Hopp til innhold

Verdens største fossile edderkopp

Forskere har funnet et edderkoppfossil de mener er verdens største av sitt slag. Edderkopper fra samme familie som fossilet finnes også i dag.

Nephilaa jurassica

Nephila jurassica er verdens største edderkoppfossil. Hun ble funnet i Kina, og har etterkommere som finnes i verden i dag.

Foto: Paul Selden

Fossilet er en hunnedderkopp som levde for 165 millioner år siden. Hun ble funnet innkapslet i vulkanaske i ved Daohugou i det nordøstlige Kina.

Dr. Paul A. Selden

Professor Paul Selden presenterer funnet i journalen Letters of Biology denne måneden.

Foto: David McKinney

- Hun er det største edderkoppfossilet vi kjenner til. Selve kroppen er ikke størst, men de lange beinene gjør henne til det største fossilet, sier professor Paul Selden ved University of Kansas til BBC News.

Avslørt av hår på leggene

Edderkoppen har et beinspenn på 15 centimeter, og tilhører en type edderkopper som finnes i verden i dag, nemlig ”the golden orb weavers” som er en del av nephilidae-familien.

Forskerne kan slå fast dette ved fordi fossilet er veldig godt bevart.

- Vi kan se at sansehårene på leggene som brukes til å fornemme vibrasjoner i luften er veldig, veldig tynne. Denne type sansehår er helt spesiell for nephilidae-familien, sier Selden.

  • Les:
Nephila clavipes, merk hannen oppe til venstre

Nephila clavipes er en av artene i denne familien, legg merke til den lille hannen oppe til venstre.

Foto: Wikimedia Commons/Victor Patel

Verdens eldste edderkopp-familie

Det nye funnet i Kina fører denne familien tilbake til juraperioden, noe som gjør den til verdens eldste edderkopptype. Forskerne har kalt fossilet Nephila jurassica.

Inntil nå har det eldste fossilet i denne familien vært 35 millioner år gammelt, det nye funnet viser altså at denne edderkoppen er 130 millioner år eldre enn tidligere kjent.

Hunnene i nephilidae-familien spinner noen av verdens største spindelvev, de kan bli opp til en og en halv meter i diameter.

Både små fugler og flaggermus kan bli fanget i nettet som er laget av en særlig sterk silke som skinner i sollyset.

- Nettopp fordi denne familien lager edderkoppspinn, er et beinspenn på 15 centimeter veldig stort. Det finnes taranteller i dag somer 30 centimeter lange, men de jakter i stedet for å fange byttet sitt i spindelvev, sier edderkoppentusiast Harald Løvbrekke til NRK.no.

- Ser nesten likedan ut

Hannedderkoppene i denne familien er i dag mye mindre enn hunnene. Det kinesiske fossilet er omtrent like stort som sine etterkommere som lever i dag.

- Det er artig at den ser nesten likedan ut som i dag. Alt annet er mye større før, men dette funnet kan tyde på at edderkopper ikke har forandret seg like mye som andre, sier Løvbrekke.

Funnet av fossilet er presentert i det vitenskapelige tidsskriftet Biology Letters denne måneden.