Hopp til innhold

Vil radiomerke hoggorm

Eksperter ved NTNU vil finne ut hvordan hoggormen beveger seg i terrenget, blant annet for at du skal unngå å møte den når du er på tur.

Hoggorm

Når man skal radiomerke et dyr plasseres en liten sender inni eller utenpå huden deres, og ved hjelp av en mottaker kan man kartlegge dyrets bevegelser.

Foto: Morten Waagø / NRK

– Dette er en metode som aldri er blitt prøvd ut i Norge før, sier herpetolog ved NTNU, Dag Dolmen til NRK.

Vil vite hvor den er

Dag Dolmen

Førsteamanuensis ved seksjon for naturhistorie ved NTNU Vitenskapsmuseet, Dag Dolmen.

Foto: Geir Mogen

Det er nå på våren at hoggormen beveger seg ut av hiet sitt og ut i terrenget. Den skifter ham og er klar for paringssesongen. Hoggormekspert Dag Dolmen vil dokumentere akkurat hvordan dette skjer.

– Vi vet lite om hvor langt ormen beveger seg, og mange vil helst ikke treffe på slanger når de går tur. Derfor vil vi sette sendere på dem, sier Dolmen.

Dolmen og hans kollegaer håper å kunne feste en ørliten sender på alle ormene innenfor et område i Bymarka i Trondheim med medisinsk tape. Signaler fra senderen fanges opp av en bærbar parabolantenne. Deretter kan forskerne følge ormen hvor enn den går

– Dette må gjøres etter hamskiftet om våren, ellers risikerer vi at hoggormen mister skinnet sitt og dermed også senderen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Hoggorm

Når hoggormen kommer ut av hiet sitt etter vinteren skifter den ham, det vil si at det ytre hudlaget løsner og vrenges av.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Håper å finne paringsplassen

For å få til å merke alle ormene må Dolmen og gjengen plukke opp hver enkelt hoggorm for hånd, legge den inn i et type rør og tape fast senderen forsiktig på den bakre delen av ormen.

– Før sommeren ligger de fleste ormene utenfor hiene sine, og med en gang de mister huden kan vi merke dem. Senderen vil da sitte på cirka halve eller hele sommeren, sier han.

Hoggorm

Senderen hoggormen får på seg vil holde cirka halve eller hele sommeren.

Foto: Morten Waagø / NRK

Så langt kjenner Dolmen og hans kollegaer bare til to hoggormhi, men de håper å finne flere.

– Ved å bruke radiomerking håper vi også å finne paringsplassene, sier han.

– Noen har mål om å slå i hjel ormen

Opplysningene om hvor hoggormen befinner seg, blir det kun Dolmen og hans kolleger som får vite.

– Man vil for eksempel ikke kunne sitte å følge med fra en nettside, fordi vi vet at mange har som mål å slå i hjel ormen. Men vi kan bruke opplysningene til å formidle hvor folk bør og ikke bør gå, sier Dolmen.

Sommeren 2015 blir brukt til forberedende undersøkelser i nærmiljøet rundt hiet, og i 2016 håper de å gå grundig til verks med merkingen.

– Vi er imidlertid avhengig av å få tillatelse fra myndighetene først, sier han.

SE VIDEO FRA HIET TIL HOGGORMEN:

Filmer innsiden av ormebolet

SE VIDEO: Bli med når programleder Line Jansrud og hoggormekspert Dag Dolmen gikk inn i ormebolet med endoskopikamera.