Hopp til innhold

Ett skritt nærmere printing av våpen

Organisasjonen Defence Distributed har gjennomført en vellykket test av sitt 3D-printede magasin for automatgevær.

3D-printet magasin

Organisasjonen Defense Distributed har laget magasinet du ser på bildet ved hjelp av en 3D-printer. De håper at det snart skal være mulig å lage hele 3D-printede våpen.

Foto: Skjermdump YouTube

3D-printing går ut på å bruke datategninger til å lage tredimensjonale modeller.

Glidelåser og sykkelkjeder er noe av det som allerede er laget ved hjelp av teknologien. NRK.no har også skrevet om arkitekter som vil bygge hus med 3D-printere, om ørn som fikk splitter nytt 3D-printet nebb, og Mikkel (16) som printet ut en dommerfløyte.

Tredimensjonal printing i hjemmemarkedet har skutt fart de siste årene, men ikke alle bruksområdene er like uproblematiske.

Fungerende magasin

Defense Distributed er en organisasjon som har spesialisert seg på 3D-printing av våpendeler. De mener metoden har et stort potensial, og vil nå gjøre våpenprinting tilgjengelig for folk flest.

3D-printet magasin 2

Våpenenet må fortsatt bruke tradisjonelle blykuler, men selve magasinet er 3D-printet.

Foto: Defense Distributed

Tidligere i år fikk de en del oppmerksomhet i media for sitt arbeid, og nå hevder de å ha utviklet et fungerende våpenmagasin som er laget ved hjelp av en 3D-printer. Magasinet har fått navnet «Cuomo»

I nylige tester gjort av Defence Distributed skjøt de 342 runder med magasinet, uten problemer, ifølge sjef for firmaet, Cody Wilson. De har tidligere laget flere prototyper, men disse har ikke vært særlig holdbare.

Nå har de lastet opp en ny video hvor man får se en oppdatert utgave av magasinet i aksjon. YouTube fjernet raskt denne videoen, og mente innholdet var upassende. Videoen er av uvisse grunner nå tilgjengelig igjen, og kan sees nedenfor:

Ønsker å forby våpenprinting

Å stå frem i media og forklare at man ønsker å gjøre våpenprinting tilgjengelig for privatpersoner går ikke hus forbi for politikere. Defense Distributed har måttet tåle kritikk fra flere hold.

Flere kritikere mener Cody Wilson og gjengen oppfordrer til mer bruk av våpen, og frykter 3D-printing av våpen vil true samfunnet. Kongressmann i USA, Steve Israel, er en av motstanderne, og han foreslår en ny lov som forbyr våpenprinting.

Før jul var NRK i kontakt med flere instanser i politiet i forbindelse med en artikkel om våpenprinting, men den gang ønsket ingen å gi noen uttalelse i saken. Den gang var ingen av instansene klare over at teknologien var tilgjengelig.

Nå har NRK igjen vært i kontakt med en instans - Politidirektoratet, og denne gang henviser de til våpenloven:

- Våpenlovens § 2 definerer nærmere hvilke våpendeler som er registreringspliktige. Våpenlovens §§ 20 og 21 fastsetter videre vilkårene for å kunne produsere våpen (krav om politiets tillatelse), sier seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratets juridiske avdeling, til NRK.no.

– Disse reglene kommer fullt ut til anvendelse ved produksjon av våpen, uten hensyn til hvordan produksjonen foregår.