Hopp til innhold

Universet dør langsomt

En omfattende undersøkelse av 200.000 galakser viser at det i dag bare frigjøres halvparten så mye energi som for to milliarder år siden.

Galaxy images from the GAMA survey

Bildet viser hvordan en galakse ser ut på forskjellige bølgelengder.

Foto: ICRAR/GAMA and ESO

Universet dør sakte, men sikkert – det har vi visst i noen år.

Nå har en ny og grundig kartlegging av 200.000 galakser gitt forskerne langt bedre innsikt i hvordan energi-genereringa i universet stadig avtar.

En negativ trend

Galaxy And Mass Assembly (GAMA)-prosjektet, et samarbeid mellom bortimot 100 forskere fra mer enn 30 universiteter i Australia, Europa og USA, er den mest komplette kartlegginga som noensinne er lagd av energiproduksjonen i det nære univers.

Ved hjelp av romteleskoper og de kraftigste bakketeleskopene som finnes, har forskergruppa fått bekrefta at det frigøres halvparten så mye energi i dag som det tilfellet var for to milliarder år siden.

– Det nye er at energiutsendelsen fra alle galaksene er målt over et stort bølgelengdeområde – fra kortbølga ultrafiolett lys til langbølga infrarødt lys. Denne nye kartlegginga viser at den negative trenden i energiutsendelsa viser seg over hele bølgelengdeområdet, sier astrofysiker Jan-Erik Ovaldsen til NRK.no.

Se en visualisering av GAMA-dataene her:

– Har funnet fram pleddet

Energien i universet ble skapt i Big Bang. Det kommer ikke noe ny energi, og energi forsvinner heller ikke – den omformes bare fra én type til en annen. I stjerner, som for eksempel Sola, foregår det kjernefysisk fusjon, der masse sakte omdannes til strålingsenergi.

Materieskivene rundt supermassive sorte hull omdanner gravitasjonsenergi til elektromagnetisk stråling, og enorme støvskyer absorberer energien fra stjerner før den sendes videre.

Det at energiutsendelsen minker, gjør dermed at lys og varme avtar sakte.

– Universet vil ta det mer med ro fra nå av, og sakte gli inn i alderdommen. Universet har på sett og vis funnet fram pleddet og gjort seg klar for en – bokstavelig talt – uendelig lang blund, sier Simon Driver, som leder GAMA-teamet, i en pressemelding.

Det er uansett ikke energimangel som vil bli Jordas bane, denne planeten tar kvelden når Sola går inn i rød kjempe-fasen om omtrent fire milliarder år.

– Det er ufattelig lenge til energien som produseres/genereres av stjerner, nærmer seg null. Lyset og varmen vil avta sakte, men vil aldri bli helt borte, selv etter trillioner av år, forklarer Ovaldsen.