Hopp til innhold

Usikkerhet gir overtro

Tre tramp i gulvet eller salt over skulderen? Er du en usikker person, er sjansen stor for at du er overtroisk og opptatt av ritualer.

Spådommer og overtro
Foto: Colourbox

En amerikansk forskergruppe mener å se en sammenheng mellom usikkerhet og troen på det overnaturlige. Jo mer usikker, jo mer tror du på mystiske krefter!

Skremmende ikke å ha kontroll

Adam Galisnky

Professor Adam Galinsky

Foto: Genie Lemieux / Evanston Photographic Studios Inc.

Alt handler om kontroll, ifølge forskerne som publiserte studien i Science i fjor høst.

- Behovet for å ha kontroll over eget liv er så viktig for oss mennesker, at det oppleves som truende ikke å ha det, sier Adam Galinsky , professor ved Northwestern University in Evanston, Illinois.

Sammen med professor Jennifer Whitson ved University of Texas, Austin, satte han opp seks ulike eksperiment for å bevise hypotesen.

Svaret er feil!

Først måtte de gjøre halvparten av deltakerne usikre og kraftløse. Det gjorde de blant annet ved å be dem svare på ulike spørsmål og deretter fortelle dem at svarene var fullstendig gale. Forskernes tilbakemeldinger var samtidig så tilfeldige og forvirrende at deltakerne ikke maktet å si hva som var det riktige svaret. Derfor ble denne gruppen nokså kjapt usikre på kvaliteten på egne svar.

Saturn i snøvær

I ett av eksperimentene ble forsøkspersonene bedt om å se på snømønster-bilder. Halvparten av bildene inneholdt rett og slett snømønster med tilfeldig plasserte prikker, mens den andre halvparten inneholdt symbol eller bilder av konkrete gjenstander, som f.eks en båt, en stol eller planeten Saturn.
95% av deltakerne påviste båten, Saturn og de andre bildene i mønsteret. Men de deltakerne som tidligere i testen hadde følt at de mistet kontroll, fant mønster i de andre bildene også. Disse menneskene mente de kunne se skjulte symboler i hele 43% av bildene.

Testbilde for overtro

To bilder som ble brukt i testen, bildet til høyre viser Saturn.

Foto: Adam Galinsky

Mystiske krefter i spill

Årsaken til dette er ifølge forskerne at vi alle har et behov for å redusere den usikkerheten vi måtte føle. Jo mindre kontroll et menneske har over livet sitt, jo mer vil de forsøke å gjenskape kontrollen gjennom ulike mentale krumspring.

Jennifer Withson

Professor Jennifer Withson var en av forskerne som utførte undersøkelsen.

Foto: Rob Meyer

- Mennesker ser falske mønster overalt, enten det nå er i datasystem, børsmarkedet eller konspirasjoner i vennekretsen, sier Jennifer Whitson.

- Vi mener at mennesker med manglende kontroll har et sterkt behov for orden, om enn bare i tankene. Men faktisk kan en person som mister kontrollen over livet sitt, tro at mystiske, usynlige krefter er i spill, hevder Whitson.

Alle reagerte likt

- Vi så etterhvert en klar linje i reaksjonene til de deltakerne som var usikre og som mistet kontrollen over egne handlinger, sier professor Adam Galinsky til Chicago Public Radio .

- Uavhengig av hvordan de mistet kontroll, førte det til at samtlige ønsket sterkt å finne symbol eller mønster i oppgavene, uttaler Adam Galinsky.

Trampe tre ganger med foten

For å finne ut hvilken rolle overtroen spiller, ba forskerne deltakerne skrive om situasjoner fra livene sine. Halvparten ble bedt om å skrive om situasjoner der de opplevde å ha kontroll, mens den andre gruppen skulle skrive om hendelser som førte til manglende kontroll, handlingslammelse eller sjokklignende tilstand.
Deretter fikk deltakerne lese noveller med helt særegne forløp – som for eksempel vellykkede forretningsmøter der møtelederen i ren overtro hadde trampet med foten tre ganger før han gikk inn i møterommet.

Hva med møtelederen?

Deltakerne som hadde skrevet historiene der de hadde mistet kontroll, skulle vise seg å være mer mottagelige for at trampingen i gulvet førte til et vellykket møte enn de andre. Denne gruppen var også mer usikker på hva som ville skje med møtelederen om han ikke trampet med foten også foran framtidige møter.

Studien vakte stor oppsikt da den ble publisert i fjor. Både New York Times og Newsweek viet spalteplass til arbeidet, sistnevnte gjennom den anerkjente bloggen til redaktør Sharon Begley .