Hopp til innhold

Snart kan Instagram selge bildene dine

16. januar trer Instagrams nye retningslinjer i kraft - da kan de i teorien selge dine bilder uten at du får betaling.

Facebook kjøper Instagram

De nye retningslinjene gir Instagram - som for ikke lenge siden ble kjøpt opp av Facebook - vide fullmakter når det gjelder bildene folk legger ut.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Bildedelingstjenesten Instagram offentliggjorde mandag at de vil forandre avtalen med brukerene - en forandring som trer i kraft 16. januar.

De nye retningslinjene gir Instagram - som for ikke lenge siden ble kjøpt opp av Facebook - vide fullmakter når det gjelder bildene folk legger ut.

– Virker litt i overkant

Hvis du fortsatt vil være Instagram-bruker i slutten av januar må du akseptere at «et selskap eller andre enheter kan betale oss for å vise ditt brukernavn, portrett, bilder (i tillegg til metatdata) og/eller det du gjør, i tilknytning til betale eller sponset innhold eller markedsføring, uten at du får noen kompensasjon».

De forbeholder seg altså retten til å selge bildene dine til hvem som helst uten at du blir spurt om lov - eller får betalt.

I tillegg varsler de at det vil komme reklame som ikke nødvendigvis blir merka som reklame, og at de kan dele brukerinformasjon med Facebook og annonsører.

Eirik Solheim i NRKbeta synes foreløpig det er vanskelig å si noe om hvordan endringene vil arte seg.

– Vi har også tidligere - for eksempel fra Facebook - sett regelendringer som virker helt horrible. Det kommer litt an på hvordan du velger å tolke dem, men det vi ser fra Instagram nå virker uansett litt i overkant, sier han til NRK.no.

– Enkelt å flytte seg fra Instagram

Solheim påpeker at Facebook støtt og stadig har endra reglene sine, og at de også har fått masse pepper fordi folk tror de skal selge bildene deres.

Eirik Solheim

Eirik Solheim vil avvente og se hvordan de nye retningslinjene kommer til å arte seg i praksis.

Foto: Svein Aronsen / NRK

– Det har vist seg at det er en juridisk formulering de må ha for å sikre seg på alle bauger og kanter, men folk blir uansett skeptiske. Det er stor forskjell på jussen i USA og Norge, så det blir litt rart for å oss å lese disse retningslinjene. Tolker vi dem i verste mening står det jo at de kan selge bilder.

Han vil uansett ikke slette Instagram-kontoen sin med det første.

– Foreløpig er jeg ikke redd for at de skal selge bildene mine, men jeg kommer til å følge med. Jeg er nysgjerrig på hvordan de svarer på kritikken, de vet jo at denne typen annonseringer skaper negativ PR. Men det er ikke sikkert det har noe å si.

Solheim poengterer at bildesalg sannsynligvis ikke ville vært noe lurt trekk fra Instagram sin side.

– Det er enkelt å flytte seg fra Instagram. Twitter gjør oppdateringer som viser at de tar sikte på å forenkle bildedeling, så de er ikke uten konkurranse.

– Trenger ikke nødvendigvis bekymre seg

Jon Wessel-Aas - advokat i Bing Hodneland - understreker at det er en annen forretningskultur i USA.

– Det var de som først begynte med kontraktklausuler der man sikra seg rett til å bruke ting "I all fremtid til slutten av universets eksistens". I USA er det vanlig å formulere rettighetene mye videre enn man faktisk har tenkt å bruke dem, sier han til NRK.no.

Jon Wessel-Aas

Jon Wessel-Aas tror ikke at man nødvendigvis trenger å bekymre seg for at ens private bilder blir brukt i tide og utide.

Foto: Nina Didriksen

– Dette betyr at man reelt sett ikke nødvendigvis trenger å bekymre seg for at bildene man har tatt kommer til å bli brukt i hytt og pine.

Han tror vide rettigheter er viktig i det finansielle spillet selakspene i mellom.

– Mange av disse tjenestene basert på data og brukere selger seg til hverandre - kjøp eller bli kjøpt opp. Har man sikra seg vide rettigheter blir man et mer attraktivt salgsobjekt.

I tillegg trekker han fram balansegangen mellom mindre/hyppige og større/sjeldnere oppdateringer.

– De vet at hvis de hele tiden melder vilkårsendringer vil det være provoserende for brukerene. Derfor lager de fullmaktene så vide som mulig så de slipper å oppdatere vilkårene hele tiden.

Misnøye på Twitter

Instagrams regelendringer går ikke upåakta hen, og reaksjonene ser foreløpig ut til å være udelt negative - et Twitter-søk på #Instagram avslører at mange har benytta anledninga til å deaktivere kontoen sin.

Brukeren claytoncubitt har lagt ut et bilde av den nye avtalen under tittelen "Instagrams selvmordsbrev" - et bilde som har blitt hyppig delt på Twitter.

Forfatter og programvareutvikler Reginald Braithwaite posta en "oversettelse" av den nye brukeravtalen på sin blogg:

– Dere er ikke våre kunder, dere er kveget vi auksjonerer bort til den som betaler best. Kos dere med fôret og fortsett med melkeproduksjonen.