SPØRSMÅL FRA KIRSTEN ØSTLYNGEN
Vi bruker en del krøkebær (krekling) til råsaft. Er det de samme fargestofferne i krøkebærene som i blåbær og har krøkebær den samme positive virkning?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Krekling inneholder fargestoffer som ligner på fargestoffene i blåbær. Krekling inneholder faktisk mere antioksidanter enn blåbær. Men vi vet strengt tatt ikke sikkert om antioksidantene i hverken blåbær eller solbær virker i menneskekroppen.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA OLAV
Kan frosne blåbær nyttes og har dei samme gunstige virkning som ferske?. Hvor kan man få kjøpt frosne?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Blåbær som er frosne hele har omtrent like mye antioksidanter som friske bær.
De fleste store kjeder har frosne blåbær.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA KNUT NYGÅRD
Min samboer og jeg sitter igjen med et enkelt spørsmål etter dagens gode program om blåbær og nytte for oss eldre (ca. 70 år): Hvordan stiller det seg med tyttebær? Hvor stor er forskjellen i virkning?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Tyttebær inneholder mindre antioksidanter enn blåbær, men innholdet i tyttebær er fortsatt ganske høyt i forhold til det meste annet som man spiser.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA MARIT GETZ WOLD
Jeg har fått med meg at du sa at virkningen ikke var tilstrekkelig vitenskapelig bevist. Men likevel, om jeg velger å tro på dette og følgelig spise blåbær, så har jeg et praktisk spørsmål. Bærene skal helst ikke varmes opp og så kjøles av igjen ifølge TV innslaget. Følgelig er ikke innkjøpt blåbærsyltetøy saken. Vil det si at kun frosne bær duger utenom den tida man kan spise nyplukkete bær? Dette er som kjent en kort periode i vårt vinterland. Så når sommeren kommer, bør jeg plukke mye bær, så jeg har gjennom hele vinteren og jeg bør heller ikke sylte dem selv?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Produktene som du kan kjøpe i butikkene er i varierende grad utsatt for varmebehandling. Vi har analysert det totale innholdet av antioksidanter i noen saft og syltetøy produkter, og finner at innholdet varierer ganske mye fra produsent til produsent. Generelt ser det ut til at antioksidant-innholdet er redusert med omkring 50% i forhold til ferske produkter. Men det er store variasjoner. Antioksidantinnholdet i ferske hele bær og frosne hele bær er omtrent det samme. Hvis bærene ødelegges eller moses reduseres antioksidantinnholdet ganske fort.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA TSH
Vil blåbærsyltetøy eller dypfryste blåbær ha den ønskede virkning?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Antioksidantinnholdet i ferske hele bær og frosne hele bær er omtrent det samme. Hvis bærene ødelegges eller moses, reduseres antioksidantinnholdet ganske fort.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA EVA GYLSETH
Blir den positive effekten redusert hvis bærene blir frosset?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Antioksidantinnholdet i ferske hele bær og frosne hele bær er omtrent det samme. Hvis bærene ødelegges eller moses reduseres antioksidantinnholdet ganske fort.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA JAN
I Schrödingers katt ble det sagt noe slikt som at dersom bærene ble varmet opp og så kjølt ned, så ble en del av effekten(antioksidanter) borte. Det var disse stoffene som muligens hadde positiv helsemessige effekt
Vil det si at alt syltetøy som kjøpes på glass i butikker ikke har noen helsemessig effekt?? Disse bærene er jo kokt og nedkjølt før de kommer ut i butikkhyllene.
Ferske bær er jo nesten umulig å få tak i hele året.
Er noen syltetøy produsenter som er å anbefale foran andre?
Dersom det finnes noe syltetøy eller andre blåbær produkter i butikkene som du vil anbefale er jeg takknemlig for tips.
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Produktene som du kan kjøpe i butikkene er i varierende grad utsatt for varmebehandling. Vi har analysert det totale innholdet av antioksidanter i noen saft- og syltetøy produkter, og finner at innholdet varierer ganske mye fra produsent til produsent.
Generelt ser det ut til at antioksidant-innholdet er redusert med omkring 50% i forhold til ferske produkter. Men det er store variasjoner. Antioksidantinnholdet i ferske hele bær og frosne hele bær er omtrent det samme. Hvis bærene ødelegges eller moses reduseres antioksidantinnholdet ganske fort.
Vi finner høyest antioksidant-innhold i usukret blåbærsaft fra Helios/Corona. Usukret blåbærsyltetøy fra Heistad inneholder også mye antioksidanter.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA JØRGEN AALL MYHRE
Interessant program! Ganske kort ble det opplyst at de virksomme stoffene nedbrytes raskt etter å ha vært oppvarmet, f. eks. etter baking. Hvordan forholder det seg med syltetøy og saft som kjøpes i butikkene, har disse varene vært utsatt for slik varmebehandling?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Produktene som du kan kjøpe i butikkene er i varierende grad utsatt for varmebehandling. Vi har analysert det totale innholdet av antioksidanter i noen saft og syltetøy produkter, og finner at innholdet varierer ganske mye fra produsent til produsent. Generelt ser det ut til at antioksidant-innholdet er redusert med omkring 50% i forhold til ferske produkter. Men det er store variasjoner.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA SAO
Hvordan skal blåbær spises med best virkning? Naturel-dypfryst-syltetøy-rørt med sukker osv?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Antioksidantinnholdet i ferske hele bær og frosne hele bær er omtrent det samme. Hvis bærene ødelegges eller moses reduseres antioksidantinnholdet ganske fort.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA BENT RODEM
Er det gjort noen tester på innhold av antioksidantinnholdet i syltetøy som omsettes i dagligvarebutikkene?
