 20.500 mindre asteroider i samme område. Tidligere studier har anslått at det er mellom 36.000 og 100.000 av disse, som i snitt har en diameter på 100 meter.

– Selv om de er realativt små, ville de litt mindre også ha satt betydelige spor hvis de krasjet på Jorda, sier Mainzer, som samtidig beroliger de som frykter en snarlig dommedag.

– Et sammenstøt av noe som helst slag er likevel svært lite sannsynlig, selv om vi vet det har skjedd før.

Vil gjenta seg

For rundt 65 millioner år siden var etter all sannsynlighet en asteroide eller komet med mellom fem og ti kilometers diameter årsak til utslettelsen av store deler av livet på Jorda.

Sammenstøtet første til globale klimaforandringer som utryddet dinosaurene og mange andre dyrearter.

– Før eller senere vil noe treffe oss, akkurat som vi vet har skjedd mange ganger opp gjennom Jordens historie, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NRK.

– Enorme avstander

De fleste små himmelobjekter i solsystemet holder til i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter og i Kuiper-beltet utenfor Saturns bane. Her er det rundt to millioner asteroider, ifølge Røed Ødegaard.

– Man har regnet ut at dersom man bosatte seg på en av disse, kunne man bodd der resten av livet uten en eneste gang å få øye på en av de andre asteroidene. Avstandene i rommet er mildt sagt enorme, påpeker han.

– Inne hos oss, ved jordbanen, der det "bare" er rundt 1000 slike kjempesteiner, er derfor kollisjonsfaren virkelig veldig liten.

Katastrofeplan

NASA-forskerne bruker nå de arkiverte WISE-observasjonene for å regne seg fram til farlige objekter med en bane som passerer nærmere enn 7,4 millioner kilometer utafor Jorda.

Knut Jørgen Røed Ødegaard

Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Foto: NRK

Skulle mot formodning en av disse vise seg å være på kollisjonskurs med planeten vår, har ikke NASA brukt mye ressurser på å forberede en katastrofeplan, ifølge Reuters.

Romentusiast Røed Ødegaard sier derimot at både ESA og NASA har presentert ulike metoder for å greie å endre kursen til en truende stein fra rommet.

– Ett av alternativene er å lande på en asteroide og bruke rakettmotorene til å skyve på den. Et annet er å montere enorme solseil eller male asteroiden slik at den ene siden blir svart og varmere enn den andre. Da vil den varme siden stråle sterkere og skyve asteroiden i motsatt retning.