Hopp til innhold

Verden tømmes for helium

Verdens heliumreserver er i ferd med å gå tomme og en verdenskjent fysiker vil øke prisene dramatisk for å unngå heliummangel.

Helium-ballong

Luften kan gå ut av helium-ballongene om noen år.

Foto: Michael Loccisano / AFP

Både ballongselgere og Mikke Mus-imitatører kan gå en mørk fremtid i møte, skal vi tro fysiker og nobelprisvinner Robert Richardson.

Richardson mener i følge avisa The Independent at dagens priser på helium er satt alt for lavt og at billigsalget er i ferd med å tømme verdens heliumlager mye raskere enn forventet.

Fortsetter heliumsløsingen i samme takt, mener fysikkprofessoren ved Universitetet i Ithaca, New York, at det kan være tomt for helium i løpet av 25 til 30 år.

Rådyre ballonger

Professor Richardson argumenterer for at prisen på helium bør oppjusteres til å bli mellom 20 og 50 ganger så høy som den er i dag.

Han mener også at ballonger fylt med helium er for billige og at de bør koste rundt 620 kroner for å ha en pris som reflekterer vårr egen nytteverdi av gassen.

Helium er en ikke-fornybar naturressurs og det vil derfor ta millioner av år for naturen å skape nye forekomster av gassen.

Helium er verdens nest letteste gass og brukes blant annet som kjøling i MRI-skannere, luftskip og i monitorer som overvåker stråling i forbindelse med anti-terror-overvåkning.

Lite resirkulering

Mesteparten av verdens heliumreserver er utvinnet som et biprodukt av vanlig gass og omtrent 80 prosent av verdens heliumlager er i USA.

Ettersom gassen selges så billig, har det vært lite fokus på gjenbruk. NASA bruker enorme mengde helium for å reingjøre raketter, men har ikke satt i verk noe system for gjenbruk av gassen.