Hopp til innhold

Hevder Apple-produkter lages under stadig dårligere forhold

Vaktbikkja China Labour Watch (CLW) anklager Apples underleverandører for elendige arbeidsvilkår. – Apple gjør det stadig verre for sine ansatte, ikke omvendt, sier sjefen for CLW.

Apple-protest

I februar protesterte demonstranter mot Apple-ansattes arbeidsforhold i Kina, foran en Apple-forretning i Hong Kong.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp/NTB Scanpix

Det multinasjonale selskapet Apple har flere ganger blitt anklaget for å ha dårlige arbeidsforhold for menneskene som lager elektronikken en hel verden har trykket til sitt bryst. Flere ganger har selskapet også sagt de vil gjøre noe med det.

I en ny rapport, laget av vaktbikkja China Labour Watch (CLW), heter det at Apple gjør arbeidsforholdene verre for sine ansatte, heller enn det motsatte.

Les rapporten i sin helhet her.

CLW har besøkt tre fabrikker eid av taiwanske Pegatron Group, en underleverandør av Apple.

Til sammen jobber det rundt 70 000 mennesker ved disse fabrikkene. Ifølge rapporten jobber arbeiderne der med Iphone 4, Iphone 4s og Iphone 5.

Forfalsker timekort for å skjule brudd

Non-profit-organisasjonen mener å ha funnet brudd på både internasjonale og kinesiske lover, i tillegg til brudd på Apples egne etiske regler.

Bruddene faller innenfor disse 15 kategoriene: misbruk av arbeidskraft, diskriminering av ansatte, brudd på kvinners rettigheter, barnearbeid, kontraktsbrudd, manglende opplæring, overdreven arbeidstid, manglende lønninger, dårlige arbeidsplasser, dårlige levekår, vanskeligheter rundt ferie og permisjon, helse- og sikkerhetsmessige mangler, lite effektive klagekanaler, dårlig behandling fra ledelsen og miljøforurensning.

Undersøkelsen har blitt gjort av CLW-ansatte som har gått «undercover» på tre Pegatron-fabrikker i perioden mars til juni 2013, og samlet inn over 200 intervjuer.

I rapporten står det blant annet at majoriteten av de ansatte ved fabrikkene jobber 66 til 69 timer i uken, altså mye mer enn de 49 timene som er tillatt i Kina.

Det står også om gravide som må jobbe 11-timersskift og om arbeidere som blir presset til å forfalske timekort for å skjule bruddene.

– Forholdene på disse fabrikkene er så dårlige at de fleste arbeiderne slutter etter kort tid. I løpet av to uker sluttet 30 av totalt 110 nye ansatte, heter det i rapporten.

Les også: Apple-fabrikk vedgår bruk av barnearbeidere i Kina

– Forholdene er dårligere enn Foxconn

Dette er som tidligere nevnt langt fra første gangen Apple kommer i negativt søkelys på grunn av dårlige vilkår for sine arbeidere i Kina.

I mars 2012 slapp Fair Labour Assotiation en rapport fra Apples største underleverandør, Foxconn.

Forholdene ved disse fabrikkene var så dårlige at folk hoppet ut vinduene og tok livet av seg, noe som igjen førte til at Foxconn installerte nett under vinduene.

I lys av disse avsløringene satte Apple, ifølge seg selv, i verk tiltak for å sikre nye standarder for kontroll av underleverandørene. Uavhengige organisasjoner ble blant annet invitert til å delta i inspeksjoner av fabrikkene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Apple Foxconn

Bilder viser sikkerhetsvakter utenfor en Foxconn-fabrikk i Kina, der man har satt opp nett som tiltak mot de mange selvmordene.

Foto: JASON LEE / Reuters/NTB Scanpix

Dessverre har ting ikke bedret seg, ifølge CLW-rapporten.

– Våre undersøkelser viser at arbeidsforholdene ved Pegatron-fabrikkene er enda dårligere enn de på Foxconn. Apple har ikke levd opp til sine egne standarder, sier China Labour Watch-sjef Li Qiang.

Han mener Apple kun gjør dette for å styrke seg selv og for å kunne ta imot flere ordre.

– På den måten gjør Apple det stadig verre for sine ansatte, ikke omvendt, sier Qiang.

Apple lover å sende inspektører

Apple selv hevder å ha utført en rekke inspeksjoner av Pegatron-fabrikkene siden 2007, flere av dem uanmeldt. Apple mener disse inspeksjonene dekker mer enn 130 000 ansatte.

Som en respons lover Apple å sende deres egne inspektører til de tre fabrikkene CLW-rapporten omtaler.

Elektronikkgiganten hevder, til tross for løpende kontakt med CLW, at selskapet aldri har hørt om flere av bruddene som rapporten viser til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kinesiske arbeidere ved en Foxconn-fabrikk i Schenzhen

Kinesiske arbeidere ved en Foxconn-fabrikk i Schenzhen.

Foto: STR / Afp/NB Scanpix

– Apple er forpliktet til å tilby trygge og rettferdige arbeidsforhold i hele leverandørkjeden. Hvis vår revisjon finner at arbeiderne har vært underbetalt eller nektet kompensasjon for tiden de har jobbet, vil vi kreve at Pegatron refunderer dem i sin helhet, sier Apple i en pressemelding, ifølge Washington Post.

Også fabrikkdirektøren lover ikke å la denne rapporten forbigå i stillhet.

– Vi tar disse påstandene svært alvorlig. Vi vil undersøke dem fullt ut og ta umiddelbare tiltak for å rette opp eventuelle brudd på kinesisk arbeidslovgivning og våre egne etiske retningslinjer, sier administrerende direktør ved Pegatron, Jason Cheng.