Hopp til innhold

Superlimets far er død

Harry Coover oppfant superlimet ved en feiltagelse, men ble aldri rik på sin verdenskjente oppfinnelse.

US-AWARDS-SCIENCE-TECH-OBAMA

I november tok Coover turen fra sykehuset i Tennessee til Washington DC, der han fikk National Medal of Technology and Innovation fra Barack Obama.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Superlim

Sånn så den originale Super Glue-tuben ut.

Foto: Super Glue Corp

På lørdag sovna 94 år gamle Harry Wesley Coover inn hjemme hos seg selv i Kingsport, Tennessee. Dr. Coover satt på 460 patenter, men tjente aldri noe særlig på sin desidert mest kjente oppfinnelse - superlimet.

Geværsiktet som ble superlim

Under andre verdenskrig eksperimenterte Harry Coover med bruk av akrylat i geværsikter av gjennomsiktig plast. Han ga til slutt opp fordi siktene satte seg fast til alt de kom borti.

Det doktoren ikke visste var at han hadde oppdaga cyanoakrylat - superlim på godt norsk.

Først i 1951 ble det fart på sakene da forskeren Fred Joyner, som jobba under Dr. Coover ved Eastman Kodak, skulle teste hundrevis av forbindelser for bruk i cockpit-vinduer.

Joyner testa Coovers gamle blanding og ødela et kostbart refraktometer i prosessen, men doktoren så potensialet i blandinga som festa seg til alt den var i nærheten av. I 1958 kom den første versjonen av superlim på markedet, da kalt Eastman 910.

– En flott karriere

Kort tid etter produktlanseringa fikk Coover muligheten til å demonstrere produktets egenskaper på et TV-program. En metallbjelke ble senka ned fra taket, Coover limte fast en annen metallbjelke og hang seg på den sammen med programlederen mens de ble heist opp.

Til tross for demonstrasjonen i beste sendetid ble ikke superlimet noen umiddelbar suksess, og Kodak solgte konseptet til National Starch i 1980.

Da superlimet begynte å selge for fullt var patentet allerede utgått, og Coover ble aldri rik av oppfinnelsen sin.

Dr. Melinda Coover Paul, Coovers datter, forteller til New York Times at hennes far ikke brydde seg om rikdommen han gikk glipp av.

– Han hadde en flott karriere, sier hun.

Ble brukt i krig

Det Coover var mest stolt av var ifølge datteren at superlimet ble brukt til å behandle skader under Vietnamkrigen. Lim i sprayform stoppa blødninger - varianter av cyanoakrylat blir fortsatt brukt i sårbehandling.

Coover, som hadde doktorgrad i kjemi fra Cornell University, jobba for Kodak helt til han pensjonerte seg. I tillegg grunnla han et konsulentfirma som ga råd om programmert innovasjon - metodikk for oppfinnere.

I november i fjor ble han tildelt National Medal of Technology and Innovation, en utmerkelse han ble overrakt av Barack Obama.

Selv om han hadde 460 patenter hadde ikke Coover noe imot å være kjent for den éne, sier datteren til NY Times.

– Han fikk et kick av å være kjent som Herr Superlim. Hvem elsker ikke superlim?