Hender og lego
Foto: LEGO.com

Fremtidens klimavennlige Lego-univers

Olje i plast har blitt et større miljøproblem enn flytrafikken. Nå vil verdens mest kjente leketøysprodusent bruke de neste 15 årene på å gjøre plastlekene helt oljefrie.

– Her har vi eksemplarer av alle lekene som noen gang har blitt laget, sier arkivsjef i Lego Idea House, Tine Froberg Mortensen til NRK.

Hun går bortover en grå og traust gang i en kjeller under Legos museum i Billund i Danmark. En lang vegg er dekket med hvite skyvedører, og hver seksjon er rangert etter årstall.

Mortensen skyver opp den ene døra etter den andre når hun går bortover gangen. Frem kommer esker i alle regnbuens farger, og den kalde kjelleren er plutselig blitt til en drømmeverden for både barn og voksne.

Her er hele Legos historie, fra starten i 1934 og helt frem til i dag.

arkiv lego billund

Bak disse skyvedørene på Legos arkiv i Billund i Danmark finnes eksemplarer av alle lekene de noen gang har laget.

Foto: Chris Veløy / NRK

Har ansatt over 100 personer

Tim Brooks

Miljø og bærekraftsdirektør i Lego, Tim Brooks.

Foto: Chris Veløy / NRK

Hele 60 milliarder Lego-brikker ble laget bare i 2014, og firmaet bruker et tjuetalls forskjellige plasttyper i sin produksjon. De har brukt plast fra olje siden 50-tallet, men vil nå bytte ut alt med klimavennlige materialer. Dette gjelder både plasten brikkene er laget av, og emballasjen som lekene kommer i.

Miljø og bærekraftsdirektør i Lego, Tim Brooks, forteller at engasjementet kommer fra familien Kirk Christiansen, som eier selskapet.

– Firmaet er styrt av familiens verdier. Vi vet at måten vi produserer dagens Lego-klosser på, har en innvirkning på miljøet, og for å kunne gi morgendagens byggere en bedre verden, må vi ta grep, sier han til NRK.

Derfor har Lego-gruppen ansatt over 100 personer til deres LEGO Sustainable Materials Centre i Billund, som skal prøve å finne et klimavennlig materiale som er minst like bra, om ikke bedre enn dagens lekeklosser.

– Dagens brikker har meget høy kvalitet, er trygge for barn å leke med, og har en spesiell lyd når man klikker dem sammen. Alle disse tingene betyr at det kommer til å bli veldig vanskelig finne et nytt materiale, sier han.

Lego

Slik så Lego-fabrikken i Billund i Danmark ut i 1961.

Foto: LEGO

Starten for Lego

Det som i dag er blitt verdens største leketøysfirma, startet på et lite snekkerverksted i Billund i 1916. Ole Kirk Christiansen bygde hus og møbler for gårdbrukere i regionen, og med dette tjente han akkurat nok til livets opphold.

Men da Christiansen ble rammet av den økonomiske depresjonen på 30-tallet, måtte han ta grep for å spare penger. I stedet for å lage maler av møblene i full størrelse, snekret han miniatyrversjoner for å spare materiale. Med inspirasjon fra de små sofaene og stolene, dukket ideen om å produsere leker for barn opp.

Lego, cellulose

Slik så Lego-klossene som var laget av cellulose ut. Materialet var ikke ultimat.

Foto: Chris Veløy / NRK

I 1932 etablerte han firmaet Lego som er en forkortelse for «Leg Godt». Sammen med sønnen Godtfred begynte han å produsere byggeklosser av tre, og femten år senere tok de for første gang i bruk plast av cellulose. Familien ble inspirert av de tradisjonelle klossene, men lagde dem med runde tapper på toppen, slik at de kunne «klikkes» sammen.

Men cellulosen var ikke et ultimat materiale å lage slike leker av. Det var mye sprøere, og brikkene sprakk, bøyet seg, og det var ikke enkelt å feste to og to sammen. Fargene var også blasse.

Oljeproduksjonen skyter i været

Da oljeproduksjonen først skjøt i været, rett etter andre verdenskrig, så firmaet muligheten til å lage leker som både var trygge for barn, og som hadde høy kvalitet.

