Hopp til innhold

Vil tilby ballongturer «dit vann og blod koker»

Amerikansk firma vil starte ballongturisme til stratosfæren, tre mil over havet.

For om lag 400.000 kroner skal du i løpet av tre år kunne kjøpe deg plass om bord en luftballong som tar deg til stratosfæren, tre mil over havoverflaten. Iallfall dersom alt går som planlagt for selskapet World View.

Selskapet har varslet at de i løpet av de neste månedene vil gjennomføre testflyginger med en spesialutviklet farkost som skal være i stand til å sikre passasjerenes overlevelse, skriver nyhetsbyrået Reuters

Planen er å sende opp en spesialbygd trykkabin med plass til seks passasjerer og to mannskap fra en base i Arizona. De åtte vil få to timer i stratosfæren, høyt nok til å få en temmelig spektakulær utsikt.

Samme krav som til romferder

Det er selvsagt ikke problemfritt. Amerikanske luftfartsmyndigheter har allerede varslet at de vil kreve de samme sikkerhetsforanstaltningene som for bemannede romfartøy, og at ballongkabinen må kunne overleve en tur i rommet.

– Det er ikke det ytre rom, men i denne høyden er de atmosfæriske forholdene livsfarlige for mennesker. Vann og blod vil koke, og en person som ikke er tilstrekkelig beskyttet vil dø som følge av eksplosiv dekompresjon, skrev luftfartsmyndighetene til selskapet.

Tre mil er for øvrig lavere enn den fallskjermhopperen Felix Baumgartner hoppet fra i fjor, i et av verdens mest omtalte stunt. Han hoppet fra 36.500 meter, og opplevde over fire minutter fritt fall, med en fantastisk utsikt over jordkloden.

Mikael Klingberg

Svenske Mikael Klingberg har lang erfaring med luftballonger, og mener planene om ballongturisme til stratosfæren er full gjennomførbare.

Foto: privat

Baumgartner var godt beskyttet mot elementene, eller riktigere sagt mangelen på elementer, og han hadde i tillegg fallskjerm. Det er lite trolig at passasjerer og mannskap vil ha tilgang på samme sikring i World Views planlagte ballongferder, og farene kan absolutt sies å være til stede.

Svenske Mikael Klingberg har i år fløyet luftballong i 40 år, og logget nesten 1.500 timer som pilot fordelt på 32 land. Han er en av 11 i Norge med ballongsertifikat.

Klingberg har møtt mannen som hadde en sentral rolle i Baumgartners hopp, Joe Kittinger. Ifølge Klingberg er World Views planer om ballongturisme til stratosfæren fullt gjennomførbart.

– Dette er bevist teknologi, men både Baumgartner og Kittinger hoppet fra stratosfæren. Derfor er det noe annet med denne ferden hvor ballongen også skal tas ned til jordoverflaten igjen. Det tar mange timer både å komme seg opp i ønsket høyde, men også å komme ned igjen, sier Klingberg til NRK.no.

Han mener derfor at utregning av vekten ballongen kan bære er en stor faktor.

– Man må ha mye ballast for å fly slike ballonger, og det er komplisert å beregne hvor mye vekt man skal ha med. Derfor er usikkerheten også ganske stor rundt spørsmålet om hvor ballongen kommer til å lande, sier piloten.

Ballongen tynn som en plastpose

Ballongen som skal ta kapselen opp, har et heliumfylt volum på 1,1 millioner kubikkmeter, men folien som holder heliumet på plass, er av vekthensyn om lag like tykt som en plastpose.

For å møte denne utfordringen har World View utstyrt farkosten med en parafoil, en mellomting mellom en fallskjerm og en drage. Ved en eventuell kritisk feil vil denne skjermen kunne brukes til å styre farkosten trygt tilbake. Iallfall ifølge selskapet.

Ifølge Klingberg er denne ballongturismen innenfor en kalkulerbar risiko. Han tror også at det finnes et marked for slik aktivitet.

– Dette er jo en ekstremvariant av ballongferder, men jeg tror at til og med nordmenn er gærne nok til å kaste seg på, sier han.

Selv har han ingen planer om å kjøpe seg en tur til stratosfæren.

– Jeg har vel kanskje fått mitt behov tilfredsstilt når det gjelder ballonger, og har nok ikke tenkt å spare penger til dette fremfor andre prioriterte ting i livet. Jeg tror jeg står over, sier Klingberg, som innrømmer at han er mest glad i å fly lavt.

– Da kan jeg høre folk, og snakke med folk. Særlig her i Norge er det ikke så tett mellom egnede landingsplasser, derfor flyr man lavt og er alltid på vei inn for landing når man flyr luftballong.

Og med lavt mener han i høyde med hustak og tretopper. Klingberg understreker at det kan være lurt å begynne med en tur i vanlig luftballong, før man begir seg ut på en ballongferd til stratosfæren.

... eller vil du kanskje enda lenger?

World View er ikke første selskap som tilbyr bemannede turer opp til de tynnere lagene av atmosfæren. Richard Branson, eier av plate- og flyselskapet Virgin, står også bak det kommersielle romfartsselskapet Virgin Galactic, som fra og med neste sommer vil selge turistreiser til verdensrommet.

For åtte år siden vant dette selskapet det kommersielle romkappløpet, da deres SpaceShipOne nådde over den magiske 100-kilometersgrensen – ut av atmosfæren og over i det som er allment akseptert som det ytre rom.

Reisene med avkommet SpaceShipTwo vil derimot koste tre ganger så mye som ballongferden – halvannen million per passasjer, og reisen vil vare kortere, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Likevel har rundt 650 personer booket seg inn fra og med neste sommer.