Hopp til innhold

Fant romerske bronsemynter på gård i Akershus

Arkeologene skjønner lite av funnet i og med at disse myntene ikke var gangbar valuta i Norge.

Romermynter

Mynter som aldri har vært i sirkulasjon i Norge har nå dukka opp i Akershus.

Foto: Kjartan Fønstelien

Rundt Labo gård i Vestby, Akershus er det nå funnet mange bronsemynter som stammer fra Romerriket.

– Hadde dette vært et funn ved en elvebredd i Tyskland hadde vi ikke stussa et sekund. Men vi skjønner ikke hvordan disse har endt opp i Norge, sier Håkon Ingvaldsen ved Kulturhistorisk museum til NRK.

Hør saken fra Ekko her:

– Et unikt funnmateriale

I 2005 ble det gjennomført en rutinemessig arkeologisk undersøkelse på Labo gård. Det ble funnet bygningsrester fra middelalderen og keramikk fra 1500- og 1600-tallet, noe som ikke var oppsiktsvekkende.

Jorda som hadde blitt undersøkt ble så frigitt og kjørt til Follo museum, der det ble satt opp såldestasjoner hvor publikum selv kunne lete etter skjulte skatter i jorda.

I løpet av kort tid begynte folk å finne mynter.

Håkon Ingvaldsen

Håkon Ingvaldsen har foreløpig ingen formening om hvordan myntene har havna i Norge.

Foto: UiO

– Det er ingen tvil om at en hoveddel av materialet er senromerske bronsemynter fra Konstantin-perioden rundt år 300, forteller Ingvaldsen.

Han forklarer at dette ville vært et normalt funn lenger sør i Europa, men at vi ikke hadde sirkulasjon av romersk mynt i Norge.

– Dette er et unikt funnmateriale i norsk jord.

Frakta nordover av reisende

Preginga på myntene viser at de kommer fra byer i nærheten av den romerske nordgrensa.

– Det er typiske mynter som dro seg nordover og som det finnes mange av i Tyskland, Polen og på Balkan. Jeg tror ikke de er samla av en samler, men må ha blitt frakta nordover av reisende på et eller annet vis.

På grunn av at jordmassene de er funnet i har blitt omvelta kan ikke arkeologene vite noe om stratigrafien, altså i hvilket kulturlag myntene har befunnet seg i.

– Vi er fullstendig prisgitt kildene våre, og siden det ikke finnes skriftlige kilder har vi bare jordmassene og bronsemyntene å forholde oss til, forklarer Ingvaldsen.

Arkeologer i Akershus

Arkeologer fra Akershus fylkeskommune på området rundt Labo gård.

Foto: Kjartan Fønstelien

Har blitt neglisjert

Ingvaldsen forklarer at de flere ganger har funnet romerske gull- og sølvmynter, og at de uansett hadde status og verdi i kraft av å være lagd av edelt metall, noe bronsemynter ikke har.

– Når det gjelder myntene vi har funnet her har vi rett og slett ikke noen teori foreløpig.

Han påpeker at romerske bronsemynter har blitt neglisjert forskningsmessig her til lands.

– De har alltid blitt avskrevet som sekundære funn, altså noe folk har hatt med hjem fra reise som suvernirer. Nå må vi se på dette med helt nye øyne, og prøve å komme fram til noen teorier etter hvert.