Hopp til innhold

Dette bildet er det nærmeste vi kommer julenissen

Ansiktet til St. Nikolas, biskopen som Julenissen er basert på, har nå blitt rekonstruert av forskere ved Liverpool University.

julenissen

St.Nikolas' ansikt har fikk hard medfart, noe nesen bærer preg av.

Det er svært lite som tyder på at Julenissen eksisterer. Ingen har foreløpig, så vidt vi vet, lagt frem plausible forklaringer på hvordan én mann skal kunne ha oversikt over alle barns oppførsel. Logistikkutfordinger knytta til gaveutdeling over et så stort område på så kort tid gjør det hele enda mindre sannsynlig.

St. Nikolas eksisterte, derimot. Han var biskop i Myra i Lykia, dagens sørvestlige Tyrkia, på 300-tallet. Han likte å gi folk gaver, og skal ha gitt bort formuen han arva etter faren i all hemmelighet sånn at han ikke skulle få ros for det. Gavmildheten skulle føre til at han etter hvert ga inspirasjon til idéen om Julenissen.

St. Nikolas døde i år 343, og det finnes derfor ikke mange gode bilder av ham fra hans egen samtid. Nå har forskere ved Liverpool John Moores Universitys ansiktslaboratorium lagd en 3D-modellering av mannen bak Julenissen.

– Dette er den mest realistiske fremstillinga av St. Nikolas' utseende som noen gang har blitt lagd. Vi har basert oss på alt vi har hatt tilgjengelig av beinrester og historisk materiale, sier professor Caroline Wilkinson, som har utvikla modelleringsprogrammet, til Liverpool News.

Skjegget var grått

Bildet viser en middelaldrende mann med grått skjegg og skjev nese. St. Nikolas kan, ifølge Wilkinson, ikke ha hatt Julenissens karakteristiske hvite skjegg i og med at menn fra Middelhavsområdet blir gråhåra, ikke hvithåra.

Nesa ser ut som den gjør på grunn av et brudd som har grodd skjevt. Kroppen hans har i det hele tatt fått hard medfart, han ble torturet og tilbragte et helt tiår i fengsel for å forkynne den kristne tro under en keiser som ikke var noen stor tilhenger av kristendom.

St. Nikolas tok ikke bare imot juling, han ga selv også. Ifølge Washington Post skal han ha slått til en annen biskop i ansiktet etter en krangel om hvor hellig Jesus var.

I dag ligger beinrestene av biskopen og julenissemodellen i Bari-katedralen. I 1087 ble de stjålet fra Tyrkia av sjømenn for så å bli returnert til Italia, men fortsatt hevder mange å ha en liten bit av St. Nikolas i sin kirke, ifølge St. Nicholas Center.