Hopp til innhold

Vil redde klimaet med asteroidestøv

Smarte hoder har tenkt ut alternative planer for å stoppe klimaendringene. Dette er ingeniørenes klimaløsninger.

Asteroid 2012 DA14

Asteroidestøv er en av de alternative planene man tenker seg for å begrense klimaforandringene.

Foto: HO, illustrasjon / Afp

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det debatteres mest om hvordan vil skal klare å stoppe utslippene av CO2, og mens vi diskuterer problemet, slipper stadig mere klimagasser ut i atmosfæren.

Geoengineering er et ambisiøst felt som ser på hvordan vi kan påvirke klimaet og andre deler av jorden ved hjelp av ingeniørkunst. Mange forslag om hvordan vi skal motvirke klimaforandringene har dukket opp de siste årene, og noen er mer hårete enn andre.

Mye av teknologien er uprøvd og veldig ambisiøs, men det fungerer som et tankeeksperiment for flere ingeniører. Vi vet ikke om teknologien er god nok til å sette disse planene ut i live, skriver livescience.com.

Asteroidestøv

Flere forslag går ut på å begrense mengden sollys som kommer fram til jorden, og de virkelig ekstravagante forslagene går ut på å gjøre dette fra verdensrommet.

Hvis man plasserte et romfartøy på en asteroide som lå stabilt i nærheten av jorden, kunne fartøyet spy ut støv og stein fra asteroiden ut i rommet. Romskipet bruker en elektromagentisk katapult til å kaste asteroidemasse avgårde, som også kunne fungert som en rakettmotor for å stabilisere den store steienen.

Gravitasjonen fra asteroiden ville sørge for at støvskyen ikke spredte seg for alle romvinder, og sollyset ville blitt filtrert nok til å motvirke den globale oppvarmingen. Forskere regner med at du kunne blokkert ut 7% av sollyset med en slik metode, ifølge nettsiden. Mer enn nok for å motvirke den globale oppvarmingen.

Et annet forslag går ut på å sende opp et enormt antall små reflekterende satelitter som reflekter vekk mye av sollyset som kommer til jorda.

Asteroidestøv

Et romskip legger et støvteppe over jorda.

Foto: Charlotte Lücking, basert på bilder fra ESA and NASA

En flåte på 1500 skip

Et mindre ekstremt forslag er å reflektere sollyset ved å få større kontroll over skylaget på jorden. I forhold til å sende opp millioner av små satelitter høres det kanskje beskjedent ut, men det krever fortsatt en ganske fruktbar fantasi.

Hvite skyer over de store havområdene på jorda er viktige for å reflektere vekk sollys. Ingeniørene John Latham og Stephen Salter har foreslått å øke skyenes evne til å reflektere sollys ved å bygge en massiv flåte med vannsprutende skip.

– Skyene reflekterer allerede 50 prosent av sollyset, hvis lyset går rett ned på havoverflaten blir bare 10 prosent reflektert.

Skipene skal pumpe opp sjøvann og sprute det ut som små vanndråper. Vanndråpene vil gjøre skyene enda mer reflekterende, og hvis man bruker denne prosessen over store områder, kan det være nok til å begrense sollyset som kommer til jorda.

Skipene vil være rundt 20 meter lange, og være helt selvforsynte med energi. De lange "skruene" spinner rundt med vinden og driver generatorer som forsyner vannpumpene og båten med energi. Prosessen vil være helautomatisk.

Cloud seeding

Disse vindmølleskipene kalles Flettnerskip, og prinsippet ble oppfunnet i 1900.

Foto: John MacNeill

Planktonoppdrett

Planteplankton er et plankton som bruker fotosyntese for å fungere. De suger til seg CO2 i atmosfæren, og derfor er det foreslått og dyrke fram store områder med plankton ute i havene.

Hvis man gjødslet med jernpartikler, kan man få store oppblomstringer med planteplankton. Karbondioksiden blir da lagret inne i de bittesmå organismene, som synker ned på bunn når de dør.

Det er store utfordringer i disse planene, og ingen vet helt hva som kommer til å skje hvis man fikk store, menneskelagde felt med plankton som flyter på havoverflaten.

Fytoplankton

Felt med planteplankton kan brukes til å øke CO2-opptaket på jorda.

Foto: NASA

– Jeg ville bare vurdert å bruke noen av disse planene hvis vi sto overfor en umiddelbar krise, sier Hugh Hunt, som forsker på geoengineering, til nettsiden.

Han mener allikevel at dette er områder som må forskes mer på, i tilfelle vi en dag trenger ekstreme løsninger.

– Hvis huset ditt brenner, setter du deg ikke ned og designer en brannbil. Hvis vi noen gang er i umiddelbar fare på grunn av klimaendringer er det viktig at vi har sett på løsninger på forhånd.