For med ABS, plast laget av olje, kunne brikkene enkelt «klikkes» sammen og det ble mye lettere å bygge med dem. I 1962 ble derfor all plasten av cellulose byttet ut med dette materialet.

Siden den gang har firmaet ekspandert voldsomt, og produktene deres, som nå kommer i alle mulige slags utforminger, er verdensledende i leketøy-universet.

Selv om plast av olje revolusjonerte, ikke bare Lego, men også produksjonen av alt fra medisinsk utstyr til biler og båter, er den nå blitt et stort miljøproblem.

Det er mye fint som kan lages i plast, men det er synd at så å si alt er laget av olje

Fornybar plast-ekspert i Zero Norge, Marius Gjerset
Lego-fabrikken i Billund

Slik ser dagens Lego-fabrikk i Billund ut.

Foto: Niels Aage Skovbo/LEGO

Utsetter klimagassutslippene

Gjerset, Zero

Fornybar plast-ekspert i Zero Norge, Marius Gjerset.

Foto: Chris Veløy / NRK

– Det er mye fint som kan lages i plast, men det er synd at så å si alt er laget av olje.

Det sier fornybar plast-ekspert i Zero Norge, Marius Gjerset til NRK. Han er i en leketøysbutikk i Oslo, hvor Lego har fått en stor del av hylleplassen.

– Hvis man vil ha miljøvennlige leker, er det lettest å se etter det som er laget av tre, eller spørre i butikken om de har noe som er av resirkulert plast, sier han og plukker ned en togbane av tre fra hylla.

Legoklosser, molekyler

All plast består av enkle molekyler som kan bygges opp i lange kjeder.

Foto: Chris Veløy / NRK

For oljeselskapene må produsere hele to kilo olje for hver kilo plast vi bruker, og plastbransjen står nå for mer CO₂-utslipp enn flytrafikken.

– Ulempene med leker laget av fossil plast er klimagassutslippene, og kjemikaliebruken som gir helsefarlige produkter. Plastleker generelt er også laget av mange ulike typer plast, som nesten er umulig å resirkulere, sier han.

Å resirkulere Lego-klossene er fullt mulig, men den norske plastreturordningen tar bare imot emballasjeplast. At klossene kan arves i generasjoner, gjør klimaregnskapet for denne typen leker bedre enn plastleker som kastes etter kort tids bruk.

Men på sikt ender all plast som kastes som klimagassutslipp fra forbrenningsovner. Gjenvinningen bare utsetter utslippet. Hver gang plasten gjenvinnes, går nemlig kvaliteten på den ned og til slutt er den så dårlig at den må brennes opp slik at den fossile CO2en frigjøres.

– Det finnes mange fornybare plastprodukter, for eksempel i Taiwan, Thailand og Brasil. Det er også på god vei inn i Tyskland, derfor håper vi at forbrukerne begynner å spørre etter dette i butikkene i Norge, slik at vi også får mer av det, sier Gjerset.

Slik lages klossene i dag

– This is where the magic happens.

lego granulitt

Slik ser plasten ut når den ankommer Lego-fabrikken i Billund. Dette kalles granulitt og på fabrikken blir den varmet opp og støpt inn i forskjellige former.

Foto: LEGO

På Legos fabrikk i Billund står Tim Brooks. I taket over han henger flere lange tuber som inneholder mange milliarder små plastbiter, eller granulitt som det kalles.

– For å endre farge på plasten, har vi en maskin til hver eneste farge, sier han til NRK.

Når granulitten har fått den fargen den skal ha, tas den videre til smelting.

– Med høy temperatur og høyt trykk blir plasten smeltet og formet om til klosser, sier Brooks.

Deretter kjøles brikkene ned og legges i bokser.

– Disse blir hentet av en robot, som tar dem med til lageret, før de pakkes i emballasje og fraktes til butikkene, sier han.

