Hopp til innhold

Hobbitene var fra Indonesia

Det er ikke bare eventyr at det har eksistert en egne rase av småvokste mennesker.

Professor T. Jacob
Foto: AGUS SUPARTO / AFP

I 2003 fant den australske arkeologen Mike Morwood og hans team noen bitte små skjelletter på øya Flores i Indonesia.

Skjellettet var av et menneske som ikke målte mer enn en knapp meter. Forskerne trodde først de hadde funnet rester av et barn, men ved nærmere analyser viste det seg å være en fullt voksen kvinne.

 

Hobbit-folket 

Hodeskalle av dvergmenneske

Hodeskallene til homo florensiensis er betydelig mindre enn det moderne menneskets.

Foto: AP

De fant flere skjellett som viste seg å være 18 000 år gamle. Forskerne mente dette måtte være en hittil ukjent menneskerase siden armlengden og underkjeven hadde trekk som skilte den ut fra det moderne mennesket.

Men kritikerne var raskt på banen og tilbakeviste påstandene. De mente skjellettene, som raskt fikk kallenavnet hobbiter etter de små skapningene i Ringenes Herre, hadde trekke som var innenfor variasjonen man finner hos mennesker. Og de forklarte den korte veksten med at hobbitene var forfedrene til pygmeene som bor på øya den dag i dag.

SE: Hobbiten kom fra Indonesia  

Kritiske røster 

- Alle tegn viser at dette er homo sapiens. Både tennene i overkjeven og underkjeven viser tydelig at dette er mennesker, sa den nå avdøde indonesiske professoren i paleoantropologi Teuke Jacob.

Men australierne nektet å gi opp teorien sin. Og i høst fant forskerne bevisene de hadde lett etter. Når de sammenlignet knokler i håndleddene til hobbitene med mennesket, lignet de ikke i det hele tatt. Derimot var de slående like sjimpansens håndleddsbein.

 

Revolusjonerende

- Jeg mener dette er et avgjørende bevis som supplere tidligere indikasjoner, sier den erfarne vitenskapsjournalisten Sverre Krüger i NRK.

- Dette er en ny menneskeart, homo floresiensis, sier han. Dersom resultatet blir stående, vil vi måtte skrive om den menneskelige evolusjonshistorien. Det betyr at det moderne mennesket har levd side om side med en annen menneskeart i hvert fall fram mot slutten av den siste istiden.

Tidligere er neandertalerne blitt regnet som den mest seiglivete konkurrenten til det moderne mennesket, men nå kan homo florensiensis ha overlevd lenge etter at neandertalerne døde ut.

Arkeologer i arbeid

I denne hulen fant arkeologene restene etter dvergmennesket homo florensiensis.

Foto: MJ MORWOOD / AFP