Hopp til innhold

Kina ett steg nærmere romstasjon

En ubemannet romkapsel gjennomførte nylig en vellykket tilkobling til rom-modulen Tiangong-1, og landet deretter uten problemer i Mongolia.

Kina romkapsel Shenzhou-8

Kinesiske romteknikere inspiserer Shenzhou-8 som landet i indre deler av Mongolia etter et vellykket besøk hos rom-modulen Tiangong-1.

Foto: Li Gang / Ap

China Space

Her kan kineserne konstatere at første prøvetilkobling var vellykket.

Foto: Anonymous / Ap

Tiangong-1 er en 10,5 meter lang og ubemannet modell av Kinas fremtidige romstasjon, som etter planen skal være en realitet innen 2020.

Romkapselen Shenzhou-8 er den første i rekken av en serie testoppskytninger der kineserne skal øve på å koble sammen to rom-moduler som går i bane, melder The Telegraph.

Les også: Kina vil bygge sin egen romstasjon

Viktig kunnskap

Shenzhou-8 ble skutt opp fra Jiuquan i begynnelsen av måneden, og koblet seg til Tiangong-1 den 3. november. Romfartssenteret i Beijing omtaler forsøket som en «komplett suksess».

Tilkoblingsøvelsene mellom de to fartøyene er en viktig brikke i Kinas anstrengelser for å tilegne seg nok teknologisk og logistisk kunnskap til på sikt å kunne drifte et romlaboratorium som kan huse astronauter over lengre perioder. Ifølge kinesernes nåværende planer, skal romstasjonen bestå av tre forskjellige moduler.

Les også: 50 år med bemanna romfart - suksesser og katastrofer

Flere testoppskytninger kommer til å bli gjennomført i løpet av 2012, og det antas at minst én av dem kommer til å være en bemannet ekspedisjon.

Se video av kapselfunnet her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vil til månen

Etter at det i våres ble klart at USA kutter ut store deler av sitt romfartsprogram, har Kina spyttet inn stadig større summer i sine egne prosjekter.

I tillegg til at de håper å ha sin egen romstasjon innen 2020, en stasjon som etter planen skal være fem ganger mindre enn den internasjonale romstasjonen (ISS), har kineserne ønsker om å sende sine egne astronauter til månen i 2025. Samtidig jobber de med egne romsonder som skal sendes til Mars og Venus.

Les også: Russisk fremstøt mot Mars-måne

Romfartsekspert Erik Tandberg spekulerte tidligere i år i om Kinas økende romsatsing kan føre til et nytt romkappløp. USA har inntil videre besluttet å betale for å haike med Russland ut til ISS frem til private aktører kan tilby den samme tjenesten. Per i dag koster ett sete tur/retur 54 millioner dollar.

– Dette kan utvikle seg til et nytt romkappløp, og om USA vil være villig til å samarbeide med Kina vil tiden vise, sa romfartsekspert Erik Tandberg i mars .

Les også: Priskrig i verdensrommet

kina romfart, oppskyting av Shenzhou-8

Her skytes Shenzhou-8 opp fra satellittoppskytingsbasen i Jiuquan, 1. november.

Foto: Ap