Hopp til innhold

Slik beskytter hackere seg mot hacking

Når hackerne går online er det ingenting som blir overlatt til tilfeldighetene. Her er triksene hackerne bruker for å holde seg sikre.

Hacker

Datakriminalitet kostet 71 millioner amerikanere 105 milliarder kroner i fjor, ifølge Symantecs årsrapport.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Når en vanlig internettbruker går online, består denne operasjonen enkelt nok av å dobbeltklikke på symbolet til nettleseren på skrivebordet. Fullt så enkelt er det ikke for hackerne.

Hackeren Adrian Lamo forteller hvor komplisert hans internetthverdag er.

For å logge inn på personlige kontoer, bruker han en passordgenerator – ikke ulik den man bruker for å komme inn på nettbanken. Han legger til et ekstra lag med sikkerhet ved å få koden tilsendt på sms – ikke ulik måten man logger inn ved hjelp av MinID.

– Noen teknikker vi bruker kan virke litt «Mission Impossible» for den vanlige nettbruker, sier Lamo til Huffington Post.

Nettbrukere tappet for 105 milliarder kroner

Hacking er et stort internasjonalt problem, som den vanlige mannen i cybergata sliter med å forsvare seg mot. 71 millioner mennesker ble offer for nettkriminalitet i USA i fjor, ifølge en årsrapport fra Symantec.

Prisen de betalte? Svimlende 105 milliarder kroner.

Den vanligste måten hackere tjener penger på er gjennom nedlastning av farlige e-postvedlegg og at brukere logger seg inn på falske banktjenester.

Wired-skribent Mat Honan ble hacket tidligere i år. Etter å ha undersøkt saken og skaffet seg kunnskap om emnet kom han med følgende melding til internettsamfunnet, i ett innlegg kalt «Kill the Password»:

– Passordenes tid er passert. Vi vet det bare ikke ennå, skriver Honan.

Bruk to nettlesere

Dette «digitale våpenkappløpet» mellom hackere og deres ofre er for tiden veldig skjevt. Hackerne vet nøyaktig hva de driver med, og har som oftest få problemer med å få tak i informasjon – hvis ikke den er veldig godt beskyttet.

Men det går an å gjøre noen grep for å sikre seg mot de mest grunnleggende hackemetodene.

Hackeren Jeffrey Moss, også kjent som «Dark Tangent» kommer med noen tips. Moss har valgt å deaktivere JavaScript – et populært programspråk – i Adobe Reader, siden hackere ofte installerer farlig koding i PDF-dokumenter.

Han bruker også to nettlesere. Én til surfing, og en reservert kun for sensitive aktiviteter som bruk av nettbank og lignende.

–Trikset er aldri å ha en farlig nettside åpen samtidig som man driver med nettbanken, sier Moss.

Sjekk siden før du logger inn

Han forteller også om «https»-regelen. Den går ut på at man aldri bør anvende nettsteder med kun «http» til sensitiv bruk. Kun nettsider med «https» i url-en er sikre. Sjekk nettbanken din, sjansen er stor for at det står «https» foran adressen.

For den vanlige nettbrukeren, kan disse forholdsreglene virke ekstreme. Derfor kommer Lamo med et siste råd det bør være ganske enkelt å følge.

– Personlig internettsikkerhet handler mer om ikke å være lettlurt enn det handler om å få seg fancy hjelpemidler. Ingen teknologi i hele verden kan hjelpe en person som ikke sjekker om man faktisk er på de ekte nettsidene til banken sin før han eller hun logger inn, sier Moss.