Hopp til innhold

En romfartsæra er over

Atlantis lander for siste gang - romfergeprogrammet avsluttes etter 30 år.

Her lander Atlantis

Her lander romferga «Atlantis» i Florida for aller siste gang.

Foto: NASA

Like før klokka 12 norsk tid skal Atlantis lande på Kennedy Space Center etter snaut 13 døgn i rommet.

Etter 135 turer er NASAs romfergeprogram historie, 30 år etter at Columbia dro ut i verdensrommet for første gang.

Mat for et år

Værforholdene ved "romfartskysten" i Florida skal være perfekte, i motsetning til hva situasjonen var under oppskytinga for snart to uker siden.

Da trua dårlig vær med å utsette den aller siste turen, men stikk i strid med værprognosene ble oppskytinga gjennomført som planlagt.

Turen har, i følge NASA, gått problemfritt. Målet med STS-135 var å frakte forsyninger for et helt år til Den internasjonale romstasjonen.

De fire astronautene ombord ble i natt vekka opp til tonene av God Bless America, og ser nå fram til å markere avslutninga av romfergeprogrammet sammen med bakkemannskapet.

– Vi gleder oss veldig. Vi skal mimre og være stolte av hva vi har fått til i løpet av de siste 30 åra sier fartøysjef Chris Ferguson i følge Yahoo.com.

Saken fortsetter under bildet

SPACE SHUTTLE/ The space shuttle Atlantis is seen over the Bahamas prior to docking with the International Space Station in this photo provided by NASA

Atlantis like før ferga la til dokk ved ISS for aller siste gang.

Foto: NASA / Reuters

– Trist

Erik Tandberg kommenterte månelandinga direkte på NRK for 42 år siden, og har fulgt nøye med på romfergeprogrammet de siste 30 åra.

– Det er forståelig at romfergene blir satt på bakken, de er kostbare i drift og sårbare. Det er likevel trist - dette er usedvanlig anvendelige romfartøy, sier han til NRK.no.

Han forklarer at romfergeprogrammets slutt først og fremst gjør at et viktig hjelpemiddel for å frakte nyttelast til ISS faller bort.

– Dette er et stort problem. Det finnes andre fartøy, men de tar mindre last og går sjeldnere.

– Kina er spørsmålet

USA satser nå på at kommersielle aktører skal fylle tomrommet romfergeprogrammet etterlater seg, men de nærmeste åra vil de være avhengige av å få haik med russiske Soyuz-fartøy.

Tandberg tror likevel USA vil kunne beholde romfartshegemoniet på kort sikt.

– På lengre sikt er det Kina som er det store spørsmålet. Hva vil de gjøre, og hvor fort vil de gjøre det? De har planene, pengene og ambisjonene.

Han forteller at kjernen i Kinas første romstasjon vil være på plass allerede i høst, og at en større romstasjon kan være klar i løpet av ti år.

– Kina har vist stor interesse for bemannede ekspidisjoner til Månen og Mars. At de vil gjøre det er sikkert, når de vil gjøre det er usikkert.

Tandberg tror et eventuelt nytt romkappløp vil dreie seg om retur til Månen, og til syvende og sist å få mennesker på Mars.