Har du en link til en pålitelig nettside som viser innhold av antiosidanter i forskjellige matvarer?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Slike studier er ikke utført eller tilgjengelige, så vidt jeg vet. På institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo gjør vi slike studier nå.
Se ellers Rune Blomhoff - hjemmeside
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA KRISTIAN HEIDE
Hvilke blåbærprodukter, bortsett fra friske eller frosne blåbær, kan du anbefale?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Vi finner høyest antioksidant-innhold i usukret blåbærsaft fra Helios/Corona. Jeg usukret blåbærsyltetøy fra Heistad inneholder også mye antioksidanter.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA EINAR VIGERUST
Er denne antioksydanten spesielt knyttet til den blåe fargen? Er blåe druer og rødvin like effektive som blåbær?
Er det kompliserte organiske stoffer, stoffgrupper? Er de fettløselige?
Hvilke grønnsaker og deler av grønnsakene er spesielt rike på antioksydanter? Hva er det som gjør at antioksydantene nedbrytes lett, oksyderes?
Er det så enkelt å at en kan si at det er oksydasjoner som er uheldige, slik navnet antioksydant kan antyde? Er koking generelt uheldig for denne spesielle antioksydanten, eller de fleste?
E-vitamin er en antioksydant, kan det framstilles syntetisk?
Tiltar de positive virkningene lineært eller gradvis avtakende ved økt inntak?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Vi vet at blåbær virker gunstig i dyreforsøk, og at bærene inneholder mye av antioksidanter og andre interessante stoffer. Men vi vet strengt tatt ikke at blåbærene "virker" på mennesker.
Stoffene som gir blåfarge i blåbær og blå druer, tilhører den samme stoffgruppe. Det er komplekse organiske molekyler som ofte inneholder en hydroksylgruppe. De fleste av disse stoffene er vannløselige antioksidanter. Antioksidantene "brukes opp" når de oksideres, og det er nettopp dette som er oppgaven til antioksidanter i kroppen. Disse stoffene skal selv oksideres og derfor hindre at andre livsviktige stoffer i cellen oksideres uønsket.
Oksidasjon er en livsviktig prosess som bl.a. er knyttet til cellenes energiomsetning. Men uønsket oksidasjon kan skade livsviktige stoffer i cellen, og derfor cellens normale funksjon.
E-vitamin kan framstilles syntetisk. Slike slutninger som du spør om til slutt, er det ikke mulig å trekke på det nåværende tidspunkt.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA ELSA CILLNER HAGEN
Har en del spørsmål:
1. I hilke mengder må bærene spises for at de skal ha noen effekt?
2. Hva med blåbærekstrakt og tabletter fra helsekostbutikker?
3. Hvor kan en finner flere opplysninger om blåbærenes gode virkninger?
4. Har blåbær vært prøvet i kreftbehandling?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
1. Det vet vi ikke enda. Vi vet at blåbær virker gunstig i dyreforsøk, og at bærene inneholder mye av antioksidanter og andre interessante stoffer. Men vi vet strengt tatt ikke at blåbærene "virker" på mennesker.
2. Det er gjort få studier med slike produkter.
3. Se Rune Blomhoff - hjemmeside
4. Nei
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA JAN TARALDSEN
Er det like mye antioksidanter i amerikanske blåbær som i ville norske bær? Hva med blåbær preparatet Medox?
Innholder nyper mye antioksidanter - nypete?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Det er i gjennomsnitt omkring dobbelt så mye antioksidanter i norske ville blåbær som amerikanske blåbær (dvs hageblåbær).
Medox inneholder veldig mye av stoffene som man tror har den gunstige helse-effekten av blåbær.
Nyper er stappfulle av antioksidanter, inneholder til og med mere antioksidanter enn blåbær. I nypete laget fra te-pose er det meste av antioksidantene forsvunnet.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA KJELL-STEINAR WERSLAND
Jeg har hørt at blåbærblader plukket før det kommer kart på planten kan ha positiv virkning som te på diabetes. Har du hørt noe om dette?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Ja, slik bruk er beskrevet. Men det finnes ingen dokumenterte vitenskapelige studier som kan bekrefte dette.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA FINN OLSEN
Har ikke solbær nesten samme effekt?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Solbær er også rike på antioksidanter. De inneholder totalt sett noe mindre antioksidanter enn blåbær. Antioksidantene i solbær har også litt andre kjemiske egenskaper.
____________________________________________________
SPØRSMÅL FRA TROND HANSEN
Har lest saken om blåbær. Etter det jeg har forstått skal faktisk krekling/krekebær ha dobbelt så bra virkning som blåbær. Er dette riktig? Vil effekten fortsatt være tilstede om man "foredler" bærene til for eksempel vin?
SVAR FRA RUNE BLOMHOFF
Krekling inneholder faktisk mere antioksidanter enn blåbær. Men vi vet strengt tatt ikke sikkert om antioksidantene i hverken blåbær eller solbær virker i menneskekroppen.