Vanskelig å finne ny plast

Før 2030 håper Lego at de kan selge et klimavennlig produkt til sine forbrukere. Og det å lage en ny type plast høres kanskje enkelt nok ut i seg selv, men har du noen gang tenkt på hvor lenge vi oppbevarer Lego i hjemmene våre? Kanskje hadde foreldrene dine Lego, som de ga videre til deg og dine søsken, og som du nå har gitt videre til dine barn.

– Det kommer til å ta lang tid å finne alternative materialer på grunn av holdbarheten på dagens klosser, sier Brooks.

Det er nettopp derfor Lego har satt av hele 15 år til å finne den nye plasten, og på deres nyetablerte forskningssenter skal de ansatte få bryne seg på den vanskelige oppgaven som kan endre hele Legos framtid.

Foreløpig vet de ikke hva den nye plasten kommer til å være laget av, men Brooks forteller at de skal prøve alt fra plantebaserte produkter til resirkulerte materialer.

– Dersom vi kun prøver noen få ting, kommer vi til å overse noe. Vi må derfor se gjennom hele leketøykassa vår, og finne ut hva som er best å leke med, sier han.

Lego

Hele 60 milliarder Lego-brikker ble laget bare i 2014, og firmaet bruker et tjuetalls forskjellige plasttyper i sin produksjon.

Foto: Chris Veløy / NRK

– God investering

Lego har investert én milliard danske kroner i det nye prosjektet, og Brooks tror de kommer til å tjene på investeringen i fremtiden.

– Vi ønsker alltid å investere pengene våre smart, og våre prosjekter innen fornybar energi representerer en god investering, både fra et miljømessig- og økonomisk synspunkt, sier han.

– Hva med prisen på Lego-klossene i fremtiden, blir de dyrere?

– Det er for tidlig å snakke om hvordan prisene blir i 2030, men det jeg kan si er at vi ikke forventer at alle pengene vi har investert i dette vil øke kostnaden på produktene.

– Hvor sikre er dere på å lykkes?

– Vi er fast bestemt på å nå målet vårt, og jeg tror den store investeringen vi har gjort, gir et klart signal på at vi er seriøse, sier han.

Lego

Hva er fremtidens Lego-klosser laget av? Noe som ikke skader klimaet, håper firmaet.

Foto: UNICEF/Nesbitt/LEGO

Målet er at forbrukerne ikke skal legge merke til at klossene er blitt klimavennlige

Miljø og bærekraftsdirektør i Lego, Tim Brooks

– Burde hatt et mer kortsiktig mål

Gjerset i Zero Norge synes det er veldig bra at Lego har satt seg mål om å erstatte all plasten fra olje, og at de skal bruke én milliard danske kroner for å få det til.

– Men de burde hatt et mer kortsiktig mål enn at de skal legge om innen 15 år. Allerede i dag er det mulig å erstatte cirka 85 prosent av alle typer fossil plast med fornybare alternativer, sier han.

Brooks sier at Lego er klar over at det finnes mange alternativer til plast fra olje på markedet, men at de foreløpig ikke har funnet et materiale som oppfyller alle kravene deres.

– Vi har en vanskelig oppgave foran oss, og det er derfor vi har satt av så mye tid, sier han.

Lego

Både emballasjen og selve plasten som Lego-brikkene er laget av, kan i fremtiden være laget av klimavennlige materialer.

Foto: LEGO

Administrerende direktør i plastprodusenten IV Group, Magnus Emeus, forteller til NRK at det er viktig at store selskaper som Lego går foran som et godt eksempel når det gjelder klimaengasjement.


– Det kan gjøre at deres konkurrenter, kunder og leverandører får økt press på seg til å gjøre noe lignende, sier han.

Lager hylleplass for 2030

Tilbake i arkivet i Billund står Tine Froberg Mortensen ved den lange rekka av hvite skyvedører. I dag slutter arkivnummeret på år 2015, og der inne finner man blant annet Star Wars- og Ninjago-Lego laget av plast fra olje.

Når arkivet for 2030 skal fylles opp, er målet at alle produktene bak skyvedøra skal være laget av klimavennlige materialer, og at fargene skal lyse like sterkt som de gjør i dag.

– Målet er at forbrukerne ikke skal legge merke til at klossene er blitt klimavennlige, sier Brooks.