Hopp til innhold

Titanic blir spist opp

En nylig oppdaget rust-spisende bakterie sørger for at det berømte skipsvraket Titanic brytes ned fortere enn tidligere beregnet, viser en fersk forskningsrapport.

TITANIC

Titanic blir spist opp av bakterien Halomonas titanicae, og forskere anslår at hun har maks 15 års eksistens igjen på havets bunn.

Foto: RALPH WHITE / AP

Vraket av Titanic ble oppdaget på havets bunn i 1985, 73 år etter at hun traff et isfjell og sank på jomfruturen mellom Southampton i England og New York.

I 1995 anslo den canadiske forskeren Henrietta Mann at Titanic fortsatt hadde 30 år igjen der hun lå 3,8 kilometer under havoverflaten, før skipet var fullstendig nedbrutt. Nå har Mann sammen med andre forskere ved Dalhousie universitet i Canada derimot oppdaget en ny bakterie som har satt fortgang i prosessen.

Funnene deres vil bli presentert i fagbladet International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology i morgen.

Les også: – Titanic kunne vært reddet

Blir en rustflekk

Fra filmen "Titanic"

Mellom 1350 og 1512 personer omkom da Titanic sank 15. april 1912. Bildet er fra den Oscarbelønte filmen med samme navn.

Foto: MERIE WALLACE / EPA

– Vi er veldig heldige hvis vi fortsatt har 15 år igjen. Til slutt vil det ikke være mer igjen av Titanic enn en rustflekk, forteller Mann til msnbc.com.

Den nyoppdagede, rustspisende bakterien har fått det treffende navnet «Halomonas titanicae».

Les også: – Titanic kan heves digitalt

Da skipsvraket ble oppdaget i 1985, var det allerede dekket av «rusttapper». Titanic var etter 73 år på havbunnen så hardt angrepet at en heving av gigantskipet ikke var mulig. Bakteriene lever i «rusttappene», som med tiden vil brytes ned og forsvinne som pulver i sanden.

– Det er en naturlig prosess, jernet blir resirkulert og tilbakeført til naturen, sier forskeren.

Kan utnyttes

Men det at Titanic ikke kan bevares for ettertiden, er ikke nødvendigvis bare en nedslående oppdagelse. Forskerne bemerker nemlig at rustbakterien kan være nyttig å bruke for å akselerere nedbrytingsprosessen av andre skipsvrak og gamle oljerigger.

Les også: "Titanic" kommer i 3D

Ved å analysere bakterien nærmere kan forskerne også finne måter å unngå det samme på nye skip – for eksempel ved å utvikle maling som holder bakterien unna.

På NRK2 i kveld klokken 20.45 kan du se dokumentaren «Titanic – Skipet som ikke kunne synke».