Hopp til innhold

Kan få 15 års fengsel for ikke å ha forutsett jordskjelv

Seks seismologer må møte i retten etter et jordskjelv i L’Aquila i Italia. I tillegg til fengsel risikerer de å måtte betale nesten 400 millioner kroner i erstatning hvis de blir dømt for uaktsomt drap.

Barnekiste

I alt døde 308 personer etter jordskjelvet i L’Aquila i Italia. Norske forskere mener at skjelvet var umulig å forutse.

Foto: STR / AFP

308 personer mistet livet da et jordskjelv rammet Abruzzo-regionen sentralt i Italia i 2009. Skjelvet målte 5,8 på Richters skala, og ødela halvparten av husene i regionshovedstaden L’Aquila, som var blant de hardest rammede byene.

Flere hundre mindre jordskjelv ble registrert i området i tiden før 6. april 2009, noe som gjorde at seismologer fra hele Italia møttes seks dager før jordskjelvet for å analysere situasjonen.

Enkelte av forskerne ville advare mot jordskjelv, men de fikk ikke med seg alle. Flertalle mente at det ikke ville komme et stort skjelv, men understreket også at de ikke kunne forutsi noe med sikkerhet.

I dag må seks av disse seismologene møte i rettssalen, sammen med én offentlig ansatt. Alle er tiltalt for uaktsomt drap.

Les også: Sinne preger L’Aquila et år etter jordskjelvet

– Kan ikke forutsi jordskjelv

Det italienske aktoratet mener at forskerne burde ha klart å forutsi jordskjelvet. Det er Amir M. Kaynia ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) ikke enig i.

– Man kan ikke med sikkerhet forutsi jordskjelv, sier han.

Kaynia er fagansvarlig for jordskjelv ved NGI, og forteller at det er meget vanskelig å forutsi når og hvor et jordskjelv kommer.

– Forskerne kan ikke si ”det kommer et skjelv i løpet av seks måneder”. Foreløpig er de på et nivå hvor man i kjente seismiske områder for eksempel kan si at sjansene er 50 % for at det kommer et skjelv på en gitt styrke i løpet av ti år.

Eksperter på jordskjelv møttes seks dager før jordskjelvet i L’Aquila, for å diskutere

Se NRKs reportasje fra 6. april 2009:

Jordskjelv i Italia
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Under ett minutt i forveien

Siden konsekvensene av et stort jordskjelv er så enorme, brukes det mye ressurser på å komme fram til bedre analysemetoder. Blant annet kan forskerne måle bevegelser i jorden eller elektromagnetiske forandringer.

– Langs enkelte forkastninger er det plassert sensorer, slik at forskere kan følge med på hva som skjer der. Allikevel er det begrenset hvor nøyaktig man kan forutse et jordskjelv, sier Kaynia.

Ifølge Kaynia er Japan et av de landene som har kommet lengst i å beskytte seg mot jordskjelv. Allikevel er mulighetene for varsling veldig begrenset.

– I Japan har de systemer som er bygget for å varsle omgivelsene, men de gir mindre enn ett minutts varsel før skjelvet kommer. Dermed kan man varsle atomkraftverk og andre kritiske systemer, men man rekker ikke å evakuere folk på noe vis.

Tilfeldigheter avgjør

Amir M Kaynia

Amir M. Kaynia er fagansvarlig for jordskjelv ved NGI.

Foto: Norges Geotekniske Institutt

Kaynia mener at usikkerheten rundt jordskjelv gjør det vanskelig å komme med gode advarsler. For mange feilaktige advarsler kan også være skadelig.

– Forskere er redde for å gå for langt i bruk av varslingssystemer. Derfor vil de ikke varsle jordskjelv hvis de ikke er sikre på det.

Nettopp usikkerheten er noe av det som gjør det vanskelig å forutsi jordskjelv. Et stort jordskjelv kan få minimale følger hvis det skjer langt fra bebyggelse, mens et mindre jordskjelv kan være veldig ødeleggende hvis det treffer en by.

– Konsekvensene etter skjelvet i Japan kunne vært mye mindre hvis det hadde skjedd et annet sted. Det som gjorde utfallet så ekstremt var at det kom en tsunami og påfølgende ødeleggelser ved et kjernekraftverk.

Tror på frifinnelse

Hvis de tiltalte seismologene blir dømt, risikerer de opp til 15 års fengsel og erstatningskrav på nesten 400 millioner kroner. Ifølge Kaynia var de tiltalte optimistiske før rettsaken begynte.

– Jeg snakket med en av de tiltalte, og han mener at saken bare trenger litt tid til å roe seg. Han har blitt godt støttet av fagmiljøet verden rundt og er komfortabel med at saken vil gå riktig vei, men man vet jo aldri hvordan det ender, sier Kaynia.

Ifølge Kaynia er tiltalen tatt ut fordi noen ønsker å holde andre ansvarlige for det som har skjedd.

– I Italia er det også noe politikk som har ligget bak sånne beslutninger. En katastrofe har skjedd og folk krever svar på hvorfor systemet har reagert som det har gjort. Da er det lett å peke på forskerne som har hevdet at det ikke går an å forutsi jordskjelv, og si ”her har vi problemet”

Les også: – Skam deg, Berlusconi!

Skulle seismologene bli dømt, så tror Kaynia at det er Italias jordskjelvforsvar som blir lidende.

– De som driver med seriøs forskning vil ikke bli påvirket, uansett hvordan rettsaken ender opp. Derimot kan det hende at noen blir forsiktigere i hvordan de uttaler seg, og dette er dårlig nyhet i diskusjon om jordskjelvvarsling, sier han.