Hopp til innhold

Slik blir barnas lekefremtid

Ikke fått det med deg ennå? Barna dine går glipp av design av egne dukker og problemløsning på høyt nivå. 3D-printing er gammelt nytt, men likevel fremtiden ikke bare for de voksne.

Makerbot Industries LLC

Dette et av de åpenbare bruksområdene for driftige, framtidsrettede fedre og mødre. Med en 3D-printer kan du allerede printe ut allverdens leker, og stafig kommer flere tjenester som visker ut grensene mellom fysisk og virtuelt.

Foto: David Neff, Makerbot Industries LLC

Se for deg dette: Treåringen hjemme sitter og fikler med ipaden. Han drar fingeren opp til høyre på skjermen, så til venstre. Så tilbake til høyre. I hjørnet av rommet begynner en gråmalt boks å hvine.

Høye printerlyder skjærer gjennom stua mens treåringen står og tripper i forventning. To minutter senere dukker en ørliten plastfigur opp, og poden har fått et nytt tilskudd til lekesamlingen.

Det er ingen utopi, og dette er ingen fremtidsroman. Det er skrevet ganske mange spaltemetere om 3D-printing det siste året, og med god grunn. Stadig kommer nye, spennende tjenester og produkter på markedet, og scenariet i toppen av artikkelen er ikke langt unna i tid; det finnes allerede apper som lar barna designe sine egne dukker, men foreløpig må de printes ut av profesjonelle.

LES OGSÅ: NRKBeta skal bygge en 3D-printer
LES OGSÅ: Her er en mobilbetaling som faktisk funker

– Vi vil se utrolige innovasjoner framover

Teknologien sørger for at grensene mellom dataspill og virkelighet for alvor begynner å viskes ut, og under årets South by Southwest, festivalen for ny teknologi i Austin i Texas, var nettopp 3D-printing en av de største trendene.

Det kommer tungt inn på leketøysmarkedet framover, iallfall om man skal ta ordet til Mike North på alvor. Han er behengt med flere doktorgrader innen ingeniørfaget, og pionér på akkurat dette området. På South by Southwest holdt han et foredrag om leketøyenes framtid i 3D-printingens tidsalder.

- Foreldre vil selvsagt ha ting som er morsomme, som ungene kan leke med lenge, og som er pedagogiske. Ungene har kreativitet, nå har de fått verktøy, og selskapene må finne måter å gi ungene kunnskapene som trengs. Da vil du få se utrolige innovasjoner i årene som kommer, sier han.

Makies Doll Factory vant prisen for beste interaktive spill under årets festival. Det er en nettside og en app der barn kan designe sine egne dukker, med egne klær og selvdesignede hårsveiser og ansiktstrekk. Deretter kan foreldrene bestille dukkene, som blir 3D-printet ut og sendt i posten.

LES OGSÅ: – Selger 480 millioner bærbare sensorer i 2018
LES OGSÅ: Åpner søkemotor for 3D-printing av våpen

Det er foreløpig temmelig dyrt, fra 600 kroner per personaliserte dukke. Men det gror til med 3D-tegninger og ideer på nettet, både open source og lisensierte produkter.

– Ungene begynner å få enorme muligheter

Ifølge professor North har leketøysindustrien begynt å få øynene opp for denne sektoren.

- Det er mange teknologier som smelter sammen akkurat nå. 3D-printing er på full fart inn, og om man tenker på hvor utbredte iPadene er, og på mulighetene som finnes i App Store, begynner ungene akkurat nå å få enorme muligheter, sier North.

Og 3D-printing dukker også opp i utvalgte klasserom verden over denne våren. City X Project er et prosjekt som har til hensikt å lære barn kreativ problemløsing gjennom ny teknologi. Deretter får barna, som er mellom åtte og ti, i oppdrag å konstruere en by, der de møter høyst reelle utfordringer.

Byen kan ha forurensningsproblemer, ineffektiv kollektivtransport eller vansker med vannforsyningen, og barna må tenke opp gode løsninger, som de deretter modellerer i plastilina. Disse løsningene scannes i 3D, og printes ut i plast.

Klasserommene, som ligger i åtte forskjellige byer over hele verden, samarbeider om dette prosjektet, og de deler fritt erfaringene og tegningene.

Det finnes mange nettjenester som printer ut 3D-tegninger for folk og sende tegningene i posten, men printerne er på vei ned i pris, og stadig flere produsenter melder seg på i konkurransen, så om ikke lenge kan det være fast inventar i den innovative familie – og det vil ikke ta lang tid før treåringen har skjønt greia.

- Unger er «digitale innfødte», de vokser rett inn i dette. Det finnes studier som viser at hjernene deres utvikler seg annerledes enn våre, og det påvirker hvordan de forholder seg til teknologi. Unger har aldri opplevd annet, sier North avslutningsvis.

På nettstedet Thingiverse har entusiaster i flere år lastet opp sine tegninger for å dele med andre.

Også der finnes et utall leker man selv kan lage i hjemmet i varierende kvalitet og utforming. For eksempel kan du lett lage eget møblement til dukkehus eller spillbrikker, og nylig fikk brettspillmakerne sin første ordentlige konkurrent til de tradisjonelle butikkjøpte spilleskene.

I oktober i fjor kom brettspillet Pocket Tactics http://illgottengames.blogspot.no/p/pocket-tactics.html, et open source strategispill som lar deg printe alle spillbrikkene du trenger, helt ned til terningene.

Nye produkter er garantert under planlegging. Snart er det bare fantasien som kan sette grensene.