Hopp til innhold

Iphone-fabrikk bytter ut en halv million ansatte

Iphone-makerne Foxconn skal bytte ut ansatte med nesten en million roboter.

Arbeidere i en Foxconn-fabrikk

Arbeidere ved Foxconns fabrikk i Shenzen i Kina.

Foto: AFP / Afp

Taiwanske Foxconn er ifølge Wikipedia verdens største elektronikkfabrikant, og har avtaler med de største selskapene i bransjen som Apple og Sony.

Nå skal selskapet kvitte seg med 500 000 ansatte innen tre år, og erstatte alle sammen med en million robotarbeidere, melder Physorg.com.

Selskapet har nå 30 000 roboter, som sveiser og bearbeider produktene som blir laget på fabrikkene. Dette skal økes til 300 000 roboter allerede innen neste år, og videre til en million i 2014.

Ifølge selskapet er arbeidskraft blitt dyrere, og dette er en måte å øke effektiviseringen, melder nettstedet razorianfly.com.

Iphone og Ipad blir laget ved selskapets fabrikker. Kjente merkevarer som Playstation 3 og Xbox 360 blir også delvis satt sammen i disse fabrikkene.

Foxconn er den arbeidsgiveren med flest ansatte i Kina, og over en million kinesere jobber ved selskapets fabrikker i landet.

iPhone

Foxconn produserer både Iphone og Ipad for Apple.

Foto: TONY AVELAR / AFP

Frigir ressurser

Tore Tennøe er direktør i Teknologirådet, og han tror vi vil se mer robotisering i årene som kommer, ikke minst på grunn av eldrebølgen.

– Snart har ikke Kina den enorme arbeidskraften som de har i dag, siden de store barnekullene etter revolusjonen i 1949 begynner å bli gamle.

– Landet har hatt ettbarnspolitikk i mange år, og dermed vil neste generasjon være betydelig mindre enn den nåværende. For Kina er det derfor viktig å ta steget inn i kunnskapsøkonomien før eldrebølgen i 2025.

Dermed blir et stort selskap som Foxconn bedre rustet til å møte fremtiden hvis store deler av produksjonen blir automatisert.

Tennøe tror en slik omlegging kan være positiv for utviklingen dersom arbeiderne får mulighet for annen type arbeid.

– Den typen samlebåndsarbeid som blir utført Foxconn-fabrikken er ikke nødvendigvis så veldig givende i seg selv. En viktig utfordring med robotiseringen er å finne ut hva vi skal overlate til maskinene, og hva som helst bør gjøres av mennesker.

– I omsorgssektoren i Danmark har det for eksempel blitt kjøpt inn robotstøvsugere som frigir mennesker til heller å drive med omsorg, sier Tennøe.

Skandaleomsust selskap

Foxconn har også vært innblandet i flere skandaler de siste årene. Selskapet fikk mye oppmerksomhet i fjor, da 9 ansatte tok selvmord mellom mars og mai, 2010.

De fleste av disse begikk selvmord ved å hoppe fra selskapets egne bygninger, noe som førte til at det ble satt opp sikkerhetsnett rundt Foxconns fabrikk i Shenzen i det sørlige Kina.

Det ble aldri klart hvorfor så mange tok selvmord, men hendelsene førte til et økt fokus på arbeidsmiljølover i Kina, og lønnsøkninger for ansatte i Foxconn, meldte BBC den gang.

Selvmordsraten blant ansatte i selskapet er lavere enn i resten av samfunnet, men det har allikevel vært mange kritiske stemmer som har villet se på arbeidsforholdene ved fabrikken, melder The Economist.

I vår havnet selskapet nok en gang i søkelyset, etter at to ansatte mistet livet i en eksplosjon ved fabrikken deres i Chengdu i Kina, melder Digital Trends.

Det samme nettstedet melder om en ”ikke-selvmords” klausul, som ansatte måtte signere tidligere i år. Denne klausulen gjør det også umulig for familiene å kreve store erstatningssummer fra selskapet, hvis en ansatt skulle ta livet av seg.

En journalist fra magasinet Wired lurte på om han burde ha dårlig samvittighet for å eie en Iphone, og dro for å besøke fabrikken. Denne reportasjen kan leses her.