Hopp til innhold

Vil finne ut om Einstein tok feil ved hjelp av nytt eksperiment

Bruker nye metoder for å sjekke om partikler kan forflytte seg raskere enn lys.

Big Bang-maskinen

Signalene som sendes de 732 kilometerene mellom Geneve og Gran Sasso skal nå være kortere enn før.

Foto: MARTIAL TREZZINI / AP

I september hevda forskere ved CERN-senteret å ha målt partikler som bevega seg raskere enn lysets hastighet.

Oppdagelsen - som bryter totalt med etablerte fysikksannheter - har fått fysikere verden over til å sette spørsmålstegn ved måten OPERA-eksperimentet ble gjennomført på.

Nå skal forskerne ved CERN gjennomføre eksperimentet på nytt - denne gangen på en litt annen måte.

Kortere signaler gir mer nøyaktige målinger

Fysiker Bjørn Hallvard Samset

Samset er imponert over at CERN er i stand til å gjennomføre det nye eksperimentet.

Foto: Silje Hagen, NRK

Fysiker Bjørn Hallvard Samset forklarer at de prøver å fjerne potensielle feilkilder ved å korte ned på lengden på signalene som sendes ut.

– Noe av usikkerheten har vært knytta til å måle den nøyaktige starttiden for signalene som sendes. Nå skal de forsøke å sende korte signaler i stedet for lange, da blir det lettere å måle tidspunktene helt nøyaktig, sier han til NRK.no.

Samset sier at han på forhånd hadde tenkt at dette ville være en smart ting å gjøre, men at han ikke visste at CERN var i stand til å gjennomføre det.

– Det er en voldsom teknisk utfordring å sende denne typen signaler. Dette viser bare hvor flinke de er, ingen slår CERN-folka på dette området.

Mangler sjokkbølger

Nøytrino-partiklene som ble sendt ut fra en partikkelakselerator i Geneve tilbakela i september de 732 kilometerene til Gran Sasso 60 nanosekunder fortere enn forventa.

Hvis resultatet blir det samme denne gangen har forskerne slått beina under det hyppigst brukte motargumentet fra fysikkmiljøet.

Men det vil fortsatt gjenstå ett ankepunkt, og det har blitt grundig presentert av de anerkjente fysikerene Andrew Cohen og Sheldon Glashow.

Kort fortalt går det ut på manglende Cherenkov-stråling som er sjokkbølgene som skal oppstå når noe "bryter lysmuren". Dette kan sammenlignes med sjokkbølgene som oppstår - og manifesterer seg gjennom et smell - når noe bryter lydmuren.

– Disse sjokkbølgene krever energi, og den må hentes fra partiklene - noe som ville ført til at de hadde mista fart på vei gjennom fjellet.

Problemet er at ICARUS - OPERAs søstereksperiment - har funnet ut at nøytrinoene ser ut til å ha samme energi når de kommer fram som da de dro.

Cohen og Glashow mener derfor at partiklene derfor ikke kan ha "brutt lysmuren".

Bygger stillas - ikke pyramide

Samset forteller at forskere har som oppgave å være skeptiske - men ikke negative.

– Vi har ikke noe med å si at ei måling er feil - vi må stole på kollegaene våre. Samtidig vet vi like fullt hvor lett det faktisk er å gjøre feil.

Hvis det at partikler er i stand til å bevege seg fortere enn lyset skulle vise seg å stemme, vil vi ha vært vitner til et vitenskapelig paradigmeskifte av de sjeldne. Samset er ikke avvisende til at det vil være en oppdagelse på linje med da vi fant ut at Jorda går rundt Sola - ikke omvendt.

– Det er hvertfall på linje med oppdagelsene av kvantemekanikken og den generelle relativitetsteorien. Det kommer til å forandre mye.

Han forteller også at forskere - til tross for at de har som oppgave å være skeptiske - er veldig åpne for at vedtatte sannheter kan vise seg å være feil.

– Vi bygger ikke en pyramide av vitenskap - det minner nok mer om et stillas.